Také si myslím, že opad listů nic neznamená. Stále čekáme, až po několika velmi teplých zimách přijde jedna alespoň průměrná. Všichni tušíme, že jednou přijít musí, ale nevíme jestli letos, nebo si ještě počkáme. Ono stačí, aby se v době od poloviny listopadu do poloviny února objevila nějaká typická zimní situace, třeba taková jakou jsme zažili před několika týdny. Po ní následovala TV, která by v zimě vše přikryla při svém postupu na východ inverzí a zima by tak v nižších polohách mohla trvat postupně díky inverzi i několik týdnů. Myslím, že to není nereálné. V posledních letech tyto situace přicházejí hlavně v březnu a dubnu, někdy i v květnu, to pak vše zmrzne, ale na typickou zimu je v těchto měsících již pozdě.
Opravdu si nedokážu představit jaká ta letošní bude. Je velmi snadné říct, že bude teplá. U takové předpovědi je samozřejmě velká pravděpodobnost, že vyjde - už vzhledem ke zkušenosti posledních let. Mluvíte tu o opadu listí. Mě napadla také jedna letošní odlišnost od předchozích let. Jsem chovatelem králíků a letos mám za celý rok poměrně výraznou převahu samců nad samicemi ve vrzích již od jara. V minulých letech tomu bylo vždy naopak. Přitom mám už roky stejné chovné samice i samce. Ale vyvozovat z toho zimu je stejná loterie jako opad listí, nebo sezonní předpovědi zahraničních meteorologických stanic.