Nestačím se divit co počasí zase předvádí, září proběhlo krom prvního dne celkem normálně i když bylo o něco tepleji než průměr, ale říjen je něco opět naprosto šíleného a troufám si tvrdit že aspiruje průměrnou teplotou na umístění mezi nejteplejší říjny v historii měření!!! Pouze začátek by to mohl trochu zabrzdit. Po chladném začátku s mrazíky se počasí opět absolutně vyšinulo z kolejí a nyní jedeme asi druhé léto!
Teploty jsou na celém území silně nad normálem ale lokálně padají úplně nebetyčné extrémy které vůbec nechápu, jak mohou v této roční době nastávat! Teploty v říjnu nad 20°C považuju už za značně neobvyklé v druhé polovině října zcela mimořádné ovšem letní dny zde v tuto dobu už vůbec nemají co pohledávat! To je naprosto šílené! Za 22 let pozorování jsem nic podobného jako teď neviděl! 15.10 údajně padlo 26°C a dnes opět! Po 20 říjnu to je už zcela skandální!! Jde o nejpozdější letní dny na území v ČR v historiii meteorologických měření! Letní dny po podzimní rovnodennosti jsou už neobvyklé ale v říjnu už nemají vůbec co dělat. Já jsem osobně nejpozdější zaznamenal tuším v roce 2016 a to snad 2 nebo 3 října, nikdy později jsem letní den ještě neviděl!
Vzhledem k tomu že je po podzimní rovnodennosti je slunce již převážnou většinu času pod obzorem, severní polokoule zeměkoule je od slunce odkloněna a noc zabírá již více času než den. Slunce má sílu a dráhu ekvivalentní únoru. absolutně nechápu kde a jak se berou takové neuvěřitelné teploty. Ze svitu slunce už sotva.
Naprosto neuvěřitelné byly i průměrné teploty z 15.10 které překročily 18°C a vyrovnaly se tak srpnu!. Už chybí jen kousek abychom i v říjnu okusili tropy! Je na čase aby se přepsaly učebnice zeměpisu neboť česká republika zřejmě leží v subtropickém pásmu a máme sedm letních měsíců - duben, květen, červen, červenec, srpen, září a ještě říjen! To jsme na tom asi podobně jako na mnohakrát zmíněných Kanárských ostrovech!
A co se srážek týče, ty jsou pochopitelně opět nulové! Přeji si alespon normální počasí a né neustálé teplé rekordy skoro po celý rok!!