od Adi » 23. 10. 2008 22:25
Ahojky,
V jednom takovém gigantickém tepelném ostrovu bydlím, je jím celá průmyslová oblast Ostravska, doplněna menšími ostrovy místních měst i sídlišť.
Mám empiricky změřeno, že večerní, méně již ranní teplota je dosti rozdílná na sídlišti a okolo, dělá to opravdu přibližně oněch 5 stupňů, při slunečném, horkém dni i více, při zatažené obloze či dešti onen rozdíl je minimální, může dělat oněch 0,5 stupně, ale zase, při sněžení a teplotě v okolí bodu mrazu sněhu na sídlišti je znatelně méně, než okolo, někdy není vůbec a to jende vysvětlit rozdílem 0.5 .
Bavil jsem se o efektu "malého" tepelného ostrova místního sídliště, na jehož okraji bydlím, tudíž mám data z obou stran. Mnohem větší efekt mají průmyslové podniky, jejiž kouřová vlečka nás dokáže ovlivnit na vzdálenost přesahující 12 km a ta je panečku opět teplejší, než je okolní vzduch. Uprostřed průmyslového podniku funguje zcela stejný ostrov jako ve městě, akorát on je k tomu navíc sám o sobě velkým zdrojem tepla pro své okolí, teplo odváděné komíny, ocel tavená v pecích, různé formy jejího dalšího zpracování - to když se budeme bavit o huti. Rozdíl v zimě dělá třeba i 10 stupňů, oproti okolí,
Teď si představte to, že ony vlivy se navzájem překrývají a to tak, že vzduch je Hutí, či ostravskou aglomerací již předehřátý a jde nad naše sídliště, kde se ohřeje ještě více. Nemám to přesně kvantifikováno, je docela možné, že takto ovlivněné plochy tvoří dobrou polovinu rozlohy severní Moravy či Slezska.
Pakliže znáte model Metard, ten modeluje krom počasí i imisní situaci - na něm je vidět, jak daleko mohou zasahovat přímé imise a to nemluvím o zmíněném tepelném ostrovu nebo o prostém faktu, že zaprášený vzduch se prohřívá více a pomyslná vlečka teplejšího vzduchu se může dostat taky dost daleko, jsou li k tomu příhodné podmínky. Je jasné, že ten vzduch stoupá vzhůru, ovšem je nahrazen opět novým, znova prohřátým a tak stále dokola.
Takto toto funguje ve větším či menším měřítku u všech aglomerací
Asi tak
Adam
Ps. Počet obyvatel není směrodatné hledisko, stačí, jakým způsobem se změnilo okolí naších měst po roce 89, přibylo betonu, asfaltu, hal i satelitních městeček, přičemž počet obyvatel ztůstal prakticky konstantní a to nemluvím o zvýšené spotřebě těchto lidiček.