jak říká Krupp, jde jen o výstřelek, "Po bitvě generál". Je to jen populistický výrok, aby nalákal větší či menší zlomek populace se stejným názorem. Svého času jsem o bral jako docela zajímavého politika, no ale po několika výrocích už ne, spadl na úroveň jiného populisty.
Já jsem byl klima skeptik dlouhá léta, ještě tak předloni. Už mě to přešlo. Ono se to jinak posuzuje odněkud, kde víte že vám aspoň 1x za 3 roky pořádně a dlouhodobě zaprší (=nadprůměrný rok) a jinak odněkud, kde trvá sucho 7-8 let. Takže souhlas s Michal Kajter. Všechno souvisí se vším a projevuje se to na názorech člověka.
Je bláhové, myslet si, že ovlivňujeme klima minimálně. Došlo mi to sice po dlouhé době, ale došlo. Každopádně je to jedno, každý musí začít u sebe, ale tak, jak je civilizace nastavena, je těžké s tím něco dělat. Svět je nyní konzumní a zkrocené místo, kdy divočina, a tedy biodiverzita, už zabírá jen třetinu planety, s tím, že před 60-70 lety to byly ještě dvě třetiny. Je nabíledni, že se to musí někde projevit. Mávnutí motýlích křídel v obřím měřítku.
Pche, Greta. Tím se mnozí ohání. To je jen nasazená postavička, která je tam jen proto, aby byl nějaký apel na mladou generaci. Je to hodně nešťastné, ale v budoucnu to možná nějaké mladé lidi zalarmuje. I když hodně i odradí
.
Na rozdíl od zdejší většiny ve vlhčí následující roky moc nevěřím. Nevidím k tomu jediný důvod, proč by tak mělo být. Ani ve srovnávání srážek mezi Z a V, naopak v tom vidím jakýsi opakující se ustálený vzorec. Západní Evropa celkově pořád schne, východní mívá srážek nadnormálně. To by se muselo změnit rozložení srážek nad celou Evropou, aby srážky byly větší na Z, než na V.
Dnes v přeháňkách krásných 11,2 mm. Takže za říjen už něco přes 40 mm. Stále proti východu komické číslo, ale pro nás nadějné... Nyní se můžeme těšit na oteplení, norek už nám dává 21°C na příští čtvrtek
.