Uživatelské menu

Statistiky

• Příspěvků dnes0
  • Příspěvků včera4
  • Celkem příspěvků98463
  • Celkem témat1126
  • Celkem členů5517
  • Nový uživatelPruwan
  • Toplist
    Kdo je online

Předpověď počasí na duben 2020

Předpověď počasí v České republice na kratší i delší období, které sestavují samotní uživatelé - amatérští meteorologové.

Re: Předpověď počasí na duben 2020

Příspěvekod Tomfik » 14. 04. 2020 09:29

Tak dnešek již nadělil 1mm, což je dvakrát více než včera :D

Snad to rozhraní vyjde o víkendu a příští týden TN, jinak teda nevím nevím. CHMI s tim vubec nepocita teda... Jižní polovina včera pěkně. :jojo:
Nejnižší teplota 7.1.2017 - -27,1C
Nejvyšší teplota 20.8.2012 - 34,7C
Tomfik
Mírně pokročilý

Registrace: 06. 11. 2008 09:43

Hodnocení: 35

Co je to hodnocení?

Příspěvekod kebull » 14. 04. 2020 11:47

kebull
Nováček

Registrace: 01. 02. 2010 20:18
Nadmořská výška:

Hodnocení: 21

Co je to hodnocení?

Příspěvekod kapr » 14. 04. 2020 13:14

u nás tuto epizodu zachránil až včerejší večerní déšť, bouřka nás netrefila ani jedna, takže nebylo ani co fotit.. nuda..a to toho mělo být na jv nejvíc, třeba jih Moravy neměl vůbec nic, dnešek jsem čekal taky lepší. Zatím celá jedna 5-minutová slabá sněhová přeháňka, jinak jsou přeháňky všude možně.. taky o ničem, ale ten včerejší déšť jsem si užil, příroda dnes znatelně ožila. Napršelo 8,2 mm.. což je uplně skvělé nakonec. A jsem za to moc rád, bude se mi klidněj spát :). Ve výhledu narozdíl od Tomfika nevidím srážky žádné. Zase si na nějakou situaci počkáme, ani nějaké bouřky kam modely vidí nebudou.... Takže na první bouřku zatím čekáme a ještě dlouho čekat budem. Chce to aby se více prohřál vzduch a nějaký souboj vzduchových hmot poblíž, ale to nevypadá.
https://www.weatherlink.com/embeddablePage/show/57bd9b1fcb98436b81959e278be157c1/summary
kapr
Mírně pokročilý

Registrace: 30. 04. 2008 16:04
Nadmořská výška:

Hodnocení: 41

Co je to hodnocení?

Příspěvekod Tomfik » 14. 04. 2020 13:37

No uvidime GFS nam drzi 10mm na sobotu, ECMWF 6mm, tak jsem zvedav. Treba z toho nic nebude, ale co nam zbyva, srazkove hody nevidno, ale kazdy mm se pocita, teplo tolik nebude, jak se zdalo v nedeli.
Tomfik
Mírně pokročilý

Co je to hodnocení?

Příspěvekod kapr » 14. 04. 2020 17:20

a co teď, ta sobota? Ecák tam má nulu od začátku....
https://www.weatherlink.com/embeddablePage/show/57bd9b1fcb98436b81959e278be157c1/summary
kapr
Mírně pokročilý

Registrace: 30. 04. 2008 16:04
Nadmořská výška:

Co je to hodnocení?

Příspěvekod godlike » 14. 04. 2020 19:01

Me vcera navnadil s 25mm :D Dnes tam mam 3mm. Zde mame jil a z toho bude za chvili beton, po kterym kazdy prudsi dest stece...
https://www.wunderground.com/dashboard/pws/IZDIBY16
https://app.weathercloud.net/d2394664632#current
godlike
Nováček

Registrace: 14. 12. 2015 10:07

Hodnocení: 18

Co je to hodnocení?

Příspěvekod dididi » 14. 04. 2020 19:17

Tak já se nyní hlavně obávám dnešní a možná i zítřejší noci. Srážky budu řešit až potom. Modely s mrazem moc nepočítají aladin dává +2 amík okolo 0.
Ovšem když měl amík +6 byl -1 takže rozhodně nejsem optimista. Podmínky jsou pro mráz ideální maximum dnes okolo+8 při polojasnu až oblačnu nyní již jasno vítr slábne.
Počítám s teplotou v rozmezí -3 až -6 podle toho zda přestane úplně foukat a jak rychle. Od sz se blíží nějaká vysoká oblačnost která by sem došla někdy po půlnoci ale problém je že ta se určitě rozpustí.
Zdá se že teplotní kontrast cca na 50-té rovnoběžce bude značný ovšem přeci jen budeme spíše již ležet v poněkud chladnějším vzduchu a srážky se tak odehrají jižněji. Moc nevěřím že by to co bude dole na jihu dosáhlo až sem. Možná později od jz právě do oblasti jz Čech.
dididi
Mírně pokročilý

Registrace: 24. 12. 2013 11:08
Nadmořská výška:

Co je to hodnocení?

Příspěvekod Tomáš.Malek » 14. 04. 2020 19:35

Takže jsem zklamán nebo možná ani nejsem protože jsem od přírody pesimista což se teď častokrát vyplatí. Tato studená fronta z 13. dubna ke které se upínaly naděje a měla smazat moji dubnovou srážkovou čistou nulu! zakončila propadákem! Sice pršelo ale zcela hovnoměrně!
Na pondělí velikonoční 13.dubna bylo po ránu nejprve sluníčko postupně rychle přibývalo oblaćnosti až na zataženo a pak pěkně zafoukalo začalo se ochlazovat a spadlo pět kapek! Ano bylo jich fakt téměř jednociferný počet. Potom bylo dále zataženo zima a mrholení. Jestli za tento den spadl 1 milimetr srážek ta to bylo nadsazený údaj. Kdepak jakákoli bouřka nebo déšť to vůbec! Klasické ochlazení doba subtropická, šedý mraky vítr a pět kapek. Takže sotva omokl prach jinak veliké howno! Odpoledne pak dokonce zbývalo oblaćnosti na oblačno večer až polojasno. Teplota se dostala na 8 až 9°C tedy o 10 stupňů méně než v neděli kdy bylo vedro jak v létě.
No a v úterý 14.dubna už ani to. Pouze oblačno a zima a prd. Celá 0 milimetrů srážek! Teplota jen +6°C. Bylo to tedy velké ale suché ochlazení a za duben nemám od začátku měsíce ani celý milimetr srážek! Výborné. Je čas pěstovat kaktusy! Tento duben asi nebude patřit mezi ty nejteplejší ale mezi nejsuší za dobu pozorování rozhodně. Zatím to je tragédie!! :'( Admine přidej do smajlíků :mysl: symbol kaktusů, velbloudů nebo pouště opravdu je tu potřebný!
Tomáš.Malek
Nováček

Registrace: 12. 02. 2010 01:06

Hodnocení: -7

Co je to hodnocení?

Příspěvekod Troll » 14. 04. 2020 22:01

Zde po teplých Velikonocích, kdy zejména ve vyšších polohách bylo teplo i v noci a průměrné denní teploty mimo inverzní polohy odpovídaly květnu, na horách v některých dnech i poč. června, dorazilo včera již během dopoledne ochlazení, do rána na teploty +2 st. zde ve městě, nicméně od středních poloh již od pozdního odpoledne či večera mráz a sněhový poprašek. Podruhé od loňské zimy jsem šel ráno do práce za sněhové přeháňky, nicméně srážkový úhrn neměřitelný, max. v desetinách mm od pondělního rána. Už je to cca měsíc od posledních smysluplných srážek a sucho začíná být veliké, ve studnách pomalu dochází voda již teď v dubnu. Přitom loni se tak stalo až koncem června a předloni v srpnu. Jinými slovy, vody v půdě je aktuálně určitě ještě méně než touto dobou loni i předloni a pokud se něco zásadně nezmění, teprve uvidíme, jak vypadá sucho, ty poslední 2 roky by byl tímto tempem pouze slabý odvar.

Optimismu některých ohledně dalšího srážkového vývoje nesdílím, zde na SZ pokud vůbec nějaké srážky dorazí, tak v tomto týdnu to určitě nebude více než několik mm a ani 3. dekáda dubna nevypadá nějak vlhčeji. Alespoň že ty teploty se nyní budou držet v celkem přijatelných dubnových mezích. Ranní mráz, pokud zde vůbec nějaký bude, tak zůstane zřejmě jen slabý a krátkodobý, takže rozkvetlé stromy by to měly bez větších škod přečkat. Den už bude vyloženě jarní. Nejteplejší dubnové dny již patrně máme za sebou. Ještě by se k nim mohl někde zařadit čtvrtek, ale zde nedělních 23 st. nepřekoná. Pak ochlazení na hodnoty blízké normálu pro druhou pol. dubna, přechodně i na hodnoty o něco nižší ve 3. dekádě. Letní den, pokud náhodou nebyl v někde v neděli, už tento duben zřejmě nepřinese, pokud se tedy výhled na 3. dekádu zásadně nezmění. Bohužel sem na SZ předpokládaná situace smysluplné srážky nepřinese, takže pokud dá duben 10 mm, bude to úspěch. Také můžeme skončit s měsíčním úhrnem do 5 mm. Jinými slovy, duben nakonec bude s velkou pravděpodobností teplotně víceméně v normálu avšak velmi, velmi suchý, bohužel. Zachránit by nás max. mohl snad jedině úplný závěr měsíce, tam je ještě otevřené, bohužel ale i ve smyslu dalšího studeného vpádu.
Troll
Mírně pokročilý

Registrace: 10. 10. 2010 20:51

Hodnocení: 38

Co je to hodnocení?

Příspěvekod pepa » 15. 04. 2020 07:01

Pondělní fronta a včerejší přeháňky přinesly jen 0,6 mm. Jihlava 25 km jižněji již 3 mm. Od pátku do neděle je naděje na srážky, ale spíše na tom jihu-jihozápadě. Jestli něco dorazí k nám, budu rád za 2 mm. Pak asi převládne vliv tlakové výše od severu s možností mrazíků, ale beze srážek. Dnes min -3,6, což je trochu lepší, než jsem čekal. Třešně teprve začínají kvést, ale jen ve městě. Okolo města v nadmořské výšce 500-550 metrů zatím ne, takže to snad vydržely. Doma mám broskev pro podmínky Vysočiny, je v plném květu ale jednou v plném květu dala přes -5. Je sotva 2 metry od domu, na jižní straně, tak fasáda snad temperuje.
pepa
Nováček

Registrace: 22. 06. 2014 13:46

Hodnocení: 8

Co je to hodnocení?

Příspěvekod Rosťa » 15. 04. 2020 09:18

Neni divu,že se zde moc nepřispívá,při pohledu na modely to vypadá pro jaro hrůzostrašně,tahleta zimní synoptika je jak z učebnice pro leden,únor,byť to tehdy,tak máme mrazy střídane dvoudenní inverzí bez přestávky v kuse.
Od neděle opět rána kolem nuly,při vyjasnění pod,přes den sotva 10 st.
Ecák navíc na konci výhledu přitvrzuje,mět to vyjít tak v závěru měsíce mrznem a pokud něco bude padat,tak ve sněhu.
Srážky nic,možna jižně od nás o víkendu,pak nasunutí suchého zimního luftu od S,SV.
Rosťa
Nováček

Registrace: 27. 11. 2014 12:01

Hodnocení: 7

Co je to hodnocení?

Příspěvekod aviv » 15. 04. 2020 09:58

No co na to říci: srážky v nadcházejících deseti dnech nikde, tak to vypadá v Praze na měsíc bez kapky deště.
aviv
Nováček

Registrace: 01. 03. 2010 16:03
Hodnocení: 2

Co je to hodnocení?

Příspěvekod Tomfik » 15. 04. 2020 10:26

Co k tomu říct, totální krach. Ještě předevčírem večer ukazovaly modely docela pěknou činnost na sobotu a neděli nad ČR, dnes je z toho nic. Příroda začíná trpět jako pes, pole betony, lesy začínají opět reznout, sucho je všude. A to v únoru jsme se se tady topili v bahně. Ještě tomu chybí aby se oteplilo zde nad 15-18C a kůrovec olééé.

Doslova nemám slov, synoptika celou zimu dokolečka TN a TN nad VB, či skandinávií. Přijde půlka března synoptika se dostaví do zimního módu.... srážky mizí, slunce pálí, vysušuje jv vítr, střední evropa skučí, todle není náhoda...

Kam oko dohlédne tam vysoký tlak na severu, celou zimu nebyl, tlakové níže od jihu končí v Rakousku, 100km na sever a byli bychom v klidu...

Opravdu už nemám slov.... za pár let žijeme v jiné krajině.
Tomfik
Mírně pokročilý

Co je to hodnocení?

Příspěvekod kebull » 15. 04. 2020 12:33

Ja jak jsem psal. srazky jsem nikde nevidel, sleduju uz delsi dobu jen CHMU a Meteoblue v jejich maximalnim horizontu a tam mel Meteoblue 0-2mm na sobotu a to jen obcas, CHMU prehanky ojedinele, coz vsichni vime co znamena (0). Takze me to neprekvapuje a je to i lepsi pro mou hlavu. Stresovat se jeste temito falesnymi nadejemi...

Tim nerikam, ze jsem se s tou nasi pousti nejak smiril, to ne. Krome prestehovani se s tim ovsem z nasi strany neda delat nic. Muzeme jen doufat v zasah prirody, to je tak vse. Tak treba prijde v kvetnu, protoze duben je strasny a uz strasny na 80% zustane. Jedine delsi zmena nas muze jeste zachranit, i kdyz je to spis cim dal horsi a horsi. S timhle "modem" se budeme jen dal a dal vysusovat a nejake oblasti jednou za cas dostanou trosicku deste, aby se nereklo, jinak ale nic. Ale to vsichni vime. Vzpomnel jsem si na clanek Michala Zaka ohledne studeneho Atlantiku a horkeho sucheho leta u nas. Vzhledem k tomu, ze je teprve duben, tak si to ani nechci predstavovat v kombinaci se vsim kolem, myslim, ze moje nocni mury jsou dane... asi ale v nich a mozna i v realu potece hodne piva :)

Preji vsem pevne nervy!
kebull
Nováček

Registrace: 01. 02. 2010 20:18
Nadmořská výška:

Hodnocení: 21

Co je to hodnocení?

Příspěvekod dididi » 15. 04. 2020 15:04

Tak jasně že situace není dobrá ale snažím se vidět něco pozitivního. Dnes například nad očekávání dobře dopadla noc s minimem v budce -2,2 na automatu -1,5 kterého bylo dosaženo krátce po půlnoci. Pak nás zachránil vítr sice slabý ale byla to spása pokles teploty se zastavil zřejmě zásluhou okraje teplé fronty.
Řekl bych vyhraná bitva ale válka pokračuje. Překvapilo mě že na meruňce jsou plody z opožděných květů. Nevěřil jsem že pupeny těsně před květem přežijí 4 noci pod -8 ale je to tak.
Další atak asi v první polovině příštího týdne. GFS nyní potěšil teplejším a vlhčím výhledem na konci dubna. Já vím je to jen jeden výstup ale kouká se na to lépe.
Ale je třeba si uvědomit že mohlo být mnohem hůř protože skoro 100mm za únor březen byl skoro zázrak.
Nevím čím to je ale ecák se mi zdá má s předpovědí srážek dost problém a jeho občas vysoké úhrny skoro nikdy nevyjdou a také bych řek že častěji než gfs zmasakruje srážky z vysokých úhrnů šmahem na 0. Podobně to umí taky aladin.
dididi
Mírně pokročilý

Registrace: 24. 12. 2013 11:08
Nadmořská výška:

Co je to hodnocení?

Zpět na Předpověď počasí