Ano, musím potvrdit, že dnešek konečně přinesl k nám na SZ plošné a vydatnější srážky, zatím jednoznačně největší minimálně od ledna. Plošně napršelo většinou mezi 20-35 mm, lokálně i více a je dobře, že i na Mostecku, Žatecku a v Poohří, kde to byla opravdu polopoušť, a to i proti Ústí. Míst, kde to dalo méně než 20 mm je nyní opravdu minimum. Zde kolem 25-30 mm. V druhé pol. noci poměrně silný déšť, pak spíše déšť slabé - mírné intenzity až cca do 15. hod. Myslím pro vsakování ideální forma srážek. Díky sobotním bouřkám a dnešku za poslední 4 dny zde kolem 40-50 mm, konečně je půda nasycená více než pár cm do hloubky a po hodně dlouhé době jsem viděl i kaluže pod stromy. Květen se tak díky posledním dnům srážkově již dostal na normál, místy i lehce nad něj. Na druhou stranu s tím teplotním podnormálem za květen to nebude nijak dramatické. Druhá pol. měsíce již přinesla 3 letní dny a řadu dnů nad 20 st., takže to vidím na normál a když k tomu připočtu cca o 3-4 st. chladnější 1. pol. měsíce, vyjde mi květen sice chladnější, ale nijak mimořádně. Spíše mi subjektivně vadí poměrně málo slunečního svitu, kdy po většinu měsíce byla sice velká oblačnost, ale s minimem srážek a nepříjemným větrem.
Spíše podnormální teploty nám zdá se vydrží do konce měsíce a nejpozději na poč. 1. červnového týdne začne pravé letní počasí, s max. často nad 25 st. ale zatím snad bez plošných a déletrvajících tropů. Také srážkám je na čas asi konec, ale snad nějaké významnější zase brzy dorazí. Chtělo by to konečně nějakou medardovskou cirkulaci v červnu a červenci.