Ahoj z Prostějova, včerejšek byl velmi chladný, ještě ve 14h -1st, po mírném sněžení to však vyrostlo na +2st. a ledový den tak nebyl. Nicméně sníh dosud všechen neroztál, stále to tu vypadá zimněji než o Vánocích. Včerejší předpověď na dnešek se však hrubě nevyvedla. Místo maxim okolo 6st. a ojedinělých sněhových přeháněk, následovalo po poledni dlouhé trvalé neutuchající sněžení s vločkami o velikosti pingponkových míčků s teplotou jen 0,5st. Tak romanticky se to snášelo k zemi jako nadýchané peří. Vše rázem bylo bílé. Vzhledem k tomu, že jsem jel odpoledne pracovně za Šumperk do podhůří Jeseníků, tak mne tahle metelice provázela až do Mohelnice. Tak rozsáhlé to bylo pásmo. Opravdu škoda, že toto počasí přišlo až teď. Jako řidič jsem si sice užil, ale v únoru bychom toho ve slavném lockdownu mohli v nížinách vytěžit více. V místě pracovní náplně kousek za Šumperkem leželo 15cm sněhu a při pohledu na zasněžené tyčící se vrcholky Jeseníků, kde leží v současnosti minimálně metr sněhu, jsem v tichosti při jednání zlostí zuřil nad vládními papaláši a kvůli nim zavřenými skiareály. Ach jak božská by to byla lyžařská sezona.
Ještě teď s nostalgií vzpomínáme na zázračné dva dny lyžování v Polsku na konci února. Když se podívám na predikce, nemůžu se ubránit dojmu, že se nám to avizované oteplení nějak smrskává. Zatím to vypadá ve 14denním výhledu na jakýsi hrb na 3-5dnů teplejšího počasí a pak zase šup někam do intervalu 8-12st. Není vyloučeno, že to půjde i níže. Když se tu zamyslím nad myšlenkami kolegy Trolla, tak já bych řekl, že nebýt toho, že zima přišla už v říjnu předčasně (jako se to stalo už vícekrát v posledních pár letech) a pak bylo od půli listopadu a víceméně celý prosinec "teplo" se zataženým mordorem, bylo by toto období naprosto teplotně OK, kdyby si to říjen s listopadem prohodil. Bohužel ne vždy a všude se dá zařídit to správné proudění pro danou roční dobu. CIAO
P.S. I když jsem projel dnes 3 okresy tam a zpět, a čekal kontrol jako máku, tak jsem nepotkal ani policajta. Až se mi to nechtělo věřit. Zítra máme pracovní cestu do Hodonína, tak jsem zvědav, jestli ty kontroly jsou jen PR, aby se lidi báli, nebo skutečnost.