Ahoj, zajimava uvaha... ja jsem v tomhle totalni amater, ale nemuze byt i synoptika zpusobena prave oteplovanim akcelerujicim v poslednich 20 letech? Jako, ze je napriklad Atlantik teplejsi, obecne zivejsi nez drive, Sahara ma vetsi a vetsi rozlohu atd.?
Porad si totiz kladu tu samou otazku - samozrejme clovek nema takovy prehled o ostatnich lokalitach, ale prijde mi, ze jinde se zimy vic stridaji (Amerika, zive jeste pamatuju Toronto 2015 a kazdodenni mraz od ledna do konce brezna, zima predtim na tom byla podobne - a to je 3mil mesto cca 100m nad morem na 42 rovnobezce; Asie), jen ve velke casti Evropy nebyla normalni zima jak zminujete jiz 10 let. Nemyslim samozrejme Alpy, nebo jine horske oblasti, kam zima preci jen obcas zavita, dle momentalni rozpolozeni
Ale oblasti, kde zije hodne lidi. Proc zrovna z Evropy zima vymizela?
Kdyz se ciste laicky zamyslim nad tim, co je pro ni specificke:
- relativni blizkost Atlantiku a jeho tepleho proudu (preci jen, i z Prahy je to k nemu vzdusnou carou necelych 1000km, coz je na Zemi naproste nic, navic mu v ceste nestoji zadne vyssi hory)
- rozdrobenost kontinentu obecne - pevny kontinent je pouze V od nas, vsude jinde je kolem nas voda, a to nyni i v lete na severu, kde drive byval led
- relativni blizkost nejvetsi pouste sveta, ktera je navic celorocne "horka", nejde o poust typu Gobi, takze vetsinou, kdyz jde smer proudeni od ni, jedna se o suchy teply vzduch. V Americe i V Asii je tento vzduch od jihu mnohem vlhci, takze se to muze asi vic "zamotat", u nas jedine, pokud vzduch projde pres Stredomori a nasaje vlhkost tam.
- Evropa lezi hodne na severu oproti ostatnim huste obydlenym castem sveta; tohle je fakt, ktery mi posledni roky hodne probiha hlavou - je zname, ze cim severneji, tim vetsi je mira ovlivneni zmenou klimatu. Takze mozna i proto je to v Evrope tak vyrazne.
Ochlazeni se vam skutecne smrskava do klasickeho scenare, tedy jakysi normal s minimem srazek... ale porad tam je
Jinak ja nemuzu moc poukazovat na to, co v moji lokalite bylo/nebylo zacatkem zimy normalni, protoze posledni roky moc pevnou lokalitu nemam. Vetsinou ale, kdyz jsem se vyskytoval v CR, tak jsem na Vyzlovce navstivil rozveceni stromecku, coz je vzdy kolem Mikulase, nebo spis po nem. A kazdy rok byl samozrejme jiny, ale pomerne casto snezilo, nebo snih lezel. Jednalo se o typicky Advent nad 400m v JV okoli Prahy. Az teprve lonsky rok prinesl neco, co jsem nikdy predtim nezazil - pres cely Advent se snih nevyskytl ani tam. Neuveritelna bida... to doufam letos nenastane.
PS: vidim uz i prvni hodnoceni podzimu - bylo tedy letos to Babi leto, aspon na chvilku, nebo ne?