Ahoj, tak za dnes spadlo dalších 16mm, celkem tedy 84mm za říjen. Tady je to masakr. Nevím kolik toho spadlo na blízké Drahanské vrchovině, ale zdejší neregulovaná Romže, která je jinak nudný potok (minulý pátek v něm u palírny v Držovicích bublalo 20cm), má 3.SPA v Polkovicích aktuálně dokonce na 290cm. Tady v Prostějově jsem ji naposledy tak rozvodněnou viděl jen v 97. Od té doby to nikdy nebylo tak hrozné. Tipuju, že 50 letá voda je tu možná určitě. V Držovicích naštěstí nedávno prohlubovali koryto, tam i při té výšce zatím do rozlití chybí ještě metr a půl, ale v Prostějově-Vrahovicích už to bere přímo v městské části zahrady, neboť je tam léty zanesené relativně plytké koryto a nikdo s tím nic nedělá. K vylití do domů chybí 50cm. Tak doufám, že k tomu nedojde. Ale ta valící se masa fakt nahání hrůzu. Ještě štěstí, že na druhé naší říčce Hloučeli je přehrada, která stále drží odtok pod úrovní 1.SPA. Jsem zvědavý, kdy budou donuceni odtok zvýšit. Nebýt přehrady, bylo by to dramatické možná i v některých částech nejen centra Prostějova, neboť Hloučela je poměrně v biokoridoru rovněž plytká, ale hlavně za Prostějovem v Polkovicích a dál, kdyby se vše potkalo, hladina by byla o dost výše než teď. Koukám, že slunce je nám na delší dobu zapovězeno. Kdyby tady do konce roku už nezapršelo, budu to brát všemi deseti. Kéž by se alespoň oteplilo někam na 13-14st, aby se dal aspoň venku hrát ještě tenis, když je všechno vevnitř zavřený. Jsem zvědavý jak se situace vyvine. Roků, kdy říjen byl chladný a vydrželo to takhle až do jara s výbornou zimou, totiž moc není. Byla by velká náhoda, kdyby další zimní situace v krátké době naskakovaly.... CIAO.