od Troll » 01. 05. 2020 14:49
Tak ze na SZ úplné fiasko, co se týče srážek. Za včerejšek ani kapka a od poč. týdne 0,5 mm. Ani tak se ale asi na většině stanic v SZ Čechách nebude jednat o nejsušší duben v historii, neboť rok 2007 přinesl prakticky všude včetně hor něco mezi 0 a 5 mm, spíše však blíže k té nule. Tento pak měl úhrny cca 2 - 5, na horách místy i o trochu více, ale 10 mm asi nepřekročil skoro nikde. U mě se oba tyto dubny s úhrnem kolem 3 - 4 mm jeví asi srovnatelné. Spadlo tedy většinou cca od 5 do 15% normálu, v roce 2OO7 to bylo spíše 0 - 7%
Jinak souhlasím s tím, že přesně od roku 2007 se srážkové úhrny v dubnu výrazně snížily. Do té doby byly zhruba dvojnásobné.
Zlepšení z hlediska srážek nepřinese ani poč. května. Těch 5-7 mm do neděle byl velmi optimitický odhad, bude to jen zlomek a pak zase dlouho skoro nic. Nakonec skutečně spadnou i ty teploty přechodně až do podprůměru a zejména ve středních a vyšších polohách tam nebezpečí mrazů ve 2 m skutečně hrozí, možná i opakovaně až do pol. měsíce, kdy bych nevylučoval ani možnost nějakého sněžení na horách. Na chatě ve skoro 800 m. n. m. jsem již o minulém víkendu vysadil na k jihu natočený a tmavě natřený balkon do pytlů rajčata, tak je asi budu muset hodně chránit (loni jsem je zkušebně vysadil rekordně brzy, už 16. 4., a pak se mi to podařilo i přes mrazy a několikrát se v květnu vyskytující sněhovou pokrývku ochránit tak, že zmrzlo jen jedno. Mnohem větší škody pak udělaly 2x za sebou dvoucentimetrové kroupy v druhé půli května, jež vůbec nebyly v předpovědích hlášeny, takže jsem sázel poč. června kompletně znova a úrody jsem se díky tomu dočkal i přes extrémně teplé léto a příznivé počasí až v říjnu, zatímco předchozí roky jsem sklízel už od konce srpna). Více než samotného mrazu se pak bojím větru při teplotách více dnů v řadě kolem nuly či těsně těsně nad, ještě hůře kdyby byly spojené se sněžením.
První pol. května tedy vypadá spíše chladnější nicméně bohužel velmi suchá. Uvidíme, jak se to vyvine i jak to bude dále.