Uživatelské menu

Statistiky

• Příspěvků dnes0
  • Příspěvků včera4
  • Celkem příspěvků98486
  • Celkem témat1126
  • Celkem členů5517
  • Nový uživatelPruwan
  • Toplist
    Kdo je online

Předpověď počasí na březen 2021

Předpověď počasí v České republice na kratší i delší období, které sestavují samotní uživatelé - amatérští meteorologové.

Re: Předpověď počasí na březen 2021

Příspěvekod dididi » 19. 03. 2021 08:52

Tak se nám začíná rýsovat výraznější oteplení na konec příštího které by mohlo vydržet delší dobu.
Včerejší chladné výstupy velké části modelů jsou pryč. Už jsem to zminoval že na jaře to tak prostě bývá a zejména amík často přichází se strašením v podobě studených někdy i sněhových situací které ovšem v drtivé většině případů nevyjdou.
Ono ,,vyrobit" studené počasí koncem března nebo v dubnu pro nižší a střední polohy už je složité.
Naposledy to amík zkusil ve včerejším výstupu ze 12 hodin ale když jsem viděl rozložení TÚ okolo 180-200 hod. a tu velice nepravděpodobnou přestavbu situace na konci měsíce tedy v poměrně krátkém čase hned mi bylo jasné že mu to dlouho nevydrží.
Momentálně naopak nemá problém jít v mé lokalitě i přes +20 a srážky prakticky 0. Bohužel takové teploty jsou sice pěkné ale také nežádoucí protože pokud bude takto teplo příroda velice rychle zareaguje a během týdne až 10-ti dnů dožene současný skluz.
Rád bych tedy viděl nějakou redukci teplot směrem dolů ale obávám se že ten teplý scénář je velmi reálný stejně jako absence srážek. Obávám se že okolo 10.4. půjdou broskve a merunky do květu a bude tedy ještě nejméně měsíc hrozit mráz. Nicméně tak to bývá každé jaro jen jsem doufal že teploty nepůjdou do konce měsíce přes +15 a také to vypadalo na minima okolo 0 a nyní to amík dost zvedá i v těch minimech. Pokud to bude skutečně docela svižný JZ tak asi ano ale třeba budeme víc pod vlivem TV s větší denní amplitudou teploty a budou nižší minima. To je asi tak maximum možného za daného výhledu.
dididi
Mírně pokročilý

Registrace: 24. 12. 2013 11:08
Nadmořská výška:

Hodnocení: 41

Co je to hodnocení?

Příspěvekod mnej » 19. 03. 2021 12:24

mnej
Nováček

Registrace: 09. 10. 2016 22:09

Hodnocení: 16

Co je to hodnocení?

Příspěvekod hanz » 19. 03. 2021 13:21

Ahoj,

Dnešní ráno bylo velmi chladné, minimum kleslo až na -6,4 st. Jinak dnes je venku pocitově opravdu kosa a občas spadne pár vloček, něco nasněžit by mohlo spíše v noci na zítřek. Víkend se tedy ponese spíše v zimním duchu ačkoli nám začne vlastně jaro. Potom v půlce příštího týdne by se mělo oteplit, ale kam to vystoupá zatím můžeme jen spekulovat.

Celkem by mě zajímalo, jak bude na Velikonoce. V posledních letech se často připomene zima. AO i NAO by mělo právě koncem března či počátkem dubna klesat, tak uvidíme.
hanz
Mírně pokročilý

Registrace: 30. 04. 2008 14:32

Hodnocení: 6

Co je to hodnocení?

Příspěvekod xeno » 19. 03. 2021 14:42

Zdravím, tak tady ráno krásně bílo, pak to šlo dolů, ale celý den sněhové přeháňky a opět bílo. Dokonce i bobovat šlo :) .
xeno
Nováček

Registrace: 11. 03. 2016 08:36
Hodnocení: 6

Co je to hodnocení?

Příspěvekod kapr » 19. 03. 2021 17:22

ano, dnes ráno jsem si musel dvakrát promnout oči jestli vidím dobře, při pohledu na kameru ze Žabovřesek.. Tuřany ráno 5 cm pokrývka... opravdu pěkné, tady sice sněžilo, ale ležel jen slabý poprašek, srážek asi 0,4 mm za dnešek. Včera večer hezká virga. Tak o víkendu to asi vyvrcholí... a pak už snad postupně do tepla. Já mám furt stejný názor, toto dynamické přeháňkové počasí mě baví. A jak jsou Cb tak to si lebedím... ale už se také těším na teplo, až se příroda zase probudí..
https://www.weatherlink.com/embeddablePage/show/57bd9b1fcb98436b81959e278be157c1/summary
kapr
Mírně pokročilý

Registrace: 30. 04. 2008 16:04
Nadmořská výška:

Co je to hodnocení?

Příspěvekod dididi » 19. 03. 2021 17:29

Na wetteronline.de/regenradar je pěkné asi tříminutové video. Krásné blesky a supercely. Doporučuji ke zhlédnutí některá bouřková oblačnost budí opravdu respekt. Včera zase bylo video s úderem blesku do stromu pod kterým byli schováni lidé. Bylo vidět že bouřka nic moc ale i taková může být nebezpečná.
Jinak to co leze nyní z modelů potvrzuje trend do oteplení ve druhé polovině příštího týdne a na příští víkend možná první letošní den s teplotou nad +15 alespon v mé lokalitě což je docela paradox když už leckde bylo už i nad +20.
dididi
Mírně pokročilý

Registrace: 24. 12. 2013 11:08
Nadmořská výška:

Co je to hodnocení?

Příspěvekod francek » 19. 03. 2021 19:45

Ráno mrazivé a sníh žádný, všecky srážky nás obešly a pozoroval jsem jen pár vloček. Ledový den nám modely kouzlí i na neděli a to oteplení v příštím týdnu se tam drží, třeba bude ještě otočka, vůbec bych se ničemu nedivil.
A právě -1, no super
francek
Nováček

Registrace: 26. 07. 2016 06:32

Hodnocení: 1

Co je to hodnocení?

Příspěvekod JABO » 19. 03. 2021 20:14

Zdravím...
tak upřímně - zimu mám rád a sníh přímo miluju, ale stačilo. Ať už dá pokoj...
Studený vzduch dorazil a přinesl silné přeháňky nejprve krupek a kuliček a následně čistý sníh...od odpoledne již tedy opět sněhová pokrývka jak uprostřed zimy a teplota pod 0...Krásně se v té chumelenici běželo... :plavani:
Zdá se, že zde na SZ mrazy v noci nebudou tak silné - v neděli se již bude nasouvat oblačnost fronty od SZ...

Už je potřeba trochu toho jarního voňavého vzduchu...
Jinak za březen zde zatím cca 27 mmm - to není po sněhovém lednu a únoru pro přírodu špatné... :jojo:
JABO
Nováček

Registrace: 25. 11. 2014 17:39
Nadmořská výška:

Hodnocení: 15

Co je to hodnocení?

Příspěvekod Meteo Weather » 20. 03. 2021 08:23

Tak to vypadá, že nás čekají lepší, chladnější a deštivější roky (snad) :)

https://www.novinky.cz/zahranicni/evrop ... .seznam.cz
Blog o pozorování počasí na Hořicku:
http://extremy-fotografie.blog.cz/
Web o pozorování bouřek na Hořicku
http://stormchasing.websnadno.cz/
Meteo Weather
Nováček

Registrace: 12. 09. 2009 09:37
Nadmořská výška:

Hodnocení: 15

Co je to hodnocení?

Příspěvekod francek » 20. 03. 2021 09:31

Možná máme vrchol teplých roků za sebou a vracíme se k normálu, možná podnormálu. To se uvidí až v delším horizontu. Uvidíme co ty sluneční skvrny, zdá se mi, že se jim moc nechce a spěje to k nějaké delší prodlevě jako Daltonovo nebo Maunderovo minimum. Ovšem někteří vědci souvislost mezi sluneční aktivitou a zemětřeseními a vybuchy sopek zpochybňují, těch faktorů je víc. Nevíme vlastně nic s jistotou, protože nedávno jsem četl článek, kde nějací vědci tvrdili, že ta sopka nevybuchne, takže tak. Ona ještě nevybuchla a tady už vlaje chladnější březen, ten víkend bude těžce podprůměrný a oteplování pozvolné, jak bude teplo příští víkend nevíme s jistotou a nevíme jak dlouho to vydrží než přijde opět nějaká studenější vložka.
francek
Nováček

Co je to hodnocení?

Příspěvekod libi » 20. 03. 2021 09:38

Zdravím ze SZ,

zde dnes studené zimní ráno, min. -5,2°C a 2cm sněhu.

Dnes skutečně chladný den, který umocňuje studený SV vítr. Zítra zde takovou zimu po ránu nečekám, protože dorazí okluzní fronta. Dají se čekat i slabé srážky, přes den dole dešťové. Během první poloviny příštího týdne pozvolné oteplování a následující víkend již teploty v maximech kolem 15°C, takže zde hravě překonáme letošní maxima. Abych řekl pravdu, tak se již také těším na teplejší slunečné počasí.
libi
Nováček

Registrace: 03. 05. 2008 15:54

Hodnocení: 8

Co je to hodnocení?

Příspěvekod godlike » 20. 03. 2021 10:33

My mame letosni max. snad jeden den v lednu a to +14. jinak zatim nebylo vic. Taky vitam +13 az +15 a rano +3 proc ne, ale snad hned na zacatku dubna neprijde rovnou cerven s rany +10 a pres den +20, jak to tam amik ma.
https://www.wunderground.com/dashboard/pws/IZDIBY16
https://app.weathercloud.net/d2394664632#current
godlike
Nováček

Registrace: 14. 12. 2015 10:07

Hodnocení: 18

Co je to hodnocení?

Příspěvekod Rade » 20. 03. 2021 10:56

Ahoj,

Tak co se týče března u nás, není to nakonec žádný chladný extrém, kromě dnešního dne, kdy jsou ještě teď -2°C. V noci -5°C a nejnižší měsíční teplota -7,4°C a bez jediného ledového dne, který má šanci až dnes, symbolicky na rovnodennost. Sněhově nic moc, z přeháněk posledních dnů nenapadl ani centimetr a měřitelné srážky z nich byly jen včera a předevčírem. Opravdu chladno je až tak poslední 3 dny a od zítřka už se konečně začne rozjařovat, právě včas.

Bavím se nad spekulacemi, jestli se jedná o trvalé ochlazování, že to nejteplejší období už je za námi apod. Úplně si vybavuju v roce 2013, že se probíralo to stejné. Člověk asi nějak automaticky podléhá aktuálnímu dění a předpokládá, že s v podobném duchu bude odvíjet i budoucnost. Mě nicméně v letošní zimě nejvíc překvapilo 20°C u nás v únoru, což je nejvyšší teplota, naměřená v zimě, co měříme.
Rade
Nováček

Registrace: 04. 02. 2012 21:17
Nadmořská výška:

Hodnocení: 30

Co je to hodnocení?

Příspěvekod Adi » 20. 03. 2021 13:32

Přání bývá nebezpečně často otcem myšlenky
Adi
Mírně pokročilý

Registrace: 16. 09. 2008 19:51
Nadmořská výška:

Hodnocení: 44

Co je to hodnocení?

Příspěvekod francek » 20. 03. 2021 13:59

To oteplení příští týden se bude ještě dále korigovat, napřed to tam střílelo kdovíkolik a teď se to ke konci měsíce spíš snižuje pod 10, takže se uvidí.
Ten únor byl jako celek docela normální, pěkná studená vložka a výkyv do tepla, ikdyž extrémní. Zde se jednalo o tři dny, maximum 17 a březen tohle maximum zřejmě nepřekoná.

Aktuálně teplota -0,3 a zítra bude v Práglu asi +6 a tu ledový den podle všeho.
francek
Nováček

Co je to hodnocení?

Zpět na Předpověď počasí