V pondělí jsem předpověděl na víkend hrozný dusno a silný bouřky a to vyšlo do puntíku! Už pátek byl nepříjemně horký, zde s 25,5°C a hlavně dusný Už odpoledne kolem půl páté se vytvořila nad námi první slabší bouřka která se ohlásila čárovým bleskem a hromem. Ta ale byla krátká a spadly sotva 2mm. Další tentokrát velmi silná bouřka postupovala za horama přímo přes Liberec údolím Nisy. Všechny bouřky toho dne šly směrem od JV k SZ COŽ JE NAPROSTÁ KURIOZITA! Tento směr bouřek jsem neviděl několik let! Bouřky od Liberce a od Ještědu u nás prostě nechodí. Tato druhá bouře byla opravdu mohutná a byly vidět čárové blesky a neustálé hřmění. večer jsem se v hospodě dozvěděl že Chrastavu a údolí Nisy zasahlo silné krupobití a přívalový déšť. Nás ochránil téměř 900 metrů vysoký hřeben Jestědskeho pohoří který bouřka nepřesla. Večer byl klidný. Bohužel další bouřka se blížila zhruba k 1 po půlnoci kdy jsem jel na kole z hospody. To je velmi nepříjemné a v bouřce jezdím na kole krajně nerad neboť jde o život. Naštěstí byla celkem slabá.
Sobota byla hnusná! VEDRO A EXTRÉMNÍ VLHKO! Teplota vystoupila až k 29°C a bylo jako v pekle. Vzduch se nedal dýchat! A výsledek se hned dostavil. Toto ovzduší jakoby natáhlo zbraň! Už v časném odpolední explozivní tvorba konvekce a po 3 hodině další silná bouře jdoucí opět stejnou cestou jako v pátek tj přes Liberec. velmi hrozivá oblačnost silné hromy a celkově hrozivý vzhled. Nás pouze těsně míjela a vypouštela silný studený výstupný proud který srazil teplotu pod 25°C a zachránil nás před tropem. Tato bouře nás minula ale další která šla od Českého dubu z JV už šla přímo na nás. Bylo vidět přibližující se šedou stěnu a záblesky. Následoval prudký vítr a velmi intenzivní déšť který trval asi 20 minut. Naštěstí nepadaly kroupy což by zničilo celou zahradu. Díky bohu! Celkem napršelo za sobotu asi 20 mm srážek. Zbytek dne už bylo zataženo a klid.
Další bouřka která se približovala od Turnova ve večerních hodinách dorazila k sobotní půlnoci ale před námi cse rozpadla. Dorazil jen déšť. V noci kolem 3 hodiny mě. Probudily opět rány. To řádila další bouřka která naskočila Sv od nás u Oldřichovskeho sedla a ihned se vydala přes Hrádek nad Nisou a Žitavu směrem k Varnsdorfu a přes Šluknovsky výběžek do Německa. Poslední už třetí bouřka ráno v 7 hodin předcházela Lužické hory
ZE Všech 7 bouřek které za víkend prošly okolo přímo přes Polesí šla jen jedna. Ostatní nás přeskočily nebo těsně minuly. Pouze pršelo a škody byly nulové. V neděli pak bylo už jen zataženo a šedivo a občas z dálky tiše hřmělo. K večeru se protrhalo a svítilo sluníčko. Tento nejbouřlivejší víkend za několik uplynulých let jsme přežili bez pohrom. To se bohužel nedá říct o Kolínsku, Pardubicku a Vysočině.
Celkem za tři dni 7 ZÁZNAMŮ BOUŘKY!!! Z toho jedna přímo v místě.