I já jsem se nechal včera trochu školácky namlsat, kdy podle modelů se dalo očekávat něco mezi 5 a 10 centimetry sněhu. Výsledek byl 2 cm mokré břečky, která do odpoledne roztálo. Dnes už podle očekávání lepší, napadlo pěkných 5 centimetrů. A protože máme to štěstí (pro někoho smůlu), že tady máme ty prameny a nesmí se tady ve městě solit, tak to vypadalo ve městě opravdu hezky.
Od čtvrtka tedy situace, kterou já mám rád a která už v zimě dlouho nebyla. Výrazné, ostré, málo pohyblivé teplotní rozhraní, která má potenciál hodně překvapit, jak pozitivně, tak i negativně. Momentální tendence je, že se posouvá čím dál více k jihu, ale to se samozřejmě může ještě otočit. Navážu na příspěvky přede mnou - tohle je přesně situace, proč si přejeme, aby se Skandinávie co nejvíce prochladila. Zamrzlá a sněhem pokrytá Skandinávie má potenciál zablokovat postup níží nebo je poslat jižní drahou. A čím více směrem na jih je zamrzlá, tím jižněji obvykle bývá stlačena frontální zona a tím větší šanci uniknout výrazné oblevě máme. Pokud by teď byly nad severem Evropy nadprůměrné teploty, nic by nebránilo postupu níže po obvyklé trase Británie-Severní moře-Skandinávie.