Rovněž patřím ke skupině, které toto počasí vyhovuje. Myslím si, že tu není "živo" i z toho důvodu, že je venku co dělat a je k tomu prima počasí.
U nás padla dvacítka předevčírem (20,2°C) a dnes byl čtvrtý den s teplotou nad 15°C. Škoda toho jediného mrazíku v úterý, banány to trochu sežehlo, ale jinak je všechno, včetně listů na stromech, více zelené, než žluté, Loni touto dobou už bylo žlutěji a něco i opadané.
Za říjen máme 44 mm, čili zatím další sušší měsíc v řadě. Dnes jsem koukal na statistiky stanice Ostrava-Mošnov a budou mít nejvlhčí rok v historii měření, chybí tam 12 mm do překonání 1000 mm za letošní rok, což je rovněž celoroční dosavadní rekordní hodnota. Těm číslům se odsud nedá ani snad věřit, 1000 mm za rok? Z toho jen za červen 300?! To nemůže být ve stejném státě
.
Nedávno se tu zmiňovalo, že sucho a vlhko "cestuje" v rámci regionů. To je však pravda jen částečně. V nejteplejším a skoro nejsušším létě 2015 se traduje, že bylo největší sucho a horko na J. nebo SV. Moravě. Nejméně srážek v celé ČR však bylo za léto 2015 na 2 stanicích v JZ Čechách a to v Blatné a u nás ve Staňkově. Rovněž zde byl i jeden z nejvyšších počtu TD a "superTD". 2014 byl opět sušší v Čechách, na Moravě byly velmi časté silné deště z dlouhotrvajícího tlakového bahna, tady nic takového nebylo. 2016 byl trochu oddech (srážkový normál), sucho bylo, jestli se nepletu, pouze ve východních Čechách ,ale za to výrazné. 2017 bylo podobně, jako letos, sucho střídavé, ale celkově o dost sušeji (měsíc extrémní sucho, měsíc normál atd) 2018 asi netřeba připomínat, sucho všude, nejvíc Vysočina, SZ, JZ a JV. 2019 sucho SZ, JZ, střední Čechy, naopak nejmenší (nebo žádná) srážková odchylka na JV, a letos je to opět nejvíce SZ, JZ a i Z, ačkoliv je to výrazně lepší skoro všude. Mohl se mi některý rok poplést, ale vidím tam prostě dost oblastí, kde sucho trvá "bez náhrady" osmý rok v kuse. Ten trend tam prostě vidím...
Jinak ještě před dvěma týdny jsem se domníval, že letos to vypadá na tužší zimu, ale už si to úplně nemyslím, začíná to spíše pomaličku nahrávat opaku. Ale ještě na to jasný názor nemám.