Cekal jsem na aktualizaci CHMU predpovedi, o svatku vzdycky trva trosku dele
a jen se potvrzuji slova meteorologu, ze predpoved teto fronty je velice obtiznou zalezitosti, bez dat z letadel snad jeste vic. Chtelo by to povolat starou skolu, treba Zakopcanika a neupinat se jen na modely, lidska zkusenost je a bude porad obcas k nezaplaceni. Ja uz radsi necekam nic
i kdyz si porad myslim, ze u nas pri takovychto rozdilech teplot by to nemelo prejit uplne "na sucho", coz se stavalo napr. v Torontu, kde nejake vetsi divocine zrejme brani jezero. No u nas se to pri extra suchem vzduchu stalo uz parkrat taky. Tedka by ale vlhkost preci jen mela byt aspon trosicku vyssi. Fronta asi bude dobre videt na Windy.com nebo Ventusky, na to jsou dnesni technologie vyborne.
Takze, neco podle me spadne, ale nedelam si velke nadeje. Co se tyce teplot, prusvihem budou ranni minima a prechod fronty samotne, jinak to pak nevypada uz zas tak silene. Meteoblue mi napr. na Vyzlovce dava na pondeli +17C, utery +10C, streda +15C a tak dale. Tedy zadne trhani rekordu, toto uz tu bylo x krat, i pozdeji. Vcera CHMU psalo na Z pri prechodu fronty v pondeli jen +3C, dneska uz +7C. Musime se nechat prekvapit. Co je povzbuzujici, ze i dale jsou ve vyhledu srazky, ja vim, lehce se pak osekavaji, ale povzbuzujici to je.
A kdyz uz jsem u toho Meteoblue, zase jsem sjel znama mista na sev. polokouli a zrovna treba na SV Ameriky dorazil podobne, nebo zrejme jeste chladnejsi vzduch - Toronto v max. +5-6C to tam vazne neni normalni, v kvetnu uz byvalo vetsinou dost teplo. Montreal je na tom podobne, NY v nedeli max +8C. Na SZ Ameriky a dalnem vychode uz je naopak tepleji, pres +25C.