Ahoj, tak dnes zde nádherný den do 15h, krásně teplo a slunečno. Spousta lidí se mne dopoledne ptala, kdeže je to avizované ochlazení.......na obloze azuro a oskar svítil jedna báseň.... a já všem říkal, nebojte, jen to má zpoždění, v Čechách u kolegů už jsou jen 3st a sněží.
Udělal jsem tedy s dětmi změnu plánu a šel jsem na dvůr udělat zásyp křemičitého písku mezi dlažbu, aby mi tam nerostla plevel a letos poprvé jsem se u práce opaloval. Takovej byl hic. V poledne už začaly při 17st. přibývat pomaloučku polehoučku mráčky a za polojasného počasí udělali vyjížďku na kole, aby krátce po našem návratu již začalo pršet. Teplota šla razantně v 16h rychle pod 10st., aktuálně jsou 2st. Déšť s večerem zesiluje, aktuálně zatím spadlo 5mm. Při pohledu na radar je srážkové pásmo dost rozsáhlé a vydatné a sněžení již kousek od nás, a tak předpokládám, že zanedlouho místo deště začne sypat. Těžko říct, jestli bude ráno sněhová pokrývka, když bude sněžit na mokrou zem. Jinak při projíždce jsme udělali kontrolu meruněk, část květů je již otevřených, ale cca 2/3 je ještě zavřených. Včely opylovaly jako o život. Myslím, že co je ještě zavřený, se kvůli chladnu neotevře. Vzhledem k tomu, že dle předpovědi nemá zde v noci mrznout, tak by mělo přežít všechno. Ale víte jak to je: "člověk míní a Pán Bůh mění...." Se sluncem jsme se tedy minimálně pro tento týden již rozloučili. Nejvydatnější na srážky by měla být zde dnešní noc, a pak až čtvrtek či pátek s úhrny do 5mm. Myslím, že víc jak 20mm tato srážková situace nedá, ale mohu se mýlit. Někdo zde psal, že mu tato synoptika připadá velikonoce 2013 a Kapr mu oponoval, že to není pravda. Myslím, že v tom měl Kapr pravdu. Já bych spíš v této situaci viděl synoptiku podobného střihu jako loni v říjnu, která zavinila povodně a předčasný nástup chladného podzimního mordoru na území Moravy. Hlavní rozdíl je v tom, že teď spadne 70% srážek ve sněhu, kdežto v říjnu to bylo vše z 95% v dešti. CIAO.