Naprosto s tebou souhlasim, lidi jsou v zasade porad stejni, i kdyz se dneska uz (v drtive vetsine) v nasi civilizaci nevrazdime jako driv, porad je tu ta vlastnost urvat si "z mamuta" vic nez nekdo jiny a bude tu porad, takze zprvu dobra myslenka muze v realite vypadat dost jinak...
Taky si nemyslim, ze zelena "eko" vlna lidstvo nejak spasi, uz jen z vyse uvedenych prikladu. Je jich hromada a bylo by to moc naivni. Na druhou stranu, ja to vnimam i tak, ze jde zkratka o nejaky dalsi posun v technologiich, a ten prinasi dle meho nazoru i pozitivni veci, i kdyz se realita s puvodni myslenkou nepotka. Stavalo se to tak i v minulost. Myslim, ze 90% lidi by nechtelo zit dnes v Londyne 19. stoleti s daleko horsim ovzdusim nez je dnes a navic zamorene vykaly koni a kdovi ceho jeste
mam samozrejme na mysli zeme podobne CR. Je ovsem dost smutne, ze se tyhle humusy presouvaji do jinych koutu planety... I presto si myslim, ze technologie situaci aspon trosicku pomaha, pokud by se na ne uplne kaslalo, situace by dnes byla nejspise jeste zavaznejsi... Jsou to ale vse spojene nadoby, kdyby se zase nezlepsovala zivotni uroven ani technologie, zilo by na Zemi mene lidi, neexistovala by globalizace atd. atd.
Nicmene, abych se k tomu vratil - nejsem fanatik do tlaceni eko reseni, i tak je ale beru spis pozitivne coby novy trend, konecne se treba eventuelne muze zacit vic pouzivat solar (pises, ze 10%, ale snad se ta efektivita muze jeste zlepsit - na strechach budov, kde stejne nic neni, by to mohlo zacinat davat vic smysl, kamarad to na dome rodicu nainstaloval a docela dobre jim to vyplnuje spotrebu, ohrev vody a tak), mozna se taky nekdo zamysli vic nad tim topenim na vesnicich (i kdyz tohle uz je trochu vetsi naivita
). Spotreba bude rozhodne cim dal vetsi, lidi se sami od sebe neuskromni.
Jadru se tak pri tehle transformaci v nasich podminkach nevyhneme. Vim, jak jsem byl unesenej z toho, ze v celem obrovskem Ontariu neni zadna uhelna elektrarna. Chvili jsem myslel, ze maji vymakany prave vselijaky ty "eko" reseni typu vodni a vetrne elektrarny. Realita je takova, ze maji hned nekolik jaderek. Sam nevim, co si o nich myslet - v zasade mi nevadi a nemusim hned myslet na vybuch, ale je tu ten znamy problem s odpadem. A kdyz vidim, co tedka zpusobil unik chemikalie kyanidu do Becvy, coz mimochodem povazuju za nejvetsi zverstvo za poslednich x desitek let a nekdo by za nej mel jit sedet, melo by to rozhodne byt pod co nejprisnejsim dohledem.
Docela se mi libi ta myslenka spojeneho vedeni v ramci kontinentu, cos zminoval, ovsem Evropa je Evropa, moc zemi a snadno se nedohodneme. Ale teoreticky, kdyz se muze tahnout plynovod, proc ne i elektrina. Bylo by to fajn coby dalsi potencialni zdroj, ovsem i riziko v pripade toho rozhadani...
Elektromobilita me zacina spis trochu desit, i kdyz tam jsem byl ze zacatku nadsenec (je to tichy, necoudi to
). Ale potom, co jsem zjistitil, jaky sragory jsou v tech bateriich, kdo s nima musi pracovat a ze se musi taky potom nekde vyhodit, tak uz jsem spis pro snizovani emisi, nebo aspon nejakej kompromis. Chapu, ze tyhle kovy se pouzivaj i jinde, ale automobilismus je zdaleka nejmasivnejsi odvetvi, kde se pouzivaji...
Ta tohle byla ta slozitejsi stranka veci
hodne veci ma sve pro/proti, ale to, ze se vubec neco deje, neni jen o Grete nebo BBC, kteri samozrejme pomahaji rozsirit tohle tema, ale hlavne o podnikatelich, kteri v nem vidi dalsi moznost potencialniho zisku. Ja doufam, ze aspon v necem muze tahle transformace pomoct a situaci jen nezhorsi.