Ahoj, zdravím všechny. Tak je načase i za naši oblast shrnout tento zajímavý víkend, co se počasí týče. To nejzajímavější se u nás odehrálo v sobotu, což jsem už popisoval v předchozím příspěvku, takže není třeba se k tomu znovu vracet. I včerejší den byl zajímavý, ale tentokrát nás ty nejsilnější srážky nezasáhly, možná i díky bohu, dalo by se říct, po těch sobotních, které byly opravdu vydatné. I tak se ovšem v naší oblasti vytvořila taková samostatná bouřka, které mě vyhnala z tenisových kurtů v Drnovicích a musel jsem čekat, než přejde, abych mohl na kole zpátky domů. Déšť však tentokrát trval jen krátce a nebyl ani nijak silný, takže to dalo zhruba kolem 4-5 mm, soudě podle odhadu a okolních srážkoměrů. Takže mnej měl správný odhad, že zde pršelo i včera, byť jen trochu.
Co se týká dalších dní, od srážek si teď chvíli odpočineme, což bych z pohledu celé ČR bral spíše jako pozitivní zprávu. Aspoň se toky vrátí do normálu, voda se vsákne do půdy a bude možnost odstranit škody v postižených oblastech. Samozřejmě ani zdaleka nenapršelo všude a je spousta oblastí, kde vodu stále velmi potřebují. Doufejme, že se na tato místa dostane v druhé půlce týdne, kdy by mělo být srážek opět více. I když znovu spíše ve formě přeháněk a bouřek a jak známo, voda přitahuje další vodu a obráceně. Kde přesně se srážky vyskytnou a kolik jich bude, to je ale zatím předčasné řešit, je to pořád daleko. Největším pozitivem současného počasí jsou pro mě jednoznačně teploty, které jsou většinou velmi příjemné a kolem normálu. A vypadá to, že by to mělo takto pokračovat i nadále, tak snad to vydrží a bude to pravda. Je úžasné po těch horkých létech z roků minulých, zažívat zase takový větší normál a příjemnější verzi českého léta.