Uživatelské menu

Statistiky

• Příspěvků dnes1
  • Příspěvků včera2
  • Celkem příspěvků98492
  • Celkem témat1126
  • Celkem členů5517
  • Nový uživatelPruwan
  • Toplist
    Kdo je online

Předpověď počasí na červenec

Předpověď počasí v České republice na kratší i delší období, které sestavují samotní uživatelé - amatérští meteorologové.

Re: Předpověď počasí na červenec

Příspěvekod Vasek4 » 11. 07. 2020 12:24

Vasek4
Nový člen

Registrace: 30. 01. 2017 21:32

Hodnocení: 3

Co je to hodnocení?

Příspěvekod kebull » 11. 07. 2020 12:29

Otepleni o 12C za den nesokuje ani me, a to pocasi nesleduju tak dlouho. Co treba nejaka tepla fronta v zime? Muze byt kolem 0 a po prechodu te fronty je pak treba +12, 13C zalezi na situaci. Ale to se u nas deje celkem bezne.
V lete to neni tak obvykle, ale jak psal Adi i dalsi, nejedna se o zadny extrem, jen dejme tomu ojedinelou zalezitost. U nas to bylo podobne - streda +17C, ctvrtek dopoledne +19C, odpoledne uz +24C no a vcera +32C, dnes opet +17C.

Teploty i prubeh pristiho tydne pro me zase idealni. Casteji slunce, ale i nejaka ta prehanka, dest. Max +25C, a ze v Praze a okoli padne raz dva, to je v podstate jistota.
kebull
Nováček

Registrace: 01. 02. 2010 20:18
Nadmořská výška:

Hodnocení: 21

Co je to hodnocení?

Příspěvekod Tomáš.Malek » 11. 07. 2020 12:59

Tak s tvrzením že tento teplotní výkyv není extrémem hrubě nesouhlasím! Jak jsem psal samotný pád o 12 stupňů dolů pamatuji už celkem mnohokrát ale aby teplota explozivě vzrostla o 12 a víc stupňů nahoru za jediný den tak to jak říkám nepamatuji snad vůbec! Kdyby bylo třeba 15 stupňů v pondělí a v sobotu 30 tak to klidně (obvykle je že to postupně roste tak o 2 až 4 stupně denně) ale aby byl den že je výrazně pod 20 a ihned následující den byl (nebo u nás teda téměř byl) trop tak toto jsem za 22 let pozorování v létě opravdu nezažil! To odporuje v podstatě fyzikálním zákonům. Když máte 20 kg vody i teplotě 0°C tak během minuty nebude mít teplotu 100°C leda byste do ní vyhodili žhavý ingot o teplotě 800°C a tohle je to samý. Jak je možné aby teplota vzduchu vzrostla o 12 stupňů když nota bete v pátek téměř nesvitilo slunce! Z čeho by se tato energie vzala? To si dovodu vysvětlit snad jen jaderným výbuchem nebo podobnou šíleností.
Rozhodně toto tedy extrémem je protože se to tedy obvykle nestává 15 - 17 - 29 a dnes 15! Nad tím každý vyzvalí oči a řekne si že to je nějaká pitomost. A tlak se měnil tak rychle že nám je z toho všem blbě.
Tomáš.Malek
Nováček

Registrace: 12. 02. 2010 01:06

Hodnocení: -7

Co je to hodnocení?

Příspěvekod JABO » 11. 07. 2020 13:21

Zde je nový výhled ČHMÚ a zdá se, že se drží stávajícího průběhu - viz. níže... :jojo:

Předpokládáme, že období od 13. července do 9. srpna 2020 bude na našem území jako celek teplotně slabě podprůměrné. V průběhu tohoto období očekáváme četnější střídání chladnějších a teplejších období, což je typické pro středoevropské léto. Relativně chladnější období by ale měly převažovat, zejména v prvním (od 13.7) a třetím (od 27.7) předpovědním týdnu. Z hlediska celkového množství srážek by mělo být období 13. 7. - 9. 8. 2020 jako celek průměrné. První předpovědní týden by měl být srážkově chudší, o něco více srážek se předpokládá v následujících týdnech (po 20.7). Většinou by celkové srážkové úhrny měly zůstat v intervalech běžných hodnot pro danou roční dobu, ale vzhledem k roční době je předpoklad, že celkové úhrny mohou být regionálně velmi rozdílné, zejména kvůli lokálnímu charakteru srážek (přeháňky, bouřky).
JABO
Nováček

Registrace: 25. 11. 2014 17:39
Nadmořská výška:

Hodnocení: 15

Co je to hodnocení?

Příspěvekod kapr » 11. 07. 2020 15:41

tak, od půl 2 prší, trvale slabě až mírně.. takže spokojenost, všechno se dnes dopoledne stihlo.. mám rád i takové počasí, ale je jasné, že hodně lidem to překazilo plány a zkazilo víkend :). Další srážky zatím v modelech nejsou, ale možná něco málo příští týden. Ale třeba se postupně zase něco "umíchá".. Takže dnešní den nakonec spokojenost, srážky se přece jen dostaly i na východ... a prší i bez výstrahy, ale zase ne tolik, aby to nadělalo problémy.. na bouřky je červenec zatím chudý.

20:30 po dešti, nakonec v porovnání s ostatnímy skromných 10,4 mm.. protože co tu zase hážete za sumy, o tom se nám může leda zdát, ale jsem spokojený, zítra bude asi ráno samec, stejně jako v pondělí.. ale přes den už 20.. dnes bylo příjemně jen dopoledne, pak už jsem nevylezl..
Naposledy upravil kapr dne 11. 07. 2020 19:39, celkově upraveno 1
https://www.weatherlink.com/embeddablePage/show/57bd9b1fcb98436b81959e278be157c1/summary
kapr
Mírně pokročilý

Registrace: 30. 04. 2008 16:04
Nadmořská výška:

Hodnocení: 41

Co je to hodnocení?

Příspěvekod Tomfik » 11. 07. 2020 15:43

Ahoj, tak tuším že budem na špičce úhrnu za tuto epizodu 24h/42mm. Dnes 11mm. Včera při bouřkach 31. Tudíž nám červenec nadělil 50mm. To je moc pěkné. Škoda že to tam nebylo v celé republice. V týdnu silné srážky nečekám. Včera první letošníbkoupacka. Dnes max zatím 12,7C. Mazec
Nejnižší teplota 7.1.2017 - -27,1C
Nejvyšší teplota 20.8.2012 - 34,7C
Tomfik
Mírně pokročilý

Registrace: 06. 11. 2008 09:43

Hodnocení: 35

Co je to hodnocení?

Příspěvekod krupp » 11. 07. 2020 17:44

Já jen dodám že 12° za 24h fakt nic není. Cca 2-3r zpět najednou fouklo a skočilo to o 10°C v rozmezí hodiny. To jsem valil oči.
EDIT: Těšín zatím 50mm, Těrlicko kousek jen 17. Kolem oběda se vytvořilo silnější pásmo s bouřkama nad Beskydama a lízlo nás to.
Výhledy jsou úžasné. Týden bez deště a teploty do nebo kolem 25°. Tohle léto je opravdu (alespoň zde) opravdu radost. (a to mám starý dům kde je ve skepě chladno i v 35°:).
Chtělo by to jen poté trochu víc tepla a sluníčka ať dozrajou švestky :)
krupp
Nový člen

Registrace: 24. 04. 2017 21:11

Hodnocení: 2

Co je to hodnocení?

Příspěvekod Rosťa » 11. 07. 2020 18:40

My kousek od krupa už necelých 60 mm,ta bouře po poledni,kdy během hodiny spadlo 42 mm fakt mazec,taky liják už dlouho nepamatuji,spoustu baráku v udolí vytopené sklepy a polní cesty vydřené.Přecházi poslední pásmo a pak na čas klid,teplotně výhled super,jen tak dál.
Rosťa
Nováček

Registrace: 27. 11. 2014 12:01

Hodnocení: 7

Co je to hodnocení?

Příspěvekod libi » 11. 07. 2020 20:29

Já když tady čtu ty úhrny, tak to je výsměch SZ území. 20 - 30 mm, jen, zatím, pak dalších 20 - 30 mm, to je neskutečný. A tady musíme zalévat i stromy, půda jak beton.
libi
Nováček

Registrace: 03. 05. 2008 15:54

Hodnocení: 8

Co je to hodnocení?

Příspěvekod pazout » 11. 07. 2020 21:17

Je to tak jak píše libi. Dnes jsem se vrátil z týdenní dovolené na jižní Moravě a přišlo mi to trošku sušší kolem Znojma, ale to co je tady (stav vegetace) je spíš tak půlka července 2018 a to bohužel nepřeháním:-( Srážky za červenec 2,5mm a od začátku roku cca 250mm. Další významné srážky pro mou lokalitu minimálně do 20.července nevidím. Nad suchou krajinou se nic nevytvoří a ani neudrží, tak se klidně může stát, že zaprší až na začátku podzimu. Uvidíme
pazout
Nový člen

Registrace: 14. 07. 2016 11:55
Nadmořská výška:

Hodnocení: 1

Co je to hodnocení?

Příspěvekod mnej » 11. 07. 2020 21:28

Zdravím všechny vespolek v upršeném čase, kdyby takhle pršelo ještě i zítra, tak si s chutí zahraju na kolegu Málka :D , ten jeho extrém o 12st, to je čajíček o jedné odpoledne :D , v Prostějově včera 33,5st a dnes 15st, navečer začala dokonce taková chladná sirovina okolo 13st., že při makání v garáži v krátkém triku a šortkách se mi normálně udělala zima. Ještěže to bylo až navečer, jinak bych se musel jít obléci nebo si dát kotlíka slivovice. Teď aktuálně 11st. a po dešti. Díky celodenní tmě navíc to byl dnes říjen jako vyšitý. S létem to má pramálo společného. Pokud nepočítám teď už večerní pokles, tak ten denní z 33st na 13st, to je o dvacet stupňů, kam se na to Málkových rozdílových 12 st. hrabe. Zde spadlo 27mm v silném denním dešti, to byl rachot, takže sotva jsme oschli, tak jsme zase tam, kde jsme byli. %) Zatím se to ještě stíhalo relativně vsákat. Silné bouřky nás naštěstí včera minuly. Včerejší den jsem si s dětmi užil v bazénu, voda po ránu po chladnějších dnech sice studená, ale rychle se prohřívala díky slunci i kolektoru, takže odpoledne tam vlezla už i manželka. Od zítřka to zas bude akorát pro otužilce. :-@, neboť relativní chladno bude pokračovat. Je zvláštní, že prakticky od března na východě není žádná stabilní TV, ta až si tam stoupne v září, a bude sem pumpovat teplo od jihu, tak budete všichni prskat, že není žádná zima na obzoru. Protože jak jednou dojde k přestavbě TÚ, tak na cca 4-5 měsíců pojede zase jiný betonový mód. Klasika poslední doby. Určitě budete v zimě vzdychat nad současnou synoptikou a říkat: Kdyby to bylo tak jak v červnu či červenci....., jenže na kdyby se nehraje, a kdyby byly ryby v …..., nebylo by potřeba rybníka. CIAO. :jasno: :jasno:
P.S. Jinak pokud mě paměť neklame, tak kdosi se tu ptal na klima Rožnova pod Radhoštěm, sděluji, že jsem tam byl ve čtvrtek v pivních lázních. Bylo tam pěkně, večer 22st, samotné město je v údolí, a když tam fénuje od jihu, tak je tam neskutečný vedro, že není problém skočit i do zdejších chladných potoků na osvěžení. Okolní kopečky v čele s Radhoštěm jsou pěkné, doporučuji na pěkný špacír. Některé nemovitosti okolo zdejšího pivovaru, ještě měly ve vchodech instalované pytle s pískem jako pozůstatek deštivého konce června, kdy tam musela voda už pořádně řádit. Takže pokud tam ten kolega pojede, přeji mu tam hezkou dovolenou. :jojo:
Naposledy upravil mnej dne 11. 07. 2020 21:31, celkově upraveno 1
mnej
Nováček

Registrace: 09. 10. 2016 22:09

Hodnocení: 16

Co je to hodnocení?

Příspěvekod Ovar » 11. 07. 2020 21:30

Ahoj, tak já jsem asi jedinej v ČR kdo je s počasím a klimatem v mé lokalitě letošní léto spokojen jak tak koukám :D . Ano "mohlo by víc" pršet, bouřit, bejt ještě tepleji, ale když tak čtu a vidím, jak to vypadá jinde, my jsme asi takový zlatý střed. Tento průběh léta je zatím velmi luxusní, nás se chladna netýkají, dnes třeba bylo přes 20°C, včera 32,8°C, i noci jsou ve směs stále teplé, snad jen 2 pochybení a i tak bylo 10°C. Neměli jsme tu žádné krupobití, výplachy a sucho je stále zažehnáno :) .
Až mi to přijde divné, každý rok byly nějaký zvraty, letos zatím klid.
Nakonec i těch bouřek za poslední měsíc tu nějak naskákalo, i když číselně pěkný prd na Střední Evropu poblíž Šumavy.
To Tomášovo zhroucení je opět více než přepísklé, teplotní klouzačka je zajímavá, ale časovat to ohromujícím extrémem to fakt ne. Prostě celkem vydařený průnik tropické masy, rychle ukončený výraznou studenou frontou. Opět to spíše poukazuje, jak se letošní léto vyvíjí, žádná teplá stabilita. Ještě spíše zázrak, že nepřišly na té frontě extrémní bouřky.
Tyhle teplotní zvraty jsou zábavnější třeba na Novém Zélandu, kde se perou vedra vod Austrálie a teplého moře a ledový vzduch od Antarktidy. No problemo aby bylo 14 dní v kuse stabilně deštivo 15-20°C a pak přijde na jedno odpoledne profuk s +35°C. Ono vlastně mi to dost připomíná letošní léto v ČR :D .
Naposledy upravil Ovar dne 12. 07. 2020 10:55, celkově upraveno 1
Ovar
Mírně pokročilý

Registrace: 24. 12. 2012 14:28

Hodnocení: 48

Co je to hodnocení?

Příspěvekod mnej » 11. 07. 2020 21:39

mnej
Nováček

Registrace: 09. 10. 2016 22:09

Hodnocení: 16

Co je to hodnocení?

Příspěvekod daz_4 » 12. 07. 2020 09:04

daz_4
Nováček

Registrace: 26. 08. 2017 12:03

Co je to hodnocení?

Příspěvekod Kelt » 12. 07. 2020 09:32

Ahoj.
Do pátečního večera jsme měli za červenec jenom 4mm, tak jsme vyhlížel déšť. Za pátek a sobotu napršelo 30mm, většina v noci. Su za to moc vděčnej.
Za mě je tohle normální středoevropský léto, jaký bejvalo za mýho dětství. Jenom nevím, jestli to v dnešní době není jenom výkyv v tý řadě spalujících lét. Co mě hodně mrzí, že se zase nedočkali kluci ze severozápadu Čech, tak za ně prosím svatýho Petra, aby si na ně vzpomněl s dostatkem vláhy.
Dneska v bedně rozhovor s meteorologem: Baba se s vytřeštěnejma očima ptala, jestli se můžem těšit na tropy, meteorolog jí řekl, že bohužel ne, a že kdo se chce ohřát, ať letí do Dubaje, že tam je 43 stupňů a nebude tam obtěžovat déšť.
Tak nevím, kdo z nich je víc jetej.
Mnejovi sluníčko, klukům ze SZ déšť a nám všem ostatním pokračování středoevropskýho léta přeju od Jihlavy. :jasno: :bourka: :dest: :ahoj:
Kelt
Nováček

Registrace: 23. 06. 2008 12:49

Co je to hodnocení?

Zpět na Předpověď počasí