Krupp: díky, taky jsem se marně pokoušel sem po dlouhé době před několika dny něco napsat, inspirován vašimi vzpomínkami, ale vybral jsem si zrovna tu nepravou chvíli. Naštěstí to mám taky uloženo:
Tak jsem se přihlásil po hodně dlouhé době a koukám, že se zde vzpomíná na starý časy. Taky jsem překvapen, kolik z nás je ve věku 50+... tedy já už spíše skoro 60.
Sledování počasí mne bavilo a baví od dětství, legendární ochlazení na Silvestra jsem sledoval coby student gymnázia přilepený u okna sledujíce doslova před očima klesající rtuť teploměru za oknem. Studium meteorologie mi třídní profesorka na gymplu vymluvila s tím, že nemám šanci kvůli otcovu kádrovému profilu.
Od střední školy jsem dostal přezdívku "rosnička", ta se mnou šla i při studiu elektrotechniky na VŠ, kde kádrový profil nevadil. V době studia v Praze byla známá vývěska meteorologického ústavu se synoptickými mapami za pasáží Alfa, blízko Semaforu, tam jsem chodil každý den.
Díky svému velkému vytížení v zaměstnání jsem už spíše jenom amatérský nadšenec, na znalosti řady z vás nemám, i sem kouknu jenom občas.
Tož přidám svoji amatérskou předpověď:
Vánoce na blátě - nižší a střední polohy na 90%. Synoptika je přece jenom trochu jiná, než v minulých letech, tedy zatím, i když se poslední dny začíná nepříjemně podobat těm minulým zimním měsícům. Přesto v lednu (druhá-třetí dekáda) čekám ochlazení a sníh možná i v nížinách. Studený vzduch je na severní polokouli tentokrát rozložen mnohem rovnoměrněji, než v minulých letech, tak stačí, pokud nám foukne z té správné strany.