Ahoj kolegové, rovněž z Prostějova hlásím jaksi "azbestový sníh", vzhledem ke překvapivě krásným dvěma slunečným dnům (úplně jsem vzdychal, neboť po těch tmoucích dnech to byl sluneční balzám na duši) ve středu a čtvrtek, a dnešnímu vyjasnění po 14h, docela dost nadplusovým teplotám a tomu málu sněhu, co zde bylo, bych nečekal, že ve stínu pořád sníh překvapivě drží, jako by pořád mrzlo. Výška sněhu byla před oblevou pouhých 5cm, na slunci samozřejmě vše roztáto, ale ve stínu mě ta sněhová odolnost až udivuje, neubylo skoro nic.
A tak například v centru města v parku "zelená je tráva, fotbal to je hra" řekl by klasik, tak o pár metrů dál u hradeb je to stále ještě na velmi slušné stavění sněhuláků a koulovačku.
Třeba sníh, který napadl začátkem prosince byl v tahu za pár hodin, natož že by vydržel 3 dny, jako teď. Ráno byly min. vždy okolo -2st. , maxima st., čt. okolo 5st., dnes o něco více 7st. Čtu tady stesky na rušení srážek Aladinem, ale tento model bych bral s rezervou, z letité diskuze zde na fóru, už beru za prokázané, že vždy těsně před frontou Aladin srážky "zkrouhne", aby to potom dopadlo tak, že spadne relativně přesně to, co prognózoval dva dny předem. Na CHMI srážky žádné nezkrouhli, v počasí na ČT byli relativně přesvědčiví, tak jsem zvědav, jak víkend dopadne. Tohle je totiž docela nejistá situace, docela silná níže pod Alpami, postup mírně k SV přes nás, Alpy s tím můžou všelijak zamávat, vše bude několikrát přetočeno, může to dopadnout na xks způsobů. Mírné ochlazení sice dorazí, ale nebude to žádné terno. V druhé půlce příštího týdne oteplení, ještě se uvidí, jak velké bude. Studený vzduch je doslova na lopatkách, vytlačen až dáááleko za Moskvu. Ten příští týden tu bude nesmělý pokus studený vzduch sem nacpat nějak alespoň trochu se Skandinávie, ale připadá mi to takové trochu krkolomné. Zaregistroval jsem však nebezpečné prohřívání JZ ve Španělsku. Vzhledem k převládajícímu typu proudění, ve kterém má většinou JZ navrch, se domnívám, že pokud se tam vzduch dostatečně prohřeje někam ke 20st., bude se zimou na většině Evropy amen. CIAO.