Ahoj,
Aktuálně z mého pohledu jde o nejhorší možný scénář skorem. Předčasné a teplé jaro, šeď, binec, zazelená se to pořádněji stejně někdy až v dubnu. Takže před námi dobré 2 měsíce mordoru při sílícím, rentgenujícím slunku. Někdo nesnáší listopad, já nesnáším předjaří a časné jaro. (Konec off topic)
Aktuálně 4 stupně, přes den jarních +9. Včera napadaly na studené frontě 3 milimetry deště.
Kladné oscilace znamenají v praxi výrazný rozdíl mezi nížemi v severním Atlantiku, popřípadě Pacifiku a výší někde u Azor či u Kalifornie. Větší tlakový gradient se rovná silnější proudění západních směrů. Jelikož letos je to obzvláště silné, sibiřská níže je "sfouknutá jižněji a nemůže tak promluvit do počasí u nás. Důležitá je výše azorská, nejíž výběžek zasahuje často nad Středomoří a kolem ní k nám proudí takřka furt teplejší, oceánský luft. Po přední straně téže výše, níže z frontrami jdou dále k východu a jihovýchodu, kde pak přinášejí v kombinaci s chladnějším kontinentem a následným severozápadním prouděním, chladné a deštivé, popřípadě se sněhem, počasí na Střední či Blízký východ. A tak v Izraeli, Sýrií či Libanionu, popřípadě Iránu, Turecku a Iráku, mají nezvykle chladnou a mokrou zimu. Ostatně sníh se objevil i na severu Saúdské Arábie. Tomu taky napomáhá ona stlačená výše nad jižní části Sibiře, protože kolem ní proniká do oněch jižních obastí dost chladný luft. Tož toliko. S tím souvisí i silný jet stream.
Výhledy: Velmi teplo zítra a v pondělí a větrno, maxima na dubnových či květnových 13 až 17. Pak pseudoochlazení na zhruba to, co bylo zde včera. Jinak po severním okraji výběžku azorské výše k nám poputují od západu, přechodně od severozápadu jednotlivé frontální systémy. Nejspíše na cestě k východu budou slábnout, takže srážkové úhrny busou asi ... všelijaké. Teplotně půjde o ryze březnové počasí, sníh jen na horách či od středních poloh. Možná v noci i v nížinách, ale to už jsem nemístný optimista.
Teploty v 850 Hpa budou po extrémním peaku (i okolo +12, tedy 16-17 stupňů nad průměr), stále nad průměrovou křivkou, popřípadě na ní. Vzhledem k směru proudění nelze očekávát zimní počasí ani v poslední dekádě měsíce.
Tož můj názor
Přeji pěkný a klidný večer