Uživatelské menu

Statistiky

• Příspěvků dnes0
  • Příspěvků včera4
  • Celkem příspěvků98486
  • Celkem témat1126
  • Celkem členů5517
  • Nový uživatelPruwan
  • Toplist
    Kdo je online

Předpověď počasí na únor 2021

Předpověď počasí v České republice na kratší i delší období, které sestavují samotní uživatelé - amatérští meteorologové.

Re: Předpověď počasí na únor 2021

Příspěvekod kapr » 08. 02. 2021 17:33

Ještě mě zvedá ze židle v zimě častá hláška médií, že silničáři nestíhají... to je fakt drzost od novinářů vůči ním...

18:00 z odrazů na radaru nepadá nic...
https://www.weatherlink.com/embeddablePage/show/57bd9b1fcb98436b81959e278be157c1/summary
kapr
Mírně pokročilý

Registrace: 30. 04. 2008 16:04
Nadmořská výška:

Hodnocení: 41

Co je to hodnocení?

Příspěvekod vocko.m. » 08. 02. 2021 18:13

Kapře, zase vyhlížíš teplo? :) Pokud se dobře pamatuju, pár dní zpět si hlásil, že na dnešek jdeš pro plavky do skříně :)
vocko.m.
Nováček

Registrace: 21. 11. 2008 17:00
Nadmořská výška:

Hodnocení: 31

Co je to hodnocení?

Příspěvekod kombi » 08. 02. 2021 18:15

kombi
Nováček

Registrace: 26. 08. 2008 13:34
Nadmořská výška:

Hodnocení: 8

Co je to hodnocení?

Příspěvekod Michal kajter » 08. 02. 2021 18:24

To Daz, taky to sleduju, GFS myslim zrovna nastiňuje vývoj do tepla,třetí teplej na přeskáčku a i v tom minulém uz to mírnil, no uvidíme, chce to ještě níži z jihu %)
Michal kajter
Nový člen

Registrace: 04. 09. 2019 08:58
Nadmořská výška:

Hodnocení: 3

Co je to hodnocení?

Příspěvekod kapr » 08. 02. 2021 18:26

já jen, že modely se pořád mění, tak prohlásit lze cokoliv a za chvilku to nebude platit... ;) to že dávaly chvilku mráz do aleluja tak některým tady narostla křídla zase... že bude 14 dní mráz, a dneska všechno jinak... nebo si snad myslíte, že ta změna co je v modelech neprojde? Třeba jo.. ono z Čech nebo severovýchodu se vám to kecá ;).. ale aj tu ledovku jsem čekal silnější, podle výstrahy čhmú a do práce jsem po svých došel uplně v pohodě, v pátek jsem měl strach, tak jsem si napsal dovolenou a dnes byl kvůli tomu bez oběda :)... jo, dneska tu v buchlovkách hořel sypač.. to je asi tak největší událost dneška.

jéé, já tu žvatlám a venku začalo sněžiiiiiiiiit :) :D

A k těm plavkám, věřím tomu, že jednou v zimě fakt venku do vody vlezu, zatím si jen každé ráno dávám studenou sprchu.. na koupání venku zatím nemám odvahu..

https://www.idnes.cz/zpravy/domaci/poca ... omaci_chtl Dagmara asi ještě neviděla nový gfs :D
https://www.weatherlink.com/embeddablePage/show/57bd9b1fcb98436b81959e278be157c1/summary
kapr
Mírně pokročilý

Nadmořská výška:

Co je to hodnocení?

Příspěvekod Troll » 08. 02. 2021 20:00

Tak nakonec ty modely slibující i přes 30 cm sněhu přes víkend zas až tak nepřeháněly. I zde ve městě nyní leží cca 15 cm (po slehnutí a napadání na mokrou zem). Teploty jsou zatím v letošní zimě s přehledem nejníže a ani max. zde nevystoupilo nad -6 st. Od středních/vyšších poloh pak přišel první arktický den po 3 letech. Aktuální výška sněhu je 2,5 x vyšší než dosavadní max. v lednu a nejvyšší od zimy 2012/2013.

Trávil jsem předchozí dny na chatě a užíval si přicházející zimu a přívaly sněhu. Když jsem tam v pátek odpoledne přijel, po silné oblevě a deštích tam zbylo z půlmetrové pokrývky cca 10-20 cm totálně propršeného a vodou nasáklého sněhu, všude ohromné louže a rozvodněné potoky jako už pár let nebyly. Nicméně už sněžilo asi při 0,5 st. a dalo to cca 5 cm nového mokrého sněhu jež do rána zmrznul a díky tomu běžecké tratě bylo opět možné upravit i rolbou. Celou sobotu pak občasné mírné sněžení při klesající teplotě večer až pod -5 st. a dalších 15 cm sněhu do nedělního rána a k tomu vše zbarvené saharským pískem do oranžova. V neděli pokračující pokles teploty večer až na -11 st. s občasným mrholením a večer další silné sněžení a do rána dalších 18 cm sněhu. Maximum teploty dnes odpoledne -11,5 st. a celková výška sněhu cca 40 cm na pláních a 50-60 cm v lese. Jinými slovy jsme ve výšce sněhu tam, kde jsme byli před oblevou a s jeho vodní hodnotou ještě lépe. Navíc to teď promrzne. Takže doufám, že to ještě pár týdnů vydrží. Navíc dnešní arktický den tam patrně není tím posledním. Jinak po dnešním prohazování všech cestiček a odklízení sněhu z verandy jsem přeházel možná stejné množství materiálu jako když sklízím 60 metráků uhlí. A narozdíl od toho uhlí bych si to rád dal tuto zimu klidně ještě alespoň jednou.

Při pohledu na modely to nakonec vypadá, že tuhá středoevropská zima bude pokračovat nejméně do konce týdne. Původní hrozba opravdové arktidy se zřejmě nakonec nenaplní, nicméně tato epizoda bude minimálně srovnatelná s koncem února 2018 a zároveň delší, takže spíše tu vidím podobu s únorem 2012 a na rozdíl od situace před 9. lety je k tomu dostatek sněhu, takže za mě nádhera. Tato zima je tedy úplně o něčem jiném než většina z těch 7 předchozích a už nyní si troufám říci že jí i přes bídný prosinec nebudu hodnotit jako nevydařenou. Uvidíme, kam nakonec spadnou teploty. Myslím, že už zítra ráno zde možná dáme nejnižší teplotu minimálně od konce února 2018. Počítám že během týdne se možná dotkneme -15 st. a to tu bylo naposledy právě v únoru 2012. Na arktický den to aktuálně spíše zde dole nevypadá, taky ten poslední zde byl před více než 10 lety. Byla by škoda, pokud by po pol. měsíce současné mrazivá a sněhová epizoda přešla v předčasné jaro jako třeba v tom roce 2012, nicméně je to ještě hodně daleko tak se snad k tomu nedojde a minimálně od středních poloh bude zima v nějaké mírnější podobě pokračovat alespoň do pol. března.
Troll
Mírně pokročilý

Registrace: 10. 10. 2010 20:51

Hodnocení: 38

Co je to hodnocení?

Příspěvekod mnej » 08. 02. 2021 21:39

Ahoj, v minulosti jsem tu sledoval debatu nad přesností srážkoměrů v zimě, tak jsem dnes udělal pokus, po tom zmrzlém dešti, protože jsem měl za to, že ten led tam většinou nenapadá, a jaké bylo moje překvapení, když po 10 min šaškování venku s fénem na vlasy, srážkoměr poslal do meteostanice 6mm. Tam muselo těch ledových kapek teda být. %) Já teda nevím, kde někteří vidíte na víkend zrušení mrazů. Prošel jsem dostupná data na weatheronline a o nadnulových teplotách v maximech se dá zatím hovořit až okolo. 20.2., to je však tak daleko, že to do té doby může být 5x jinak. Jistota je, že ten studený luft zalije o tomto víkendu prakticky celou Evropu, vyjma Španělska a nejzápadnějšího cípu Francie. Dnes jsem nachystal bazén, abychom měli na pár dnů perfektní kluziště s dětmi. Led je zatím na něm slabý, jen 1,5cm. Při testování jeho pevnosti jsem měl co dělat, abych se neocitl do půli lýtek v drsně studené vodě. Už aby přišly aspoň dvě nocí s -10st., neboť mráz okolo -3st přes den a -5st. moc ledu nevytváří. Holt v zástavbě ten mráz není tak silný jako v širé krajině a jsou potřeba silnější mrazy na pevnější led. Doufám, že ve středu nějaký sníh připadne, chtělo by to vylepšit zimní idylku... Aktuálně oblačno a -5st. Gratuluji většině Čech k dobrému sněhovému zásypu, snad se dočkáme i zde. Já bych mohl vyrazit na běžky maximálně na střeše (máme plochou střechu) :D , tam by ten led s trochou sněhu ještě stačil :D , abych mohl běžkovat po náměstí jako v Praze, to se mi už 8 let nestalo a muselo by těch 15cm nejdřív připadnout. CIAO. :jasno:
mnej
Nováček

Registrace: 09. 10. 2016 22:09

Hodnocení: 16

Co je to hodnocení?

Příspěvekod dididi » 08. 02. 2021 22:01

Tak konečně mám čas něco napsat po dvou denních 12-kách. Cesta ráno do práce po D8 tedy nic moc ani prohrnuto. Předjížděl mě kamion a po 1km zase já jeho když byl naklopenej ve středových svodidlech.
Napadlo okolo 10cm celkem 14cm. Něco leze z Německa řekl bych do 2cm k ránu. Níže ve středu je celkem oříšek ale myslím že tady tentokrát ostrouháme chytne to spíš jih a snad východ. Mrazy asi nastanou z víkendem myslím že se více prosadí TV.
Nicméně ten brutál se úplně nenaplní protože podpora v podobě sibiřské TV a vytvoření přímé magistrály ze Sibiře nenastane což ale -20 jednu dvě noci při vyjasnění nevylučuje.
Další vývoj se teprve uvidí každopádně TV nad Skandinávií bude ve své severní části narušena přechodem TN což přinese minimálně citelné zmírnění mrazů. Jestli dojde vyloženě k přestavbě do tepla jak má nyní gfs je předčasné hodnotit ale ta možnost je reálná. Stejně tak je ale možné že až takový přechod do tepla to nebude a po 3-4 dnech s teplotou mírně nad nulou se zase ochladí a znovu nasněží. Uvidíme je to nejisté a je to celkem daleko. Užívejme zimu která každopádně nějaký čas potrvá a opravdu kvituje že ty nejstudenější scénáře jsou zažehnány.
dididi
Mírně pokročilý

Registrace: 24. 12. 2013 11:08
Nadmořská výška:

Co je to hodnocení?

Příspěvekod daz_4 » 08. 02. 2021 22:06

Ahoj mneji, no mrazy samozřejmě budou, nicméně oproti včerejším arktickým výstupům byly dnes redukovány na poněkud snesitelnější variantu. Což je vlastně dobře, nicméně tím pádem hrozí rychlé překlopení do tepla, jelikož ta výše nad Skandinávií půjde "ke dnu."

Včera

Obrázek

Dnes

Obrázek

Jinak souhlas s Trollem, že kombinace sněhu s mrazem z toho určitě dělá lepší zimní vpád než v roce 2018 (i když tady na SV sníh byl). S 2012 už se mi to těžko porovnává. Přece jenom mrzlo tři týdny vkuse, měl jsem jedenáct arktických dní za sebou a pět dní se max. teplota motala kolem -14 st. Ostravice tenkrát kompletně zamrzla. Kdo ví, jestli se tohle ještě bude někdy opakovat.
daz_4
Nováček

Registrace: 26. 08. 2017 12:03
Hodnocení: 8

Co je to hodnocení?

Příspěvekod Adi » 09. 02. 2021 06:21

Ahoj,

Takže v noci až -10, aktuálně -8 a zataženo, kouřmo, spíše taková řidší mlha. Inverze.
Srážkové pásmo slábne a zřejně ve shodě s Aladinem, pokud něco z toho dorazí, nasněží jen trocha. Zároveň zítřejší sněžení je rovněž odsouváno na Slovensko a úhrny pro naší oblast poněkud klesají. Přesto, pokud se zadaří, mohlo by napadlout 10 cm s tím, že návětří ve studeném vzduchu nám nadělí ještě trochu prašanu. Tím, že se výše ve studeném a postupně i dost suchém luftu bude sem přibližovat, značí to i možnost významnějších poklesů teplot. Ty byly předpovídány tak či tak, nicméně jasná obloha to usnadní.

S tím zde zmíňovaným oteplením +- 17.2 se to naštěstí komplikuje. Nový GFS jde podobnou cestou, jako model evropský - tedy klonuje hnedle další výši nahoře. Ta druhá už nemusí být tak příznivě postavena jako ta první, nicméně svůj úkol splní, pokud ona situace nastane - pozdrží oteplení a udrží déle nad kontinentem studený vzduch, pak se uvidí. Jinak mezitím - ano, polamý setup balónu výše dolů s postupným upouštěním vzduchu, tedy poklesem tlaku uvnitř a nverzním módem.

Přeji krásný den

A.
Přání bývá nebezpečně často otcem myšlenky
Adi
Mírně pokročilý

Registrace: 16. 09. 2008 19:51
Nadmořská výška:

Hodnocení: 44

Co je to hodnocení?

Příspěvekod kapr » 09. 02. 2021 07:25

Jo, přesně taky nikdo tu nepíše, že bude v dohledné době nad 0.. snad dnes na jv :) jen že je v modelech patrná změna..a rozhodně bych letošní zimu zatím nesrovnával s legendami 20. Století. Za prvé je na to moc brzo, a za druhé na to už asi dnes nejsou podmínky...
Jinak, dnes už hezká tmin -8,9 ve 4h. Jo, ještě co spadlo včera večer.. takže poprašek a ve srážkoměru 0,2 mm po rozpuštění.
Naposledy upravil kapr dne 09. 02. 2021 08:03, celkově upraveno 1
kapr
Mírně pokročilý

Nadmořská výška:

Co je to hodnocení?

Příspěvekod hanz » 09. 02. 2021 07:54

Čau,

Teplota na -8 st. zataženo a téměř 10 cm ,,sněholedu". Včera večer nás přešlo slabší pásmo srážek z jihu a musím pochválit aladina, kterému mu to pro tentokrát vyšlo. Jinak srážky se nám posunuly spíše ze čtvrtka na zítřek a zítra kolem poledne by mělo začít sněžit. Aladin kreslí největší úhrny pro Zlínský kraj a těch 10 cm je tedy reálných, navíc téměř sešlo z tekutých či mrznoucích srážek a aladin se polepšil. :) I pro Kapra to vypadá dobře a může překonat letošní zatím nejvyšší sněhovou pokrývku.

Jinak větší zimu a mrazy čekám tak do úterý příštího týdne a vzhledem ke sněhové pokrývce můžou být zajímavá minina. Modely tam postupně dávají zesilující výši nad Sandinávii a může to po přechodném oteplení skončit dalším vpádem, např. ICON je teď pěkný. :)

Zajímavostí je současné počasí v Severní americe a zároveň v Evropě. Na obou kontinentech na větší části panuje mrazivá zima. A ta teplota v 850Hpa na hranici Kanady a USA vypadá brutálně. =-O
hanz
Mírně pokročilý

Registrace: 30. 04. 2008 14:32

Hodnocení: 6

Co je to hodnocení?

Příspěvekod Tomfik » 09. 02. 2021 07:55

Ahoj, 4cm nového, celkem tedy rovných 11cm, Na vysočinu málo, už tu bylo 35 v lednu. Zítra to vypadá na 5-10cm, takže když si šáhnem na 20cm, což je krajní možnost na běžky budeme spokojeni.

Čekal jsem více srážek.

Co se týče výhledu, děkuji této TN na severní hraně Skandinávie. Ta zajistí, že se TV nepropojí se sibiřskou TV a vzduch ve výšce nebude tak výrazně chladný
Obrázek

Sestup TV zajistí daleko více slunečné dny a lehčí mrazy přes den, naopak v noci při dobré konstalaci -20C může dát.

Arktidu 1929 nebo další může chtít je blázen. Toto je lepší varianta a i ta se může ještě měnit
Nejnižší teplota 7.1.2017 - -27,1C
Nejvyšší teplota 20.8.2012 - 34,7C
Tomfik
Mírně pokročilý

Registrace: 06. 11. 2008 09:43

Hodnocení: 35

Co je to hodnocení?

Příspěvekod JABO » 09. 02. 2021 10:56

Zdravím,
venku panuje 100% pravá zima, která si tak dlouho dala pauzu...
Přes noc další 4 cm prašanu a stále lehce poletuje - prostě zimní pohádka. Máme již přes 25 cm a tedy sněhový vrchol zimy je právě nyní.
Užívejme tedy toto období - já to odpoledne vezmu vlastní stopou na běžkách loukami za městem... :jojo:
Výhledy - ENS GFS a GEM se shodují na oteplení od cca 16. 2. to ale nemusí nutně znamenat, že dorazí. :'(
To, co dává ICON je sice pěkné pokračování zimy, ale tomu moc nevěřím. Dost věrohodný vývoj situace spočítal po 192 h ECMWF. Tak uvidíme.
JABO
Nováček

Registrace: 25. 11. 2014 17:39
Nadmořská výška:

Hodnocení: 15

Co je to hodnocení?

Příspěvekod kapr » 09. 02. 2021 11:04

Tak, Aladin je jaksi sám.. gfs i icon drží srážky na hranicích... Klasika, že mě to překvapuje..teplota fajn, sice to dnes asi vyleze nad nulu... Ale sněhu fakt minimum..

Jupí, výstraha na sníh! Tak 5 cm asi spadne... Věřím tomu, sice furt nejmíň z celé ČR ale i tak třikrát hurá!
kapr
Mírně pokročilý

Nadmořská výška:

Co je to hodnocení?

Zpět na Předpověď počasí