Uživatelské menu

Statistiky

• Příspěvků dnes4
  • Příspěvků včera5
  • Celkem příspěvků98486
  • Celkem témat1126
  • Celkem členů5517
  • Nový uživatelPruwan
  • Toplist
    Kdo je online

Předpověď počasí na červenec

Předpověď počasí v České republice na kratší i delší období, které sestavují samotní uživatelé - amatérští meteorologové.

Re: Předpověď počasí na červenec

Příspěvekod wenzel » 14. 07. 2020 09:47

Já jsem teď v Chorvatsku na ostrově Rab. Je tu příjemně kolem 27 st., ale poslední noci jsou chladnější. Také se sem propadl chladnější vzduch. Sleduju i počasí doma. U nás za červenec zatím necelých 10 mm, za celý rok 240. Zatím tedy okolo průměru, ale chtělo by to srážky. Zbylé doma jsem zaúkoloval k zalévání je to potřeba. Snad tento týden spadne alespoň 10 mm. Nějak mi letos ponalu rostou rajčata a okurky venku. Inu, mírné lèto.
wenzel
Nováček

Registrace: 12. 10. 2008 09:17

Hodnocení: 12

Co je to hodnocení?

Příspěvekod godlike » 15. 07. 2020 07:27

Tak ja uz teda netrpelive ocekavam dalsi dest, prekvapilo me, jak rychle se opet v pude projevilo sucho. Na mnoha mistech mam jiz pukliny v pude. Byt plosny tropik, je sucho enormni, brzdi ho jen ty nizsi teploty. Tak ono se neni ani cemu divit. Duben byl plosne zcela suchy, v kvetnu mam 110% normalu a v cervnu 130%. Zadny zazrak se nekona. Kam by ten deficit srazek mel zmizet? Ano, az budu mit dva mesice po sobe prumer 250% pudni sucho v melke vrste nebude. Trosku me stvou ty prumerne statistiky, jak je destivo. Kdyz se vse zprumeruje, vsichni mame zalito. :( Zalivka zde u nas je nutna kazdy den.
Pondeli max. byla +23,5, vcera +25,4. Pravdou je, ze rano je kosa, ale teplota hned strme leti nahoru, takze v 8h byva uz +17.

Ta vyskova TN se bude jen zvolna posouvat na vychod a k nam prinese nejake srazky asi na zacatek vikendu, jak se bude pretacet. Teoreticky by se melo dostat na vsechny, ale hadam, ze kde maji dost, dostanou jeste vic. :) Ecak nam dava vyssi uhrny, spis na sobotu, ale zadny zazraky to nejsou. GFS temer nic, drobky, aladin dnes 5mm, zitra 3,8mm. Opravdu bych si rad rekl neco ve stylu, tak ma dnes 30mm a za dva dny mam 25mm. Vyhledy stale netropicky, vcerejsi vecerni? GFS byl nejstudenejsi. Zatim vyhledove stale SZ chladnejsi proudeni.
https://www.wunderground.com/dashboard/pws/IZDIBY16
https://app.weathercloud.net/d2394664632#current
godlike
Nováček

Registrace: 14. 12. 2015 10:07

Hodnocení: 18

Co je to hodnocení?

Příspěvekod kapr » 15. 07. 2020 17:06

Hurá, tak teď se mi smazalo všechno co jsem měl napsané. Už jsem to samozřejmě zapomněl.. moc toho deště asi nebude, Aladin sám neví nic.. jednou dá déšť na pátek, podruhé na sobotu.. takže víme, že nic nevíme.. zítra to bude třeba jasnější, jediné co asi je že hry, je vydatný déšť. S tím nepočítá ani čhmú. Není zatím ani výstraha..Jinak tady se jen zatáhlo, bez deště.
https://www.weatherlink.com/embeddablePage/show/57bd9b1fcb98436b81959e278be157c1/summary
kapr
Mírně pokročilý

Registrace: 30. 04. 2008 16:04
Nadmořská výška:

Hodnocení: 41

Co je to hodnocení?

Příspěvekod aviv » 15. 07. 2020 17:08

aviv
Nováček

Registrace: 01. 03. 2010 16:03
Hodnocení: 2

Co je to hodnocení?

Příspěvekod Ovar » 15. 07. 2020 19:20

No vono možná že i dobře, ještě raní výstup Aladina z 8 hodiny byl defacto povodňový, Opavsko plošně přes 100 mm během poměrně krátké doby. Ne že bych jim to nepřál, ale s ohledem na červnové sumy srážek, by to zvedalo toky jedna báseň. Odpolední výstup ty srážky o 50 někde i 70% zredukoval, což mi přijde tedy dost na tak krátkou dobu.

Nás dnes vzácně přešla extrémně silná přeháňka, oranžové jádro vzniklo nad náma a takovou průtrž jsem už dlouho neviděl. Mohlo to trvat se vším všudy snad jen 3 minutky, z toho ten největší liják necelou minutu, ve srážkoměru 3 mm. Možná to trvalo mnohem kratší dobu než si myslím a jen se mi to štěstí zkreslilo..

V minulém příspěvku jsem si pochvaloval, že u nás není chladno ani ráno a šup 3 noci po sobě 7°C :D . Tak já už budu držet zobák, to počasí si dělá co chce..

Sucho začíná naskakovat, začínají žloutnout trávníky, pod stromy vadne plevel. U nás půda pojme vody hodně, jen jaksi se nic vydatného nechystá. Já jsem fakt zvědav, jestli se letošní léto dočkáme pověstného bouřkového systému z JZ, to by vyléčilo ze sucha každý kout v ČR. To považuju za pravé léto, zatím je to takový furt jakože rozjezd. Jsme přesně v půlce vegetačního léta, zase to nějak uteklo :( .
Ovar
Mírně pokročilý

Registrace: 24. 12. 2012 14:28

Hodnocení: 48

Co je to hodnocení?

Příspěvekod Tomfik » 16. 07. 2020 07:35

Ahoj, tak včera 8mm. Nepršelo sice časově dlouho, ale intezita chvílemi slušná. Plošné srážky nějak trochu vymizely, ale ono to může ještě i trochu překvapit. Zdá se, že něco mohlo na SZ spadnout.
Nejnižší teplota 7.1.2017 - -27,1C
Nejvyšší teplota 20.8.2012 - 34,7C
Tomfik
Mírně pokročilý

Registrace: 06. 11. 2008 09:43

Hodnocení: 35

Co je to hodnocení?

Příspěvekod Troll » 16. 07. 2020 09:49

Tak tentokrát za mě na tu bídu alespoň částečná spokojenost. Ačkoli to modely neočekávaly, SZ je na tom ve srážkách za včerejšek a noc po delší době v porovnání se zbytkem republiky dobře. Plošně cca 5-15 mm, zejména pak v odpoledním trvalejším slabém dešti a nočních silných přeháňkách. SV okraj Krušných hor dokonce kolem 20 mm, tedy i několikanásobně více, než za celé období 1. - 14. července. Tentokrát se tedy ty největší srážky konečně lépe trefily víceméně tam, kde to bylo nejvíce potřeba. Zde asi 9 mm. Takže s jednociferným úhrnem už červenec neskončí. Ale něco podobného by to chtělo tak 2x týdně.

Další šance na smysluplnější srážky by mohla být v pondělí na vlnící se frontě, pokud by se její postup zpomalil už v blízkosti naší SZ hranice, ale to je ještě daleko.

Další vývoj zatím nejasný, buď pokračování mírného středoevropského léta (GFS) nebo postupně TV s teplým vzduchem a šance na první hot wave tohoto léta.
Troll
Mírně pokročilý

Registrace: 10. 10. 2010 20:51

Hodnocení: 38

Co je to hodnocení?

Příspěvekod aviv » 16. 07. 2020 12:47

výhled dle ČHMI :
Tropy v nedohlednu. Klasické středoevropské léto s častým střídáním deštivého a slunečného počasí a s teplotami většinou vzdálenými tropické třicítce bude pokračovat. Další dny přinesou na řadu míst přeháňky a déšť. Na jihovýchodě může pršet z pátku na sobotu i vydatněji. Ale postupně se bude oteplovat a sluníčko se bude ukazovat čím dál víc. Na přelomu tohoto a příštího týdne budou odpolední teploty překračovat letních 25 °C.

Já jsem letos opravdu spokojená :) Zvlášť když letos nechceme před nesnesitelnými tropy uniknout někam k moři, tak je toto léto pro nás nejlepší co může být. Dás echodit na výlety, na kola, na houby - a občas se i otužilci vykoupou .))
aviv
Nováček

Registrace: 01. 03. 2010 16:03
Hodnocení: 2

Co je to hodnocení?

Příspěvekod francek » 16. 07. 2020 14:20

Jsem taky moc rád, že letos nás vlna tropů zatím míjí, ale přál bych si stabilnější počasí, bohužel letos je zatím teplá polovina roku většinou chladnější a tohle mi jako venkovnímu typu člověka dost vadí a nálada klesá. Když to vezmu, každé léto jsem si to venku užíval co se dalo, práce, zábava a život na venkově je jiný než ten v městské zástavbě, a měl jsem rád i své zaměstnání kde nebylo 8 hodin někde zavřený v kanclu nebo hale, těšit se jen na víkendy a mně šlo z tohto uniknout, no a letos je to teplotně takový zhruba červenec 74, ale po něm přišel aspoň teplý srpen, což podle aktuálních výhledů moc nevypadá a máme za sebou květen-červen podprůměrný a červenec je u nás zatím v polovině měsíce v mírném podprůměru a teplota dokázala přelézt 30 i spadnout na 12 a za pár dní ranní minimum +5 a do konce měsíce je to nejasné, ale přikláním se k tomu, že to tak dál bude nadále a potáhne se to i do toho srpna...

Srážek a přeháněk dnes požehnaně, akorát to hodilo dohromady tak 1,5 mm a přichází z dálky menší buřina, tak uvidím co nadělí... :bourka:
francek
Nováček

Registrace: 26. 07. 2016 06:32

Hodnocení: 1

Co je to hodnocení?

Příspěvekod godlike » 16. 07. 2020 14:46

Me to takhle vyhovuje, v noci se da krasne spat. Ja jsem spis turista, nejsem opalovaci a koupaci typ. :) Prehanky napric zemi jsou pekne, my bohuzel mame zatim jen 1,7mm. Snad nas neco trefi.
https://www.wunderground.com/dashboard/pws/IZDIBY16
https://app.weathercloud.net/d2394664632#current
godlike
Nováček

Registrace: 14. 12. 2015 10:07

Hodnocení: 18

Co je to hodnocení?

Příspěvekod JABO » 16. 07. 2020 19:33

Zdravím,
tak doplním kolegu z Ústí - od včerejšího odpoledne to dalo cca 20 mm - zatím. Už bylo načase, protože i tráva začala žloutnout. Dnes 2 bouřky a jedna i s kroupami... :destnik:
Takové léto tu dlouho nebylo...vracím se tak 35 let zpátky v čase- takový klasický červenec s obvyklým vrcholem deštivě zimního hnusu mezi 5. a 15. dnem. Pak se to nějak ustálilo do půlky srpna.... :jojo:
Trochu paradox je, že letos chceme jet Ohři a ta je v dolní části na hranici sjízdnosti - prostě západní cíp ČR těch srážek nemá tolik, aby se naplnilo povodí. Uvidíme, zda nám do 24.7. ještě něco nateče.
Uvidíme jak zbytek léta, ale asi se na tomto proměnlivém scénáři nic zásadního nezmění. %)
JABO
Nováček

Registrace: 25. 11. 2014 17:39
Nadmořská výška:

Hodnocení: 15

Co je to hodnocení?

Příspěvekod debor » 16. 07. 2020 19:53

U nás totální fiasko. Poslední srážky, které stojí trochu za řeč 8. Července 4 mm. Všechno nás to obchází zleva, zpráva, zespoda, zvrchu... Za poslední dva dny 0,6 mm. :mysl:
debor
Nový člen

Registrace: 09. 09. 2019 19:01
Hodnocení: 0

Co je to hodnocení?

Příspěvekod brhel » 16. 07. 2020 20:10

Z Prahy - Dejvic hlásím zatím nejsilnější déšť letošního července, v prudkém lijáku v bouřce dneska v podvečer napršelo za půl hodiny 16 mm. Už o sobě opět začínalo dávat vědět sucho, ale dnešní zálivka aspoň na nějaký čas povrchové sucho odvrátila. I když červencový úhrn zde zatím není nijak závratný (35mm). To se může změnit, trefí-li nás další bouřka. Dneska napršelo o dost víc, než kolik pro moji lokalitu předpovídal Aladin. I když musím uznat, že Aladin celkem trefil směr postupu bouřek (od SZ).
brhel
Nováček

Registrace: 18. 12. 2013 13:59

Hodnocení: 5

Co je to hodnocení?

Příspěvekod mnej » 17. 07. 2020 08:56

Ahoj, všem zdejším dovolenkářům přeji hezké počasí, já doufám, že tady pršet moc nebude. Dokonce i v novinách už píšou, že vody je moc: https://www.idnes.cz/olomouc/zpravy/zem ... zpravy_dik
Zkrátka hodně deště do žní, nikdy nedělalo dobrotu.
Koukám zrovna na družici a ukázkově se ta výšková potvora nad námi točí jako káča. Zatím jsme v jejím středu, kde se vše takřka zázračně rozpadá a je oproti předpovědi překvapivě krásné počasí. Srážky obíhají po obvodu. Tak ať to ještě nějakou dobu zůstane a všechno nakydá na SZ Čech. CIAO. :jasno:
mnej
Nováček

Registrace: 09. 10. 2016 22:09

Hodnocení: 16

Co je to hodnocení?

Příspěvekod JohnBattler » 17. 07. 2020 09:46

Brhel:
Tak to jsou na tom Dejvice z Prahy velmi dobře. Praha - Libuš má za červenec jen 14 mm a nedaleké Říčany mají zatím také smůlu a všechno se nám vyhlo, takže máme cca podobně. Tráva je žlutá a zem na povrchu vyprahlá. Povrchové sucho je zpět a ani průměrné až slabě podprůměrné teploty tomu nezabránily.

Uvidíme co následující dva dny. Pršet ještě bude. Ale zase to modely malují do východní poloviny území. Já už fakt nevím co by se muselo stát aby z nějaké situace zapršelo více v západní polovině, kde je vody stále nedostatek. Jinak se mnejovi nedivím, že už další vodu nechce prostě někde mají přelito.

Na konec měsíce se nám podle mě rýsuje první teplejší vlna. Zatím s ní počítá spíše Ecák a GFS drží chladnější mód. Nicméně já bych si vsadil, že nás koncem měsíce čeká pár tropických dní. Nebude to asi nic extrémního a supetrop nehrozí, ale asi to bude vrchol letošního léta?? Uvidíme, možná z toho zase nebude nic.
JohnBattler
Nováček

Registrace: 24. 01. 2018 16:51

Hodnocení: 14

Co je to hodnocení?

Zpět na Předpověď počasí