Jasne, ta Amerika je zajimava, podobne mnohdy i Asie, na obou mistech se studenej vzduch dostava fakt nizko.
Ale znova, Amerika je obrovske uzemi, navic mnohem kontinentalnejsi nez Evropa, ktera ma prakticky vsude blizko more... Takze dle meho nazoru tam je vyliti studeneho vzduchu mnohem pravdepodobnejsi a taky posledni roky castejsi. Trosku se ty lokality vyliti meni, ale letos je prakticky pokazdy zasazen Stredozapad (tedy i Chicago a Minneapolis), od rijna uz ponekolikate.
Boston, NY, nebo Toronto uz tak zimni nejsou, resp. hodne se to strida, o teplu se nedozvime. Takze napr. o vikendu tam sice muze byt chladneji, mozna i se snehem, ale napr. v pondeli uz +12C, to jsem aspon ted nasel. Pak se chysta ten zminovany "snowmageddon", Boston maxima kolem -5C a par dni snezeni, ale pravdepodobnost momentalne na 5%, je to jeste daleko na urceni drahy systemu. Toronto podobne, jen tradicne mene snehu a NY ma predpoved na max kolem 0. Takze jen tak pro upresneni Rozhodne to je ale zajimavost a na velkem uzemi bude celkem brutalni blizzard, urcite probehne medii. To jen takova vsuvka. Nerekl bych, ze to musi 100% znamenat teplo v Evrope, uz se mi nekolikrat potvrdilo, ze nejde o tak spojene nadoby, jak jsem si myslel, nekdy je naopak s pocasim na SV USA jista kolerace.
Proste si musime pockat. Musim ale bohuzel uznat, ze jsem se asi moc radoval, zimnich projevu v Praze asi tak nula. Mozna, kdybych bydlel porad na vesnici, bylo by to lepsi, i kdyz ani tam dle webkamery rozhodne snih nelezi, mozna nekde v koute v lese... mel jsem radost z toho, ze nemusime cekat na prvni snih az tak dlouho, ale on ten sobotni poprasek bude asi na dalsi 2 tydny jedine pripomenuti, ze zacala zima. Skoda no. Loni i predloni jsme v prosinci zazili nekolik snehovych intenzivnich prehanek, letos to zatim vubec nema stavu jak nekteri pisete. Takze, tradicni Mikulasske otepleni samozrejme prijde, ale nevystrida straze s nejakym jo zimnim pocasim, mozna utery nekde. No a kdyz vyslo Mikulasse otepleni, s velkou pravdepodobnosti vyjde i to vanocni...