To jsem velice rad, ze si sem dal tento obrazek Tomfiku. Aby si zas nekdo nemyslel, ze zima neni jen v Evrope, ona neni pod 50 rovnobezkou totiz temer nikde krome tech mist, kde je naprosto normalni i vetsi mraz (napr. Sapporo nebo Sibir kolem 40 rovnobezky) a par vyjimek typu Kanady/US, pripadne Asie, i tam se ale jedna pouze o v podstate (pokud to dobre dopadne, tak nekolika) denni zalezitosti, viz napr. soucasne ochlazeni na SV Ameriky (NY, Boston apod.), pristi tyden tam ma uz zas byt +8C takze v klidu. Letos zatim vazne ne.
Podle meho nazoru je GO clovekem reakce na ne poslednich 20-30 let, ale dobu davno predtim, kdy se ziv. prostredi neresilo v takove mire jako dnes. Samozrejme urbanizace a rostouci populace to vsechno jen umocnuje, kde se ma napr. vzduch sanci ochladit, kdyz smeruje od jedne aglomerace ke druhe... V dobe, kdy se to neresilo, byly jeste solarni panely a vetrniky hudbou budoucnosti a jaderne elektrarny se teprve budovaly, takze tezko soudit tehdejsi situaci z pohledu dneska. Pokud se neco resi az ted, ano, je relativne pozde, ale aspon nejaka snaha konecne je. Bohuzel tam jsou tlaky businessu jak jste psali a tak z toho vznikne nejspis zase nejaky paskvil, viz "nase" predchozi dotace na solar, co jen nekolika lidem namastili uz tak mastny kapsy. Fakt nechapu, proc se nezacaly montovat panely na budovy, treba jen verejne, uz davno, je to prece krasna jinak nevyuzita plocha a na neco by se z toho energie urcite vyuzila, treba osvetleni kolem te budovy, pripadne nejaky docasny ohrev vody atd. Nejsem odbornik a sorry za OT, ale jen myslim nahlas, prislo by mi to logicky... No nic.
Jinak budu sledovat dnesni situaci, Aladin zase srazky kolem Prahy pridal, skupenstvi vicemene vse v desti pro nas, ale to nevadi. Kdyby to dalo 5mm, byl bych spokojenej. A dokonce tam ma nejake prehanky (uz snehove) i na zitrek.
EDIT: Tak jsem koukl na webkameru a vidim, ze prsi pri teplote +0.9C, no to teda, jeste ze je sobota a neni moc provoz...