To taky nechápu že když má někdo sad že neví co a jak funguje. Já tedy přečetl i knihu o zemědělské meteorologii kde se uvádělo jaká je kritická teplota pro různé ovocné stromy dokonce to bylo ještě rozděleno na fáze jako pupeny těsně před květem počátek kvetení plné kvetení a po odkvětu. Bylo zajímavé jak třeba u merunky a broskve se ta kritická teplota významně měnila zatímco třeba u třešně poměrně minimálně.
Jenže ta kniha byla dost stará nyní při tom šlechtění kdo ví jak to je. A evidentně nejde jen o teplotu ale i další věci asi hlavně o tu dobu kdy mráz trvá a vlhkost vzduchu. Protože v loni někdy okolo 20.3. mi již cca z 50% kvetla broskev a 1.4. již prakticky odkvétala a za tu dobu bylo 3x -8,5 naposledy právě toho 1.4. a úroda byla dokonce nadprůměrná a přežilo i několik meruněk na malinkém stromku. Ten ale bohužel následně dostal zabrat a má mnoho mrazových trhlin na větvích. Myslel jsem že toto způsobuje spíše silný zimní mráz ale žádný nebyl zimy co ho mám vlastně trochu víc mrzlo až letos.
A přitom stačí zadat ochrana květů před mrazem a hned vím že běhat s postřikovačem po sadu a čekat od toho spásu je naivní pracné a úplně zbytečné. To se vyplatí jen opravdovým velkopěstitelům s rozvodem rozprašovačů a aplikací přesně tak jak uvádí ,,Ovar".
No nový gfs od 240 hod. konečně něco na co se dá dobře koukat pokud jde o teploty. Jenže za A je to nad 240 hod. a za B pro změnu zase úplně na sucho a za C stejně to bude v příštím výstupu vše jinak.
Jinak ecák už pro mě jen 9mm výhradně v kapalné formě doufám že tím ořezávání srážek končí. Sice nás to moc nevytrhne ale alespon něco. V e Španělsku slušně bouří konečně vylezlo slunce a hned je +15