Ovar:
Omlouvám se, ale ještě se na svojí obhajobu vrátím k tomu suchu. Za tím, co jsem napsal, si nadále stojím. Docela mě uráží být jmenován "popíračem sucha, co počasí sleduje jen z počítače". Nejsem teda ani agronom, ani hydrolog, ani lesník, ale ve všech zmiňovaných ohledech působím jako amatér. Ať už se to týká zahradničení, malého polnohospodaření, sledování stavu povrchových a podzemních vod nebo stavu lesů. V minulosti jsem napsal mnoho příspěvků, kde jsem před suchem varoval a poukazoval na jeho mimořádnost a neustálé prohlubování. V současnosti ve své lokalitě nepovažuji sucho za vyloženě akutní, spíše jen rizikové, které se může snadno silně prohloubit. A to jen díky relativnímu štěstí na srážky proti dřívějšímu období. Od roku 2015 je pro mě každý rok bojem o vodu, aby bylo možné vegetaci dopřát co nejvíce vody ze závlah a moci pomalu opravovat škody, napáchané suchem od roku 2015. Letošní konec zimy byl nejkritičtější za celé období, jaro to poněkud vylepšilo.
Stojím si za tím, že vyčíslovat akumulovaný deficit za více let postrádá smysl. Dobře to přiblížil právě John a dididi. Pokud by za 30 let byl deficit 6000 mm, co by to znamenalo? Že nebude republika v pořádku, dokud těch 6000 mm nenaprší zpět? I kdyby v horizontu 30 let. Znamenalo by to jen to, že těch 30 let (možná jen třeba 28 let, když se započte nějaké přechodné období, kde si země bude "lízat rány" z předchozího sucha) bude republika v nadprůměrné kondici oproti nějakému starému normálu, co se týče vegetace, lesů (lesy ovšem mají určité zpoždění a mechanismům projevů sucha na lesích dosud nerozumím), dále by se vzpamatovaly průtoky v řekách a jako poslední (jde o nejpomalejší proces) by se regenerovaly hluboké podzemní zdroje vody. Samozřejmě odtoky v řekách by závisely na teplotě a obecně povětrnosti.
Mnohem lepší je podle mě vztahovat problematičnost sucha k vlhkosti půdních profilů v případě zemědělství a průtokům a stavu vrtů v případě vodního hospodářství. Srážkové úhrny mají vypovídající hodnotu jen v případě, že se použijí v kontextu prostoru a času. K čemu je srážkový úhrn, který spadne v přívalovém dešti nebo jiné nevhodné povětrnosti? Statistika a srážkoměr se sice nažere, ale jinak je to k h*vnu (vyjma vzácných případů, kdy se po suchém období doplní hladiny přehrad a rybníků).
Tak