S Tomasem Malkem bohuzel musim souhlasit, i kdyz ne zcela. Koukal jsem i na stanice na jihu Moravy (kaprova oblast) na dubnove srazky v historickych zaznamech. A psal jsem taky, ze cislum by se mel davat i vyznam, takze to nechci brat jako definitivni vec. Nicmene nic nenasvedcuje tomu, ze duben byval kdysi vlhkym mesicem, spis jde o sussi mesic, ovsem cetnost dni s nejakymi srazkami byla alespon dle cisel skutecne vyssi. A stridaly se roky, kdy srazek bylo vic s temi sussimi. My uz zazivame treti rok za sebou jen sucho, nic jineho. To je ten rozdil. Sucho a take nad +20C, to je zcela znicujici. Z hlediska mrazu, tak i ty k dubnu patri, ale rozhodne ne -8C nebo podobne. To je urcite take extrem. Spis tak do -5C by melo byt.
Ja porad vidim ve vyhledu na pristi vikend 19-24C, polojasno/jasno. To je skutecne uz katastrofa i pro me, a to jsem se to snazil brat pozitivne, ze uz snad doslo k jakesi zmene cirkulace se zaseknutym vortexem v zime. Vypada to, ze ne, ze to naopak byla jen dalsi rana, protoze to v podstate jen zredukovalo mnozstvi snehu v CR a prineslo trosicku vic deste, to je tak cele... Za normalnich okolnosti bych rekl, ze je venku krasne jaro, ale pak si uvedomim, ze nam tim "krasnem" mizi z krajiny voda a kvuli viru stejne nemuzu nikam moc jit... je to vazne snad nejaky trest, jinak to neni mozny.
Zatim se da rict: "Jeste by mohlo byt hur, zatim se mame porad dobre". Ale to nemusi platit vecne, zvlast po tehle krizi, az odezni, nejspis bude jednim z tematu vetsi sobestacnost jednotlivych zemi. Ja bych taky radsi, kdyby zlutou repku nahradily jine plodiny, ale jake a za jakou cenu, kdyz vsechno uschne, nebo pomrzne? Rade a Ovar uz naznacili, mozna by se sem skutecne hodily nejake plodiny z oblasti sussiho Stredomori. nebo Blizkeho Vychodu. Nebo budou nutne naprosto brtualni a drahe systemy zavlazovani. Nebo prijde jeste neco horsiho, pri nejake kombinaci vseho negativniho (coz se do jiste miry prave deje), muze prijit valka nebo tak, protoze se muze stat, ze rada zemi na tom bude vazne bidne, navic se treba nejak omezi predchozi globalni vymena zbozi a tak. Zminovali jste tu v souvislosti se suchem Polsko - ja jen vloni na nekolik dni navstivil Wroclaw, v srpnu a tak sucha pole jsem zatim v zivote nevidel. Asi jen nejhorsi doba, ale i tak mi to zustane v pameti. A je jasne, ze je spousta mist v Evrope i na svete, kde je to jeste horsi.
Omlouvam se zase za silenou odbocku, ale predpoved je skutecne strasna, tak jsem nemohl jinak...