Ano, dusno je dneska neskutečné, tady při té vlhkosti (65%) již teplota na 27 st. prakticky bezvětří a oblačno - zataženo, po včerejším dešti to ani moc nevysychá, noc opět skoro tropická, chyběly desetinky. Zítra a v pondělí to zde vidím na hodnoty někde mezi 29 - 30 st. bude záležet na oblačnosti, pokud vydrží přes poledne a odpoledne minimum oblačnosti, je možné i dosažení dalších 2 tropů. Uprostřed týdne přechodné ochlazení na hodnoty kolem 25 - 26 st., letní dny to podle mě asi dá, takže jejich série od 5. 8 zůstane asi nepřerušená. Druhá pol. příštího týdne pak s otazníkem. Ten jazyk velmi teplého vzduchu má určitě potenciál přinést mimořádně vysoké teploty, pokud se to trefí do denních hodin a bude to trvat dostatečně dlouho. Pak by max. kolem 36 - 37 st. v nejteplejších lokalitách byla myslitelná a jednalo by se zřejmě asi v průměru i z hlediska maxim o nejteplejší den roku. Zde zatím letošní rekord drží 9.8. s 35, 2 st, pak 8.8. s 34, 1 a 13.8. s 33, 4. Přes 33 st. ještě i 1.8.
Nevíte někdo, zda stále za celou ČR platí jako nejteplejší den roku 28.7.? Podle mě už to mohlo být jak v prům. max. tak i z hlediska prům. denní teploty v srpnu překonáno. Abs. letošní max. spíše asi ne, v srpnu myslím na oficiální stanici uznaná hodnota jen 35,5 st.
Jinak nějaký konec léta podle mě není do konce srpna moc ve hře, sice se může na konci měsíce asi objevit i nějaký chladnější (teplotně normální) den ale vícedenní průměr bude nadále asi docela vysoký (na danou roční dobu).