Ahoj z mokrého JZ
. Včera tedy prima den se 16 mm vč. malé bouřky a v noci ještě nášup s pár mm. Okraj níže nás velice jemně líznul- ani to jsem nečekal, což dalo v noci 5 mm. Celkem tedy od pátku 37,1 mm podle digitálu. Manuál budeme asi z důvodu pohodlí od září vyřazovat z měření, možná jen v určitých zimních situací vyndáme. Stejně jako staré teplotní čidlo, to nové se ukazuje jako mnohem přesnější. Pro zajímavost ukazuje pravidelně o stupeň nižší minima, což mě přímo šokuje, když je o o víc jak metr výše nad zemí. I denní maxima ukazuje nižší, ale tam se to dalo čekat.
Se srážkami v rámci možností spokojenost, na houby to asi stačit nebude, ale zalito je slušně. Jen pro zajímavost, i přes úhrn přes 120 mm za srpen, potok stále neteče, je to málo
.
Včera to byl debakl s těmi bouřkami na Moravě, odbilo si to jednou rychlou lajnou v podvečer. Na radaru to vypadalo kdoví jak, ale srážkové úhrny mluví jasně. Velice mě pobavil článek na novinkách, který vyšel ještě v době, kdy ta lajna bouřek neexistovala, prý že "předpověď se vyplnila, silné bouřky zasáhly Česko nejdřív z východu a pak ze západu"
. Až na to, že od západu žádný bouřky přijít neměly a rozhodně na ně nebyla výstraha a ty bouřky na východě byly už předevčírem a pokud vím, stály dost za prd
. Ale pokud vím, pod článkem bylo podepsáno Chmu, tak není nad to se aspoň jednou ročně pochválit i za nic. Sice si mohli vybrat situaci, která by vyšla, ale nevadí..
Každopádně zítřejší níže s již dnešním ovlivněním, vypadá celkem celistvě a již nalajnovaná, Morava plošně 30-50 někde i k 80 mm, včetně oblastí, kde je již přelito, ale to bohužel neovlivníme. Já tedy od září nic nečekám, u nás nebývá srážkově bohaté a už vůbec ne zajímavé. Chybí obecně letní dynamika. Letos to tedy vypadá na návrat pár denního léta kolem 5.9., což je fajn, ale pro mě již nezáživné, když to bude s bouřkou, budu happy jak dva grepy. Pro mě ale léto skončilo minulý pátek, teď už je podzim. Což znamená i útlum mé aktivity i tady na fóru, podzimní projevy počasí se mnou nic nedělají (myslim tam dole), sucho..
.