Uživatelské menu

Statistiky

• Příspěvků dnes0
  • Příspěvků včera4
  • Celkem příspěvků98486
  • Celkem témat1126
  • Celkem členů5517
  • Nový uživatelPruwan
  • Toplist
    Kdo je online

Předpověď počasí na únor 2021

Předpověď počasí v České republice na kratší i delší období, které sestavují samotní uživatelé - amatérští meteorologové.

Re: Předpověď počasí na únor 2021

Příspěvekod Jarda Max » 06. 02. 2021 22:36

Celý den sněží, to jsem tedy nečekal, máme už 6cm hutnýho sněhu a pod tím 1cm zmrzlý kaše. Právě jsem přijel na kole a byla to krutá jízda. Na kopcích a přes pole fakt hustý, jazyky a vyjetý koleje. Pak vanoucí sníh ze střech, je už -3,4.

Jestli vyjde předpověď, tak letos slušná zima. Dřív celkem běžná situace i několikrát během deseti let. Už jsme si odvykli, hlavně mladá generace pořádnou zimu ani nepamatuje, ty kotníčkové ponožky a kalhoty nad kotníky do závějí, to bude bolet :(

V roce 87 jsme měli 7 arktických dní, poslední a pouze jeden v roce 2004, tak jsem zvědavej, jestli po dlouhý době padne. Třeba zima 1956 měla celou řadu (9) a dokonce jeden den max teplota -21 a noci -26, -28 a to tady v Praze - Ruzyni . Superarktik jen tak nedáme... :zima:
Přílohy
IMG_0211-1.jpg
Jarda Max
Nováček

Registrace: 07. 11. 2015 09:57

Hodnocení: 14

Co je to hodnocení?

Příspěvekod intercooler » 06. 02. 2021 22:38

Zdravim,dle modelů to u mne bude take zajimave,co model,to unikat.Bude ledovka,nebude ledovka.Zitra pres den dle aladina "az" +3,2 a dest a o par kilometru minusove teploty a ledovka.Necham se prekvapit.Rozhrani bude za humnama.
intercooler
Nový člen

Registrace: 30. 11. 2017 13:18

Hodnocení: 0

Co je to hodnocení?

Příspěvekod skeeve » 06. 02. 2021 23:02

S tím krvavým sněhem, něco jsem o tom četl. V tom míchání vzduchovych hmot to asi bude spíš jen jedna ze sněhových vrstev, chtělo by udělat profil, až bude po všem a muzeme to porovnat. mohlo by to být zajímavé

https://www.wetteronline.de/wetterticke ... 520da20b0a
https://www.wunderground.com/dashboard/pws/IPRAGU70
Dříve Aahaz, kterého někdo kompletně smazal včetně všech příspěvků od roku 2008.
Jak to bylo s tím optimismem?
skeeve
Nový člen

Registrace: 13. 01. 2020 13:39
Nadmořská výška:

Hodnocení: 11

Co je to hodnocení?

Příspěvekod Michal kajter » 06. 02. 2021 23:34

GFS jede ameriku především, takze kdyz začal hazet teplo, tak to bylo ve chvili kdy začal počítat vpad tam. Nebudu se rozepisovat dál, vysvětlovat kdy se dá GFS věřit, kdy ne, to ty taky moc dobře otipovat Tomfiku umíš, ja to tady sleduju od 2010, stejne tak na in-pocasi, kde mi to přijde méně profesionální ta diskuze. Ja se chtěl přihlásit již mnohokrát, ale unavuje mě furt něco psát. To jsem tu hned na začátku zmiňoval, že Vám všem moc děkuji za podnětné příspěvky, hodně jsem se tu naucil. Já především sleduju predpovedi a pak realitu. V zimě hlavně i hodně dopředu, když je jinak situace bezvýchodná. Jinak jsem to tu psal, vzdy se nastolí nějaké chody v te synoptice a ty se pak opakují....pak si stačí vybírat z jednotlivých aktualizací. Jsou rozhodně dvě úrovně predpovedi a každá má svoje i svoje modely. To vime vsichni.Ale napr. v CHMi se člověk nic nedozví než když je to tady(skoro), ale i tak se jim hrozně nedaří. Nechápu proc se nevyprdnou na dlouhodobý vyhledy ale i na vyhledy nad 4dni. Takhle je to naprosto k ničemu.....
Michal kajter
Nový člen

Registrace: 04. 09. 2019 08:58
Nadmořská výška:

Hodnocení: 3

Co je to hodnocení?

Příspěvekod brhel » 06. 02. 2021 23:36

Pět dní jsem vůbec nesledoval modely ani synoptické mapy, měl jsem za to že zima má už "odzvoněno" a probíhá předčasné jarní tání - Tolik vody co teď ve Vltavě už dlouho neteklo - a přišlo večerní sněhové překvápko. Zde v Dejvicích bych odhadoval že máme zatím 5 cm hutného sněhu a nádhernou zimní atmosféru. Jako za starých časů vypadaly sněhem zapadané uličky Nového světa na Hradčanech.

Může někdo ze znalejších meteorologů vysvětlit, jak tato sněhová situace vznikla? Když jsem si teď otevřel synoptickou mapu Evropy, tak je tam vidět frontální linie protažená od Španělska přes Čechy až po jižní Ukrajinu a Černé moře. Toto nevídám často, většinou jsou fronty studené i teplé protažené od severu k jihu a postupují od západu na východ.
Je tam také hodně neobvyklý "jazyk" teplého vzduchu (teplý sektor cyklóny) s teplotami nad nulou v Rusku v oblasti Uralu (pozůstatek teplého JZ vpádu z posledních dní?)
Je velká šance, že by se nastávající zimní epizoda mohla v Praze vyrovnat té z února 2019 - tehdy byly vydatné sněhové srážky na "středomořské" tlakové níži.

Skoro mi to v něčem připomíná prosinec 1996 - tehdy před vánoci také nasněžilo na rozhraní velmi teplé a velmi studené vzduchové masy a vyhrál to studený vzduch a mrzlo -20°C dokonce i v Praze :-)
brhel
Nováček

Registrace: 18. 12. 2013 13:59

Hodnocení: 5

Co je to hodnocení?

Příspěvekod Michal kajter » 06. 02. 2021 23:46

Ano přesně tak, bylo tehdy rozhraní nad Alpama pres celou střední Evropu. Presne si pamatuju jak se to posouvalo na sever, bylo to nad Rakouskem. Pak se nad Britanii zformovala na tom rozhraní nize jako ta ted nad. Nizizemskem. Ty velký mrazy odsunula 4.1. jsme se doatali do jejího tylu a zacalo snězit nejvyšší intenzitou, jakou jsem na tolik hodin kdy videl, snad mimo jedno sněžení v Peci pod Sněžkou. Od 19h do 6h napadlo skoro 40cm,tehdy to byla moje prvni probdělá noc života.
Všechno to začalo studenou frontou 19.12. od severu kdy z +8 a zapadnim větru přišla čistě od severu studená fronta protazena pres pul Evropy, snezilo huste ale její prechod byl jako u SSz situaci poměrně rychlejší a s vetrem, to jsem byl v Dejvicích v Zelené ulici č.9( pro Brhela)kde bydlela babicka, napadlo 15cm, pak to šlo nad Jadran kde se natočila TN a už nas neovlivnila ale nakopla studen Sv proudení a 28.12 jsem naměřil -25c. Taky byla situace tak tak to rozhraní co se ustavilo mad Alpama se vlnilo a nikdo nevedel jak dlouho a kam se posune.
Tehdy jsem si z predpovedi na ČT rychle překresloval synopticky situace do deniku počasí, bylo mi 8 let ale přesně to tu píšu, můžu kdyztak nafotit a poslat, mam tam dost zajimavejch zaznamů, zacal jsem v roce 1994. Z toho 96 prosince mam i kompletni teplotní graf, byla to udalost a pred velkym sněžením byla taky velká skepse, brečel jsem cely den jak mizel snih a hlášené velké sněžení nepřicházelo.......

Edit: jsem 84ročník, bylo mi 12let :thx: :thx:
Michal kajter
Nový člen

Nadmořská výška:

Co je to hodnocení?

Příspěvekod Michal kajter » 07. 02. 2021 00:17

Když se zadaří a níže od jihu hodí rameno pres vysočinu z JV na Sz a na severu tlačí vysokej tlak těsně za severníma horama pak ty sněhovy nimbostraty s nízkou zakladnou mraků zůstanou uzavřený nad strednima Čechama, jsou tu v pasti, pak je na radaru vidět zelený odrazy jak setrvavají na místě az ten střih větru od severu a od jihu ustane pomalu intenzita mizí a je konec, všechno se tu vysněží, nejvic pak dostaneme my, záleží jak silný ty proudy proti sobě jdoucí jsou. Pak ani nema smysl sledovat radar ale spíš hutnost oblačnosti. Občas k tomuto dojde a dokáže nasnězit az co jsem zažil tedy max 40cm.

Vysledoval jsem, že zde málo kdo chápal potenciál týhle situace.....

Ps Apeluju na všechny!! Zabraňte dalšímu šíření Covidu, je opravdu naprosto zásadní bránit šíření co jen to jde! Promiňte za výkřik mimo téma, ale vidím, že to mnozí nechápete, situace je opravdu velmi vážná....
Michal kajter
Nový člen

Nadmořská výška:

Co je to hodnocení?

Příspěvekod Michal kajter » 07. 02. 2021 00:59

Jo ještě k těm predikcím GFS, hodně záleží na tom jak silná bude výše na severu a jak silnej Atlantik, jestli bude silnej Atlantic i výše na severu, budou chodit nize z jz na sv pod Alpama a tady budou haldy snehu a mezi nima nekonečný mrazy, pokud vyhraje výše a atlantik zeslabne pak i přenos extremně ledovyho vzduchu po čase skončí výše se pomalu přesune nad nas a pak pravděpodobně ze severozápadu prijde otepleni. Nebo coz je nyní asi nejméně pravděpodobná varianta zeslabne výše a prijde JZ nebo inverzní JV- tam je to trochu vic pravdepodobnejsi.
Tyto čtyři scénare bych ohodnotil 40/30/5/25%
Osobne verim ve zhruba jeste dve nize z jz na sv.....mraz do konce unora
Michal kajter
Nový člen

Nadmořská výška:

Co je to hodnocení?

Příspěvekod Michal kajter » 07. 02. 2021 01:22

Na Jv asi z týhle níže jen ta šilená ledovka, to je mi líto, nebojte na tý další dostanete možná víc než my na tý další....musíte věřit, že půjde 8-)

Jee tak ted jsem kouknul na Nora, no tak si umim zivě predstavit tu synoptiku ECMWF, no to by byla smůla pro moravu, vyhrála by varianta výše nad náma a pak sz .....tak a ted se může ten slevnej écák ukázat je to dva dny do utery/středy.....he bude mimo no uvidíme
Michal kajter
Nový člen

Nadmořská výška:

Co je to hodnocení?

Příspěvekod Patricio11 » 07. 02. 2021 01:33

Ahoj, no jo, bestie od východu začíná úřadovat. :D Momentálně -1,5 °C, náledí, čerstvý nárazový SV vítr a rozfoukaný sníh. Začíná se mi reálně rýsovat arktický den po několika letech a nemusí být zrovna jen jeden. Myslím si, že moje dosavatní minimum zimy -14,2 °C silně v ohrožení. V sobotu to tady bylo o sněhu nebo spíš později o vánici. Jinak ledovka tu bude zřejmě silná a začíná mi to trochu připomínat rok 2014, kdy to byla neskutečná situace, hotový ledový armagedon. :P Podle Aladina by tu měla být většina srážek v mrznoucím dešti a tipuji minimálně 1 cm ledu, což je už síla. Záleží, kde bude to rozhraní přesně ležet, ale mělo by být nablízku. Já se však narozdíl od kaprového anemometru bojím o srážkoměry, aby nepraskly, protože led je pořádná sviňa. Anemometr se točí, jak divý a myslím, že se jen tak nezastaví.
Blog o počasí z Lipníka nad Bečvou a okolí: http://pocasi-lipnik.wbs.cz/

Typ meteostanice: ClimeMET CM 2 000.
Nadmořská výška: 233 m n. m.
Patricio11
Mírně pokročilý

Registrace: 28. 04. 2008 18:41
Nadmořská výška:

Hodnocení: 18

Co je to hodnocení?

Příspěvekod kebull » 07. 02. 2021 03:57

kebull
Nováček

Registrace: 01. 02. 2010 20:18
Nadmořská výška:

Hodnocení: 21

Co je to hodnocení?

Příspěvekod kapr » 07. 02. 2021 06:53

No, Aladin nyní pondělí +3 a úterý +1... Nejsilnější déšť při +1 až +3.. takže super, ostatní modely úplně jinak. noc na úterý -5. Na středu jen slabě pod.. vidím, že sníh už zase SKORO všude :-)
Tady -2 a mrznoucí mrholení.. zase jsme jiný svět.
https://www.weatherlink.com/embeddablePage/show/57bd9b1fcb98436b81959e278be157c1/summary
kapr
Mírně pokročilý

Registrace: 30. 04. 2008 16:04
Nadmořská výška:

Hodnocení: 41

Co je to hodnocení?

Příspěvekod JABO » 07. 02. 2021 08:03

Zdravím,
tak venku zima plné síle - cca 6-7 cm hutného sněhu a -5°C....
Zkouknul jsem na Meteociel.fr ansámbly GEFS a GEM a ty dávají zimu jak řemen do nevidím... :jojo:

Michl Kajter:
ty ses rozjel v noci - to já normálně spím...A ještě s tím Covidem... %)
Já tedy souhlasím spíš s prof. Beranem - chránit především rizikové části obyvatelstva (senioři, domovy důchodců atd.) a ostatní testovat a nechat žít. Hlavně děti na základních školách to fakt nemají lehké hlavně psychicky...Nějaký politik řekl, že zavření škol je v pořádku, protože to způsobí malé ekonomické škody - větší chujovinu jsem neslyšel. Ty škody na téhle generaci školáku se nám projeví v budoucnu...

A nedělat nesmyslný opatření - koupím dětské boty, ale pro dospělého vedle v regálu je páska....
Hlavně nechat lidi sportovat - nejlepší obrana proti Covidu je posílená imunita. Každý musí začít u sebe..Já sportuju a otužuju se...
Nejhorší je smrt z vyděšení...

Omlouvám se, ale už mám těch zmatků a nekoncepčního vládního postupu fakt plný zuby... :-@
JABO
Nováček

Registrace: 25. 11. 2014 17:39
Nadmořská výška:

Hodnocení: 15

Co je to hodnocení?

Příspěvekod Tomfik » 07. 02. 2021 08:35

Aladin hustě vymazal 2/3 srážek .. to jsem zvedavej... Němec trvá na svém, Aladin asi ostrouha a kapr bude bez supin :ahoj:
Nejnižší teplota 7.1.2017 - -27,1C
Nejvyšší teplota 20.8.2012 - 34,7C
Tomfik
Mírně pokročilý

Registrace: 06. 11. 2008 09:43

Hodnocení: 35

Co je to hodnocení?

Příspěvekod lukkom » 07. 02. 2021 08:39

Ahoj,
Tady taky krásná zima, večer a v noci sypal prašánek, ale teď ráno vyjdu ven a ono tam silně mrholí a všechen sníh tvrdý na povrchu a pěkná klouzačka. Takže tam, kde začne opravdu pršet, si to fakt nedovedu představit. A ty výhledy modelů jsou drsné teda, snad se trošku zmírní, do - 10 by to stačilo, ale o 20-ti stupňové mrazy nestojím :zima: :snih:
lukkom
Nový člen

Registrace: 01. 12. 2015 14:39

Hodnocení: 0

Co je to hodnocení?

Zpět na Předpověď počasí