Zdravim od chorvatskeho Zadaru, kde si davam tyden oddych. Vubec nevim, kolik toho posledni dny u nas doma napadlo, jen jsem vzdycky zkouknul na chvilku radar a prakticky kdykoliv na nem neco bylo, takze snad ok. Vypada to, ze jsme dovcu trefili do zatim nejstudenejsiho tydne od jara...
Az se vratim, bude u nas prakticky stejne jako ted tady
OT, k pocasi zde: neni to sem az tak daleko, proto ochlazeni ve Str. Evrope poznamenalo i Dalmacii. Ve ctvrtek jsme meli moznost na vlastni kuzi pocitit vitr "bura" (bora), ktery sem fouka od nedalekych 1700m vysokych hor hlavne v zime a drasticky snizuje pocitovou teplotu, protoze je dost silny. Neco jako u nas v pondeli, narazy kolem 90km/h. +15C s timhle vetrem, pocitove tak 5. Dalsi dny uz ale stridave slunecno, stridave pod mrakem, max. zde u more kolem 20C, takze prijemne, i kdyz jsem puvodne cekal vic. Je holt chladneji, loni pry bezne +25/27 v rijnu. Nakonec ovsem idealni, taky mohlo mnohem vic prset (viz nize). U Plitvickych jezer, ale, jak to byva, v podstate "nase" pocasi, tzn. max jen 12C, dost lidi tam ocividne mrzlo, ale nadhera, vsude listnace zacinajici menit barvy.
Navsteva mi taky vnukla napad podrobneji se podivat na klima zdejsich primorskych mest. A je to dost zajimave. Jak tu obcas zazni, ze se blizime se suchem stredozemi, tak nejsem si jisty, jestli to uplne plati, nekdo to tu uz taky psal. Ono totiz v podstate jakekoliv mesto na pobrezi jaderskeho more ma aspon zde v Chorvatsku vetsi srazkovy uhrn nez vetsina mist v CR. Prahu strci s jejimi cca 500mm za rok do kapsy hrave kdekoliv.
Napr. Zadar ma rocne temer 1000mm, Split kolem 800mm, Rijeka dokonce 1500mm Samozrejme, ze vetsina toho spadne mimo leto, pricemz nejdestivejsi byva prave podzim, takze mame nakonec jeste stesti na pocasi. Jestli z plosneho deste ci bourek, tak daleko jsem to nestudoval, ale nejvic miva listopad. A proc zakrsla vegetace neodpovida mnozstvi srazek, taky nevim, mozna kvuli intenzivnimu letu, nebo tomu vetru, nebo rozlozeni srazek. Je kazdopadne sranda, jak jsem mel zkreslene predstavy tim, ze jsem Stredomori navstevoval zatim vzdy jen v suchem parnem lete... Takze ne, Stredomori se taky neblizime. Mejte se
P.S. Tomas Malek: ja si naopak na bourku v rijnu/listopadu pamatuju, nevim tedka presne, o jaky mesic slo, ale urcite uz byl pozdni podzim. Hraval jsem tenkrat dost na PC, Mafii a vim, ze mi vypli proud
bylo to na stredni, takze tak 15 let zpatky. Byl to dost podobny bourkam na jare, behem chvilky presel dest do takove krupice. Nepovazoval bych to za nejakou silenost, i kdyz rarita to je urcite.