Já bych chtěl jen popsat zážitek příbuzné, která se vydala v listopadu do Vietnamu, jeli tam jakože s cestovkou ale na vlastní riziko si změnili trasu mimo turistické místa. Turisti směřují na jih, který má i vyhlášený turistický ruch, čisté pláže, města, ahoj já jsem čistý Vietnam a ukážu světu na fotkách jak tu žijeme v souladu s přírodou. Kdežto sever, který je úplně mimo turistický ruch, je naprostý opak jihu.
Určitě víte, že jsou v Asii "populární" roušky přes dýchací cesty a že je tam kvůli smogu a dýmu občas nedýchatelno. Sám jsem se o to nikdy do hloubky moc nezajímal, říkal jsem si, že to je díky průmyslu a husté dopravě nebo občasným požárům. Chyba lávky, drazí Vietnamci si to dělají sami, ač za to s části nemůžou.
Extrémní problém jsou odpadky, na které nemá Vietnam (a předpokládám že většina Asie) páky, neřeší se prostě. Lidi hází veškerý odpad na ulice nebo na zahrady a když je to už velká hromada, tak to prostě zapálí
. Pro Evropany a myslím si že i pro většinu civilizovaného světa je to naprosté tabu, my jsme zvyklý mít skládky a tam ať se starají jiní, někde to řeší ještě efektivněji, a to že se to odveze do moře, nebo jste jistě viděli ty úchvatné záběry ze střední Ameriky, kde se odpadky nahážou do koryta řeky a první větší déšť to odveze z města pryč do moře. Neříkám, že to je všude, v turistických oblastech to vypadá jinak.
Zpět k Vietnamu, fotky co jsem viděl a povídání co jsem slyšel mi trochu více otevřelo oči a chápu více věcí. Je to důvod, proč se tam ty roušky nosí, prý je tam tak hrozný vzduch, že bez roušek se tam nedá dýchat prakticky vůbec a i s rouškou má středoevropan po pár hodinách pocit, že vykouřil krabku cigaret. A tohle je tam dennodenně po celý rok. Vemte si, že veškerý odpad, který vyprodukujete, všechny obaly od sušenek i běžného jídla nemáte prostě kam vyhodit, tak to hodíte za roh baráku a jednou pár dní škrtnete sirkou. Tohle tam dělá drtivá většina vesnic a měst= miliony lidí.
Přijde mi pak fakt k pokukání, jak se řeší ekologie ve "vyspělejších" státech, dělají se smlouvy, snižují se emise a v jiných částech světa, pálí odpadky na ulici (a to ještě v lepším případě) v horším se to vyváží mimo města do okolních lesů. Prý i pláže vypadaly jako skládky, focení scenérii se muselo dělat šikovně a ne všechno šlo vyfotit.
Je to smutné, že část světa se snaží žít aspoň v rámci možností v souladu k budoucím generacím a něco proto dělají a části světa je to totálně jedno a jsou schopni tu druhou půlku klidně otrávit. Dost možná to dělají už tak dlouho, že jim to přijde normální- nebo prostě nemají na výběr.
Má to pak plno dalších odvětví k debatě, ale to je tak nějak jedno, s tímhle možná ani Gréta nic neudělá. Možná lepší informovanost lidí. I kdyby, lidi tam musí něco jíst, dál se budou vyrábět a kupovat potraviny v plastu, dál se budou vyrábět plastové nesmysly, furt bude co vyhazovat a pořád to nebude kam dávat. Je to trochu začarovaný kruh, v těch tropických oblastech je obživa velmi nesnadná, plno rodin musí vyžít s pár dolary týdně a k tomu si je musí vydřít někdy i nezákonným způsobem, jako je pustošení fauny a flory, protože chtějí žít jako zbytek světa, respektive pokud chtějí jíst tak musí i trochu držet krok s ostatní civilizací. Ale civilizace nedrží krok s nimi. Chtěl jsem tim jenom říct, že si jsem vědom, kde ten problém pramení a jak velmi složité je ho vůbec řešit. Celá tahle situace je dost špatná a týká se to prakticky všech tropických oblastí. Svým způsobem jsou pak turisti i přínosem pro tyto oblasti, byť z toho důvodu, že turistické oblasti se udržují čisté a domorodci v těchto oblastech mohou mít i jiný zdroje příjmů...