Ahoj, tak se zda, ze to hlavni uz nas opustilo. Rozhodne jsem nevstaval a diky dobre izolaci balkonu i presto, ze ho mam na JZ jsem v noci prakticky nic neslysel. Rano jsem se vzbudil jako obvykle a vyslo to zrovna tak, ze jsem tu nejvetsi smrst nakonec videl (cca 7h rano v Praze). Bylo to temer neuveritelny. Pak ale vitr prakticky ustal a prisla dalsi vlna. A takto jeste nekolikrat. Jakoby se boure vzdycky nadechovala.
Snad se to u nas obeslo bez obeti a zraneni budou brzy vyleceni. Srazkove koukam, ze to dalo v prumeru kolem 10mm, coz neni spatny. A urcite bude zajimavy se podivat na prubeh teploty. Slysel jsem v opravdu obsahlem vstupu na CT24 (tolik pocasi dlouho nevenovali, mozna i diky tomu nejsou fatality - nekteri lide pry dneska ani nejeli kvuli tomu do prace, to zas nevim, mozna ale lepsi nez to podcenit), ze v Cechach bylo rano pred frontou az +15C. Ja se koukal na teplomer kolem pulnoci a bylo cca 7-8C a rano pak uz taky. Ale urcite se podivam. Fronta samozrejme profrcela hodne rychle, ale ma jeste silu na dalsi vlny. Kouknu i na mapu narazu, jestli nejaka takova bude, na CT rikali, ze jedny z nejpostizenejsich oblasti jsou Jizni Cechy a Karlovarsko. Vitr tak mozna sel jizneji, nez se puvodne cekalo.
Prave jedna z nich - prehanek za frontou me trefila cestou z obeda na Hradcanske asi jen na 3min, ale i tak stala za to. Jednu chvili, kdyz prisel silny poryv vetru, ze i cosi spadlo ze strechy bytu kolem, jsem mel docela strach...
Tento tyden si asi jeste uzijeme, zvlast pri nejakych prehankach, i kdyz to nejhorsi snad uz mame za sebou.
EDIT: prave jsem procetl diskuzi a srazkova mapa, co daval Jarda Max potvrzuje, co jsem napsal, ale JEN a POUZE pro moji lokalitu. Zase jsme to chytli tak, ze se zalilo (a dneska kupodivu vcetne Prahy). Godlikovy 4mm muzou taky odpovidat, podle mapky to S(Z) od Prahy jen profrcelo.
@kapr
Ano, venovalo se tomu dost prostoru, protoze zrejme neni moc jineho tematu, koronavirus stale do CR (jesteze) nedorazil a Babis(ovi) maji na chvilku jen prumerne aferky typu DPH u piva... A taky se me krome te chvilkove prochazky vitr nijak nedotkl. Kazdopadne ja nikdy nebudu prohlasovat, ze vystraha mela byt mensi ci snad zadna. Samozrejme kazdy hodnotime svoji lokalitu, ale prosim zkus trosku nadhledu. U vas navic snad cervena vystraha ani nebyla, pokud mi jeste slouzi oci a na jinych mistech vitr radil dost, narazy 120km/h si ji podle me zaslouzi. Proboha, vzdyt to nejsou zadne srandicky po pobaveni velkych decek, lepsi kdyz vystraha je a nic se nestane nez naopak. Jak a kde to bude nejhorsi prece nemohl nikdo na 100% vedet, vsechno byly jen predpoklady. Ocenuju naopak prispevek Tomase Malka, ktery sice napsal, ze predpoved v jeho miste nevysla, ale ve vysledku za to je rad. Pokud prijde podobna vichrice, vydaji i podobnou vystrahu. Asi tak.