Uživatelské menu

Statistiky

• Příspěvků dnes2
  • Příspěvků včera5
  • Celkem příspěvků98484
  • Celkem témat1126
  • Celkem členů5517
  • Nový uživatelPruwan
  • Toplist
    Kdo je online

Předpověď počasí na duben 2020

Předpověď počasí v České republice na kratší i delší období, které sestavují samotní uživatelé - amatérští meteorologové.

Re: Předpověď počasí na duben 2020

Příspěvekod Rosťa » 26. 04. 2020 08:56

Ahoj,tak ecák osekával,až osekal,pro nás Sv dáva na středu odpo pouhých 5 mm,pak nic nebo drobné,výraznější srážky odsunul na příští neděli.Fakt bingo !
Rosťa
Nováček

Registrace: 27. 11. 2014 12:01

Hodnocení: 7

Co je to hodnocení?

Příspěvekod libi » 26. 04. 2020 09:18

Však tady všichni už jásají nad srážkami, ale ono to nebude tak žhavé. Něco určitě spadne, ale kde a kolik je otázkou. Vše je vysušené, záhony jak beton, do toho sucha ještě neustále čerství vítr. Koukám na Aladina, tak SZ v úterý asi již tradičně odstrouhá. Uvidíme další výstupy to upřesní.

Dnešní minimum 4,5°C při oblačné obloze, takže dnes již teplotně budeme na normálu pro tuto dobu. Duben počítám že bude teplotně 1-2°C nad, což tedy není tolik vzhledem k tomu, že pořád svítí slunce.
libi
Nováček

Registrace: 03. 05. 2008 15:54

Hodnocení: 8

Co je to hodnocení?

Příspěvekod karel » 26. 04. 2020 09:36

Co se rozčilujete však se to bude vše měnit však to znáte že je tam méně srážek alespon něco když zde již měsíc apůl nepršelo za měsíc duben máme 0,2mm kdo má mín ted si stěžujte a naše oblast je jedna z nejvíce zasažených suchem a to nikoho z vás nezajímá takže se uklidníme a budeme čekat na středu .
karel
Nováček

Registrace: 09. 12. 2014 18:41
Nadmořská výška:

Hodnocení: 0

Co je to hodnocení?

Příspěvekod aviv » 26. 04. 2020 09:42

Možnost deště nyní úterý-sobota, tak snad něco spadne. Samozřejmě, že ty nádherné úhrny, co nám slibovaly za toto období více jak 40mm byly mimo, ale kdyby každý den napršelo alespoň 5, půda je fakt na beton.
aviv
Nováček

Registrace: 01. 03. 2010 16:03
Hodnocení: 2

Co je to hodnocení?

Příspěvekod kebull » 26. 04. 2020 10:33

Presne receno aviv, moznost deste :) Kde berete nekteri tu jistotu srazek v Cechach fakt nevim. Co je dneska jisty, ze? Staci se podivat na posledni dve "srazkove" epizody. Zatimco od te povelikonocni se cekalo vic, protoze slo o vyraznejsi frontu, skoncila vicemene fiaskem a u nas prselo az cca o tyden pozdeji, kdy se zas pro zmenu az do posledniho dne predpovedi necekalo nic. Samozrejme pro nekoho to mohlo byt naopak, pro nekoho dve nuly, pro nekoho win-win... Takze se skutecne uvidi. Ony taky Cechy jsou pomerne siroky pojem, sorry Moravo a Slezsko, ale jsou proste vetsi.

Dneska mame nedeli, takze az ode dneska bych zacal verit nejake predpovedi na utery (3 dny). A ta rika: "od Z prehanky ci bourky" pri J/JV vetru. Takze tady bych s rozlozenim srazek byl dost opatrny a urcite se to vyplati dal sledoval, jelikoz potom tam ma CHMU v dalsich dnech dest na vetsine uzemi.

Jinak diky moc za clanek - budu se opakovat, ale Michala Zaka mam rad, je to pro me takovy novodoby Zakopcanik (aspon v projevu, trosicku :)). Kratky clanek, ktery da predstavu o aktualni situaci u nas i kolem naseho dvorku - tak by to melo byt. Dokonce ve dvou vetach vysvetluje, proc letos oproti napr. r. 2018 je vegetace stale zelena. "Může za to do jisté míry fakt, že ve srovnání s dlouhodobým průměrem se letos příroda probudila díky teplé zimě asi o dva týdny dříve. To znamená, že biomasy je více (o 15 až 30%), než je v této části roku obvyklé. " Je fakt, ze slovo "biomasa" jsem od dob Kateriny Jacques neslysel :) No a prilozene mapky budi hruzu i litost... treba to Slovensko, nebo Nemecko. Nejsem zas takovy geograf, ale prijde mi, ze ty nejpostizenejsi oblasti jsou prakticky vsechny v podhuri, nebo aspon na nejake vrchovine.
kebull
Nováček

Registrace: 01. 02. 2010 20:18
Nadmořská výška:

Hodnocení: 21

Co je to hodnocení?

Příspěvekod Ovar » 26. 04. 2020 11:19

Nicméně ty mapky jsou stále ještě zkreslené, již jsem to tu psal, ukazují souhrn mnoha veličin a jako hlavní je, odchylka od normálu v danou roční dobu. A v tuto dobu intersucho stále ještě počítá s odtáváním sněhu z horských poloh a teprve probouzející se vegetací. Jenže ono nebylo co odtávat, vlhkost hlouběji v půdě je (stačí se podívat na mapky 40 cm a hloubš) ale odchylka vlhkosti co je na povrchu půdy od normálu je obří a ta ty mapy zkresluje do ruda, ač seto nedá srovnávat s letním suchem.
To nic nemění na věci, že pokud to bude pokračovat, stačí jeden teplý a slunečný týden v květnu a rozjede se sucho extrémním tempem a tentokrát již nezkresleným roční dobou, jelikož plně probuzená vegetace vysaje ty poslední zbytky zásob vody v půdě z února.
Včera jsme jeli směr Plzeň a Plzeň jih a město je řádně povrchově proschlé, již se dají najít i vypálené trávníky a spíše stepní pohled na louky. Zasetá kukuřice ještě neměla v dubnu šanci ani naklíčit v tom prachu, pole holé, rozpálené.
Trochu mě děsí i složení polních porostů, samej ozim a sem tam řepka. Tohle všechno se sklízí v létě a pak jsou pole holá až do podzimu %) , takže rozpálenou krajinu ještě více podpořit holou zemí..
Ale člověk si nevybere, kukuřice má stabilně klesající výnosy, nad řepkou tu každej nadává a nic jiného než obiloviny pro českého zemědělce nezbývá. Zvlášť v tomhle systému, kdy se nepěstuje pro nás, ale pro jednu firmu.

Jinak dneska -1°C, další úchvatná hodnota tohodle povedeného roku do sbírky. Srážky no coment, odvykl jsem se radovat pro něco, co ani být nemusí.
Ovar
Mírně pokročilý

Registrace: 24. 12. 2012 14:28

Hodnocení: 48

Co je to hodnocení?

Příspěvekod dididi » 26. 04. 2020 13:16

Souhlasím s těma kdo píší že panika není na místě. Jasně obecně srážek v modelech ubylo respektive z Čech se přesouvají na Moravu a zase nejmín zbývá pro severozápad. Už včera jsem to zde zminoval že by mě podobný obrat nepřekvapil.
Zejména amík to tedy takto celé posouvá ale vše se teprve vaří a predikovat jak to dopadne zatím moc nelze.
Poněkud jistější se zdá sice přechodný za to velmi výrazný průnik tropického vzduchu okolo 5 května. Shodou okolností na mé významné narozeniny na které byla již dávno dopředu plánovaná velkolepá oslava která ovšem byla již stejně velkolepě zrušena.
Dnes jsem se mrknul na úhrn srážek v rámci krajů za první kvartál roku a jediným krajem který má poměrně výrazný srážkový deficit je jihomoravský 84%.
Okolo normálu jsou Vysočina 98%,Moravskoslezský 100% a Královéhradecký 104%.
Naopak nejvíc má Praha a Středočeský 120% a Plzenský a Pardubický 121%
Pokud jde o srážkové úhrny v mm nejméně má Jihomoravský 74mm nejvíc Karlovarský 180mm.
ČR jako celek má pak průměr 133mm což je 108%.
Samozřejmě v dubnu tahle čísla významně klesnou a myslím že budou celerepublikově těsně pod hranicí 100%.
I tak nikdy není tak zle aby nemohlo být hůře protože nebýt celkem vyjímečných srážek v březnu a hlavně v únoru tak jsme tak někde na průměru okolo 75%.
Nicméně něco mi říká že léto letos bude vlhčí a chladnější než většina lidí čeká. Ne že by nepřišla nějaká horká vlna ale myslím že převažovat budou spíše průměrné teploty což v kontextu posledních mnoha let bude pro naprostou většinu populace vlastně chladno či dokonce zima.
Dokonce jsem přemýšlel že bych ani nenapouštěl bazén ale nakonec zítra začnu napouštět protože v květnu už by to nemuselo být možné.
Letos cizina bude asi problém. Dvě dovolené už jsou fuč. Právě nyní by jsme byli z vnučkou v Rakousku. Alespon že peníze máme zpátky. Ještě je otázka jak dopadne začátkem září Španělská Menorca tam je zatím zaplacená jen záloha.
Takže bazén na zahradě je jediná jistota ale opravdu mám obavu zda tomu bude počasí zde nakloněno.
Copak já mě chladnější počasí tolik nevadí ale manželka do vody která nemá alespon +25 nevleze takže ten domácí wellness bude možná jen pro mě.
dididi
Mírně pokročilý

Registrace: 24. 12. 2013 11:08
Nadmořská výška:

Hodnocení: 41

Co je to hodnocení?

Příspěvekod pepa » 26. 04. 2020 14:46

Problém je, že se sucho kumuluje řadu let. A stačí pouhý pohled na krajinu - na mnoha místech je to děs. Průtoky potoků a řek často pod průměrem srpna.
Příští týden něco plošně spadnout prostě musí, právě teď je každý mm potřeba.
Synoptika se mění, ale deštivý a chladný květen nečekám. Naopak trochu pesimisticky tuším, že déšť a chlad zkomplikuje třeba letošní žně, sklizeň ovoce či vinobraní.
pepa
Nováček

Registrace: 22. 06. 2014 13:46

Co je to hodnocení?

Příspěvekod kapr » 26. 04. 2020 15:37

ale to, že roste kvalita vína už tu nikdo nezmiňuje..poslední léta krásně stoupá cukernatost..ale tu jen pesimistické plky a všichni, tak nazdar! Doteď jsem tu k tomu taky sklouzával, protože člověka prostě okolí ovlivňuje, takže hoj max v aktuálním počasí a co vám doporučuju, dřív se to praktikovalo běžně, tož pochody za déšť, budete na vzduchu a třeba ho i přivoláte ;) :D
https://www.weatherlink.com/embeddablePage/show/57bd9b1fcb98436b81959e278be157c1/summary
kapr
Mírně pokročilý

Registrace: 30. 04. 2008 16:04
Nadmořská výška:

Hodnocení: 41

Co je to hodnocení?

Příspěvekod pepa » 26. 04. 2020 16:19

Tak to je zas pravda, kvalita vína roste, skoro každý ročník je dobrý. Snad už letos nebude mrazový vpád, aby to nedopadlo jak v roce 2016 nebo 2017. Chtěl bych být optimista, ale na Vysočině, kde pokračuje kůrovec ve svém díle, to teď moc nejde. Celkem bych byl rád, aby vydržely alespoň listnaté stromy. U nás na Vysočině je letošní rok opravdu zatím nejhorší, co jsem zažil. I když je to jen pokračování trendu po roce 2015.
pepa
Nováček

Registrace: 22. 06. 2014 13:46

Co je to hodnocení?

Příspěvekod Adi » 26. 04. 2020 18:20

Ahoj,

Tož předloni víno u nás bylo dobré - tedy na podmínky Slezska. Cukernatost vylezla na 20 brix, což je slušná hodnota na zdejší kraj. Vloni to bylo řádově horší. Asi více nevyrovnaný režim srážek, nevím. Vloni to bylo obecně s úrodou na štíru. No uvidíme letos.

Stran srážek, GFS začíná být stále štědřejší. Od středy do soboty každý den něco, nejvíce v pátek. Pokud to klapne, vůbec se nebudu zlobit :) Jistě ostrouhal by tam SZ Čech, ale jinde krásně mokro. I 6Z nebyl vyloženě špatný pro nás.

Obrázek

Biskajský/saharský expres podle všeho nebude trvat dlouho. měl by být vystřídán chladnějším módem.

Tož uvidíme

A.
Přání bývá nebezpečně často otcem myšlenky
Adi
Mírně pokročilý

Registrace: 16. 09. 2008 19:51
Nadmořská výška:

Hodnocení: 44

Co je to hodnocení?

Příspěvekod JohnBattler » 26. 04. 2020 21:10

Tak většina modelů prakticky smazala srážky pro Čechy na úterý a středu co na to říct. Nejvíce drží samozřejmě slibotechna GFS, ale to je k ničemu. Samozřejmě ještě neházím flintu do žita jen komentuji aktuální výstupy.
Za mě to vidím následovně za celý příští týden úhrn srážek pro lokalitu Praha a okolí:
a) Na 40% spadne < 10 mm a bude to tedy v zásadě fiasko a úhrn, který nic neřeší.
b) Na 50% spadne 10-20 mm což už je přeci jen úhrn, který trochu pomůže, ale nic zásadního to také nezmění.
c) Na 10% spadne >20 mm což by dost slušně vylepšilo bilanci sucha, kéž by.
JohnBattler
Nováček

Registrace: 24. 01. 2018 16:51

Hodnocení: 14

Co je to hodnocení?

Příspěvekod brhel » 26. 04. 2020 21:17

Dnes jsem po dlouhé době na obloze zaznamenal zvýšený výskyt kondenzačních pruhů z letadel. Vysvětluji si to vyšší vlhkostí v horní troposféře.
Mohl by to být signál, že se blíží období dešťů. ČHMÚ dává pro Prahu déšť v širokém rozmezí 0 až 15 mm za den, na druhou stranu bouřky od jihu v Praze občas bývají silné. Bude co sledovat a nechám se překvapit.
brhel
Nováček

Registrace: 18. 12. 2013 13:59

Hodnocení: 5

Co je to hodnocení?

Příspěvekod Troll » 26. 04. 2020 22:15

Jako bych to tušil. Prostě ten horizont 2-3 dnů se zdá ohledně srážek klíčový. Sotva jsme se takto k předpokládaným srážkám přiblížili, jsou pro mou oblast jako obvykle vymazány (už 3 běhy hlavních modelů v řadě). Do konce měsíce tedy za těch pár ušmudlaných mm budu ještě rád, mohou to být taky jen desetinky, popř. vůbec nic. Takže duben z hlediska srážek zabitý, sucho katastrofální a pak ta skoro hot wave kolem 5.5. A je otázkou, zda jí budou skutečně nejaké smysluplné srážky pro mou oblast předcházet anebo tato skoro vyprahlá perioda se prodlouží (prozatím) na 2 měsíce. Za posledních 6 týdnů spadlo v mé oblasti bez ohledu na nadm. výšku cca 5 mm. Tady snad pomůže jedině nějaká TN nad námi nebo možná ještě přechod několika FS od Z, SZ a v jejich týlech následně chladný, vlhký a instabilní vzduch bez rychlého nasunutí TV.
Troll
Mírně pokročilý

Registrace: 10. 10. 2010 20:51

Hodnocení: 38

Co je to hodnocení?

Příspěvekod Tomfik » 27. 04. 2020 08:21

Stran srážek se to bude ještě upřesňovat, nemyslím si, že SZ bude na tom tak špatně, zároveň to vypadá, že v hlavně v pátek to bude tady asi vysoký úhrn. Ta fronta z úterý na středu a její vlnění ve středu nad moravou je otázkou.
Nejvíc opravdu věřím pátku a sobotě a pak se uvidí co z té hotwave se vyklube, jsou tam náznaky i nad TN.
Nejnižší teplota 7.1.2017 - -27,1C
Nejvyšší teplota 20.8.2012 - 34,7C
Tomfik
Mírně pokročilý

Registrace: 06. 11. 2008 09:43

Hodnocení: 35

Co je to hodnocení?

Zpět na Předpověď počasí