od Tomfik » 23. 08. 2019 14:51
Já to řeknu asi takto - člověk, co nemá vztah k půdě, co ho živí, člověk, co nemá vztah k lesu, který ho v zimě hřeje, ten nemá co dělat jak v zemedělství tak v lesnictví.
A toliko lidí produkují české zemědělské školy, je toho důkazem když se podíváte, co se teď děje, také jsem měl tu čest jednu vystudovat a řeknu Vám - někdy to byla síla. A pak do toho přijde ekonomika, ta největší potvora.
Co čekat, kdy na lesnické univerzitě slyšíte při pěstování lesa neustále narážky na škody zvěří, ekonomiku výsadky..., tyto lidé pak pracují u LČR... jejich jedinou vizí je hospodářská strana lesa - takže nejlépe zvěř=minimum, aby nám pěkně rostly ty stromečky, ochrana=minimum, aby nás to moc nestálo, těžba - jen zpeněžit, obnovení poničené cesty = nezájem, nálet brouka - nebude tak zle a teď přátelé LČR zjistila, že nemá finance na své aktivity, které roky táhla, není na PR, není na nic. Podnik, který se dostal do těžké prdele...., už bude chtít pomoc dobrovolníků s výsadbou, možná by měl spíše začít pomocí s těžbou
A akciovky v zemědělství - to je teprve vývar, nejdřív zhrábneme dotace, nejlepší mít pár luk, pak vzít ty 8m, sekačky a 16km/h to posekat za půl den - co to asi přežije, ale penízky hned po snímkování už jedou... nezájem, nasít to, co nejvíc vydělává řepka, kukuřice, sklidit, podiskovat,a toho opět zasít. Hluboká orba, ale kdeže... rozorat meze, cesty. A co dál, to nás moc nezajímá. Zachrání nás chemie - všechno to postříkáme, stutox fajn, místo do děr to rozmetadlem hodíme na pole - výsledky jsou hned vidět, otrávené kde co, já říkám, chybí tomu ještě pár psíku navoněným paniček a bude veselo.
A pak tu jsou i soukromí zemědělci, co hospodaří na svém, nejlépe po několik generací, se vztahem k půdě, těm čest, ale ne všichni jsou takoví a je jich relativně málo.
Ono je třeba taky zjistit, že nejen hospodářská funkce je lesa a půdy, ale i další funkce - zadržování vody v krajině, ovlivnění klima a do pár let tady bude vyplácené dotace na tyto mimo-ekonomické aktivity, protože bude daleko hůře a hůře.
Dnes když jsem viděl, jak místní agro seje řepku do zdiskovaného ječmeného strniště, kolipak to asi myší asi rádo uslyší, ale co, když to sežerou, budeme na oko strašně brečet, ale neproděláme, máme přece dotace...
Nejnižší teplota 7.1.2017 - -27,1C
Nejvyšší teplota 20.8.2012 - 34,7C