Ano, dle radaru dnes i přes nás přecházely zelené odrazy, nicméně asi i vlivem suchého vzduchu a silného větru ve vyšších hladinách se ty srážky vypařily jako tomu bývá v létě. Na zem skutečně dopadlo 5 kapek na metr čtvereční. Ty teploty v 850 hPa jsou naprosto šílené. Nad 10 st. v 850 hPa jsem snad v únoru ještě neviděl a i v druhé pol. března by to bylo naprosto výjimečné. V létě by to mohlo někde způsobit až tropický den a plošně den letní. Prostě zažíváme skutečně 1. rok zcela bez jakékoli zimy, obzvláště nápadné je to ve vyšších polohách zde na SZ. Jestliže prosinec tam byl teplejší o 3,5 st., leden pak o 4 st. a únor zatím vypadá tak o 5 st. a možná tak překoná i ten dosud nejteplejší z roku 1990. Leden zde byl ve vyšších polohách druhým nejteplejším lednem a prosinec 3. nejteplejším prosincem v historii měření. Jediné štěstí, že je tento superteplý únor po 9 měsících konečně jiným než srážkově podprůměrným měsícem. Možná tak tato zima nakonec překoná teplotně i dosud nejteplejší zimu 2006/2007, protože i když byl tehdy leden o 0,5-1 st. teplejší, prosinec srovnatelný, únor byl asi o 1 st. chladnější než se zatím jeví ten letošní. Takže změnit by to mohlo jedině skutečně výrazné ochlazení v závěru měsíce a na to to zatím nevypadá, max. se teploty krátkodobě dostanou do normálu. Ve všech ostatních parametrech už tento jaropodzim všechny jiné špatné zimy překonal na celé čáře. V nížině byly díky inverzi odchylky v prosinci a lednu menší, ale i tak se zde tato zima mezi 3 nejteplejší i zde v nížině pohodlně dostane. Teplou zimu jsem čekal už od října, ale tohle tedy vážně ne. Lísky už kvetou i na horách a sněženky zde dole již od konce ledna a do týdne rozkvetou i u nás na chatě skoro v 800 m. n. m, už mají poupata. Pelargonie mám kromě 3 dnů kdy to kleslo v noci pod -3 st. a přes den zůstalo kolem nuly při mlze, venku celou zimu a nijak zvlášť nestrádají.
Přes týden sice nějaké ochlazení ve výšce, ale teploty budou i tak připomínat pol. března. Srážek minimum. Více jich snad bude o víkendu spolu s dalším oteplením, i na horách to tedy bude převážně opět v dešti. V příštích 10 dnech rozhodně nevidím v modelech zimu ani pro vyšší polohy, když nepočítám napadnutí poprašku který nejpozději po 1-2 dnech opět roztaje. Lépe by na tom snad mohly být jen vysoké horské polohy na S-SV.