Tak se nám začíná rýsovat výraznější oteplení na konec příštího které by mohlo vydržet delší dobu.
Včerejší chladné výstupy velké části modelů jsou pryč. Už jsem to zminoval že na jaře to tak prostě bývá a zejména amík často přichází se strašením v podobě studených někdy i sněhových situací které ovšem v drtivé většině případů nevyjdou.
Ono ,,vyrobit" studené počasí koncem března nebo v dubnu pro nižší a střední polohy už je složité.
Naposledy to amík zkusil ve včerejším výstupu ze 12 hodin ale když jsem viděl rozložení TÚ okolo 180-200 hod. a tu velice nepravděpodobnou přestavbu situace na konci měsíce tedy v poměrně krátkém čase hned mi bylo jasné že mu to dlouho nevydrží.
Momentálně naopak nemá problém jít v mé lokalitě i přes +20 a srážky prakticky 0. Bohužel takové teploty jsou sice pěkné ale také nežádoucí protože pokud bude takto teplo příroda velice rychle zareaguje a během týdne až 10-ti dnů dožene současný skluz.
Rád bych tedy viděl nějakou redukci teplot směrem dolů ale obávám se že ten teplý scénář je velmi reálný stejně jako absence srážek. Obávám se že okolo 10.4. půjdou broskve a merunky do květu a bude tedy ještě nejméně měsíc hrozit mráz. Nicméně tak to bývá každé jaro jen jsem doufal že teploty nepůjdou do konce měsíce přes +15 a také to vypadalo na minima okolo 0 a nyní to amík dost zvedá i v těch minimech. Pokud to bude skutečně docela svižný JZ tak asi ano ale třeba budeme víc pod vlivem TV s větší denní amplitudou teploty a budou nižší minima. To je asi tak maximum možného za daného výhledu.