Uživatelské menu

Statistiky

• Příspěvků dnes0
  • Příspěvků včera4
  • Celkem příspěvků98486
  • Celkem témat1126
  • Celkem členů5517
  • Nový uživatelPruwan
  • Toplist
    Kdo je online

Předpověď počasí na únor 2021

Předpověď počasí v České republice na kratší i delší období, které sestavují samotní uživatelé - amatérští meteorologové.

Re: Předpověď počasí na únor 2021

Příspěvekod Michal kajter » 06. 02. 2021 20:49

Ja to vim přesně byl to výstup GFS z 24.1. z 12h
ECMWF v tomhle ohledu vůbec nesahá ani po paty.... absolutně. Gfs to mel na 380hod.

Edit: bylo to 25.1 z 12h mám ulozenej přehled ENS z této aktualizace a hlavní běh ulítl pod vsechny ostatní ENS spolu ještě jednim zelenym. Mělo se to odehrat 7 až 9.2 ten největší propad na -12C v 850. Neumim vkládat obrázky, jen mě zaujalo jak ten den tenhle vystup rezonoval na vsech forech.....
Naposledy upravil Michal kajter dne 06. 02. 2021 20:58, celkově upraveno 1
Michal kajter
Nový člen

Registrace: 04. 09. 2019 08:58
Nadmořská výška:

Hodnocení: 3

Co je to hodnocení?

Příspěvekod Tomfik » 06. 02. 2021 20:57

Jo GFS má vždycky všechno jako první on od 240 do 384 dá veškeré kombinace než tam vidí ostatní. Proto taky poslední to ochlazení zrušil a pak obnovil jako poslední :cool:
Nejnižší teplota 7.1.2017 - -27,1C
Nejvyšší teplota 20.8.2012 - 34,7C
Tomfik
Mírně pokročilý

Registrace: 06. 11. 2008 09:43

Hodnocení: 35

Co je to hodnocení?

Příspěvekod zapadni cechy » 06. 02. 2021 20:59

EZ to mohl mít jen velmi těžko na 380 hodinách, když tak daleko ani nepočítá. Nemá to žádnou vypovídací hodnotu. A hlavně GFS za tu dobu vystřídal snad úplně všechno, co se může v únoru stát. Celkem logicky, když uvážíme, že jenom když sečteme hlavní, kontrolní a para běhy, tak vygeneruje 12 výpočtů denně...
http://www.meteofrlazne.websnadno.cz/ - amatérská meteorologická stanice Františkovy Lázně
zapadni cechy
Nováček

Registrace: 28. 12. 2011 14:50
Nadmořská výška:

Hodnocení: 16

Co je to hodnocení?

Příspěvekod Michal kajter » 06. 02. 2021 21:00

Tomfiku to není prostě pravda a i kdyby by byla, tak aspon ty varianty známe. V CHMI lžou lidem, jakoby nechtěli, aby ostatní věděli celou pravdu....

Vypovídací hodnota 0 akorat se to nachlup přesně stane a i dle data. Jasný :D :ahoj: :jojo:
Michal kajter
Nový člen

Nadmořská výška:

Co je to hodnocení?

Příspěvekod Tomfik » 06. 02. 2021 21:04

Ale prd lžou. Drží se při zemi.. oni to nakonec dají níž. A s tím GFS to pravda je, protože můžeš si nakreslit 50situaci na papír a pak vytáhnout ten pravý a říct já to tipoval.
Tomfik
Mírně pokročilý

Co je to hodnocení?

Příspěvekod Michal kajter » 06. 02. 2021 21:06

Nene tohle Ecak opisoval jak to jen šlo, a vůbec to nenahodil jako pospedni, ecak byl vždy jako poslední v tomto boji. Ten mě tak zklamal a už poněkolikáté tuhle zimu, že mu nevěřím vůbec nic a dál je mimo i nyní....

Myslíš že je jen 50 možných situací?! Ani náhodou, je jich mnohem víc
Michal kajter
Nový člen

Nadmořská výška:

Co je to hodnocení?

Příspěvekod daz_4 » 06. 02. 2021 21:09

No tak si porovnejme výstupy GFS před dvěma dny a nynější. Neměl ani ponětí, co se stane. To že to jednou ukáže na 380h nic neznamená, jak už bylo řečeno. V extended ENS od Ecáku, které nejsou veřejnosti přístupné tahle možnost určitě taky byla.

Obrázek

Obrázek
daz_4
Nováček

Registrace: 26. 08. 2017 12:03
Hodnocení: 8

Co je to hodnocení?

Příspěvekod CtiborV » 06. 02. 2021 21:10

Ano TN Daisy je zpět, nebo také TN Thomas. Venku to začalo krátce po poledni - SV fičák, venku je rachot jako kdyby se blížilo tornádo, všechno hučí a začalo i sněžit. Takový hanácký blizzard - vítr od 8-14 m/s a nepolevuje. Zítra do toho asi začne pršet a pak zase sněžit - předpokládám tedy sníh s ledovou krustou podobně jako tehdy před 8 lety. Tehdy tu byly až metrové závěje.
Jinak výhledy ECMWF jsou opravdu brutální, tohle už bude fakt trochu moc, takhle vyhrocená situace přímo ze Sibiře...
Z podhůří nízkého Jeseníku zdraví Ctibor Venus. Data z meteostanice : http://ctiborvenus.eu/pocasi
CtiborV
Nováček

Registrace: 23. 10. 2008 19:04
Nadmořská výška:

Hodnocení: 4

Co je to hodnocení?

Příspěvekod Michal kajter » 06. 02. 2021 21:14

Ať si každej sleduje model co mu vyhovuje, tak bych to zakončil.
Michal kajter
Nový člen

Nadmořská výška:

Co je to hodnocení?

Příspěvekod Meteo Weather » 06. 02. 2021 21:23

Každý na to může mít svůj vlastní názor, přeci :) Mě taky přijde že je důvěryhodnější, přesnější model ecák, ale toť můj pouze osobní názor! 8-)
Blog o pozorování počasí na Hořicku:
http://extremy-fotografie.blog.cz/
Web o pozorování bouřek na Hořicku
http://stormchasing.websnadno.cz/
Meteo Weather
Nováček

Registrace: 12. 09. 2009 09:37
Nadmořská výška:

Hodnocení: 15

Co je to hodnocení?

Příspěvekod Ovar » 06. 02. 2021 21:27

No a je to. Tak dlouho to modely pekly, až to upekly :D .

Já z toho byl tedy nešťastný a i přesto, že silné mrazy se potvrdily pro nás až teprve včera, tak jsme dnes museli (a taky stihli) udělat zimní opatření, na jaké jsme už skoro 3 rok nemusely šáhnout - zazimovat palmy. Ale už je hotovo a "může" si přijít co chce.
Vzhledem k tomu že zítra má pršet a pak skoro 2 dny sněžit, tak odhadnout tohle mrazivé počasí s předstihem takovým, aby se vše stihlo, je někdy umění.
Nastala situace, jako nebyla snad už 5 zim, že sníh a mrazy ne jen, že nejsou oddalovány, ale spíše to i neustále přituhuje v předpovědích =-O . Na příští víkend to snad vypadá, že tu po 9 letech okusíme -20°C, ono to ale i tak vychází, že jednou za cca 10 let to prostě "flákne".
Zaznělo tu od někoho (už fakt nevím) že je tuhá zima potřeba, aby vymrzly škůdci a skoro v té samé větě zároveň napsal, že ale holomrazy ničemu nesvědčí :D . Lidi, tak prostě přiznejte že máte rádi mrazy a sníh-to je přece v pořádku a nekomentujte věci, kterým nerozumíte, hm ;) .

Jinak podvečer začal pršet oranžový déšť, vše je zaprasené pískem, sahara dorazila.

Počasí vypadá na následující týden "luxusně a zimě snově" ale vzhledem k tomu, že vyznávám trochu jiný kult počasí, tak pro mě je to spíše zimní katastrofa a noční můra :D , ale jednou za čas proč ne.., u nás nejspíš nejdřív vše obalí led a na to může napadnout až 20 cm sněhu, jen doufám, že to bude prašan, jinak je zaděláno doslova na katastrofu, pokud vypadne proud před těmi mrazy, tak nechci ani domýšlet nad důsledky pro naší zahradu a podnikání. To co bude na JV Moravy je mi líto už teď, mohu popřát jen co nejmenší škody :( . To je přesně ta situace, kdy si může domácnost s agregátem pískat...
Ovar
Mírně pokročilý

Registrace: 24. 12. 2012 14:28

Hodnocení: 48

Co je to hodnocení?

Příspěvekod Tomfik » 06. 02. 2021 21:30

Tomfik
Mírně pokročilý

Co je to hodnocení?

Příspěvekod dididi » 06. 02. 2021 21:48

Většina z nás tady ví že gfs je střelec a moc se s tím nemaže. 2x tak 3x onak ono něco z toho vyjde. Samozřejmě ulítne každý model. Ale musím připomenout že tuto situaci jako první 21.1. trefil model dididi a to konzistentně bez nějakýho odvolávám co jsem odvolal atd.
Za gratulace vzhledem k tomu že nyní je to myslím ložený předem děkuji.
Je ale pravda že až takový brutál jsem nečekal ba ani o něj nestojím.
Dnes již 6mm to jsem nečekal ale nějak nás to trefuje. Máme asi 3-4cm něco ještě spadne nyní a zítra myslím to sem dorazí kolem půlnoci a bude sypat celé pondělí. Přeci jen přetočený jv směr to zde funguje a jsem moc zvědav kolik to dá. Se svýma 5-10 cm jsem byl moc při zemi asi.
dididi
Mírně pokročilý

Registrace: 24. 12. 2013 11:08
Nadmořská výška:

Hodnocení: 41

Co je to hodnocení?

Příspěvekod Josef Lada » 06. 02. 2021 22:02

Situace, která se opakuje jednou za 10 let a velká smůla zároveň. Tady v Brně budeme rádi, když nám to da 5 cm. Sníh tu začne padat předpokládám tak kolem druhé ráno v pondělí a to už to hlavní pásmo bude nejspíš končit a přesouvat se. Jediná šance by byla, kdyby se ta níže trošku opozdila, v tom případě by se stihlo v850 hPa ochladit a napadlo by zde vic
Josef Lada
Nový člen

Registrace: 03. 01. 2020 15:34
Hodnocení: -10

Co je to hodnocení?

Příspěvekod mnej » 06. 02. 2021 22:34

Ahoj, ze včerejšího sněžení zbylo 1cm sračky, kterou jsem radši dnes uklidil, aby jsme se po zmrznutí na zemi nezabili. Od rána neochotně popadával snížek tak ospale a uondaně, jako by se mu nechtělo. Ráno ještě 0,3st., po poledni ve 14h již -0,2st, aktuálně --2st. Odpoledne sněžení zesílilo, ale na mokré zemi to ještě tálo. Aktuálně je silnější poprach do 1cm. Vzhledem k tomu, že stále něco padá, i když odrazy na námi nejsou žádné, tak při těchto teplotách se drží už každá vločka. Předpověď pro nás na zítra slibuje 10-20cm sněhu. jsem zvědavý na realitu. Nejlepšímu modelu jménem DIDIDI gratuluji ke skvělé předpovědi. Tento model prostě zúročil své dlouholeté zkušenosti. Sice se tu nadává na CHMI, ale chtěl bych zmínit, že oni nedělají předpověď striktně podle modelů. Mají sice k dispozici nějaké numerické výpočty, ale pak předpověď finalizují právě podle zkušeností jednotlivých meteorologů pro jednotlivé oblasti, protože modely jsou kolikrát slepé. Koneckonců jejich kotrmelce vidíme sami. :jojo: Normálně považujeme předpovědi modelů na 380h za malůvky. Že to jednou GFS z těch 380h vyjde do finále (pominu to, že je to 10x do té doby změněno, je statistická anomálie, která nastává tak jednou za 10 let (v Jáchyme hoď ho do stroje by řekli za 100let :D ) Pravda je, že havěti je hodně, a potřebovala vy vymrznout, nejvíc ta, která žere každý rok buxusy (krušpánky), abych je nemusel každý měsíc stříkat Mospilanem. Pokud by vymrzla i havěť politická, byl by to bonus. :D Ale ta vymrzne až na podzim u voleb, teda doufám. :jojo: Vzhledem k tomu, že je všechno zavřený, tak jsem rád, že příroda mne vyslyšela a zabruslíme si s dětmi dosyta venku a pokud pánbů dá i ten sníh tak i zalyžujeme ve volné přírodě. Jen místo vleku bude auto s manželkou za volantem. :D V souvislosti s předpovídanými mrazy jsem myslel na OVARA, tak jsem rád, že vše stihl zazimovat a je v pohodě. Když se nad tím zamyslím, tak loni to taky nemusel být zimní průser. Bohužel ta výše od východu přišla až o měsíc a půl později ve druhé půlce března, a to už bylo pozdě. Na Arktidu už to nebylo a výsledkem bylo jen to, že pomrzly na stromech květy tam, kde předčasně rozkvetly. Takže je super, že to přišlo teď, zima se vyblbne a pak bude ourodička přesně podle pranostiky "Únor bílý, pole sílí." CIAO. :jasno:

P.S. Covid pochybuju, že vymrzne, to by si ho lidi nesměli předávat. Myslím, že kdyby lidi užívali ověřené moderní preparáty typu PENOXAL apod.(mluvím z vlastní zkušenosti) a ne placeba z multivitamínů, tak by covid neměl šanci, protože nejlepším doktorem je vždycky jen imunitní systém člověka. Ale obecně obyvatelstvo má prvně na chlast a druhak na cigarety.....proto imunita většiny lidí stojí za hovno a covid to má o hodně jednodušší než by bylo zdrávo.
mnej
Nováček

Registrace: 09. 10. 2016 22:09

Hodnocení: 16

Co je to hodnocení?

Zpět na Předpověď počasí