Uživatelské menu

Statistiky

• Příspěvků dnes2
  • Příspěvků včera5
  • Celkem příspěvků98484
  • Celkem témat1126
  • Celkem členů5517
  • Nový uživatelPruwan
  • Toplist
    Kdo je online

Předpověď počasí na duben

Předpověď počasí v České republice na kratší i delší období, které sestavují samotní uživatelé - amatérští meteorologové.

Re: Předpověď počasí na duben

Příspěvekod libi » 16. 04. 2021 07:04

JABO - já ti to v prosinci připomenu :D

A teď vážně, už je to venku skutečně otravné, dnes něco málo na zemi a střechách je, od 400 metrů souvislá pokrývka a stále slabě sněží při teplotě +1°C. Srážek za duben již máme 19,5mm, takže celkem spokojenost, ale proti V/SV je to k smíchu. Ale vlhko bude ještě v následujících dnech, teploty se budou velmi pomalu zvedat k 15°C v maximech. Ochlazení v druhé polovině týdne vidím celkem reálně, ale nebude tak výrazné jako nyní, teploty budou kolem 10°C. Co ale bude hrozit, jak již zde bylo zmíněno, ranní mrazíky, vzduch bude sušší a nebude tolik oblačnosti.
libi
Nováček

Registrace: 03. 05. 2008 15:54

Hodnocení: 8

Co je to hodnocení?

Příspěvekod hanz » 16. 04. 2021 07:10

Ahoj,

Tak zde ráno opět na 0 a zase padá sníh, již čtvrté ráno za sebou se probudím do krásného zimního dne se sněžením (stromy obalené). Tohle tedy nepamatuji, aby 5 dní za sebou v dubnu sněžilo a tvořila se i pokrývka. Jinak od konce února musím smeknout před modelama, kdy jim téměř vše vyšlo a studené vpády se nerušily nebo zkracovaly, spíše ještě naopak studené periody se prodlužují.
hanz
Mírně pokročilý

Registrace: 30. 04. 2008 14:32

Hodnocení: 6

Co je to hodnocení?

Příspěvekod CtiborV » 16. 04. 2021 08:25

Už pátý měsíc prosinec.. nepřipadné vám?
Průměrná teplota je zatím 5°C, což je skoro 5 °C pod průměrem.
Meruňka sice rozkvetla, ale pochybuji, že bude opylována , protože včely vůbec v té sibiři nelítají , nesvítí slunce.
libi: Já mám za duben 20,6mm, takže není to nějaká hitparáda na tom východě - samozřejmě Ostravsko má více.
Z podhůří nízkého Jeseníku zdraví Ctibor Venus. Data z meteostanice : http://ctiborvenus.eu/pocasi
CtiborV
Nováček

Registrace: 23. 10. 2008 19:04
Nadmořská výška:

Hodnocení: 4

Co je to hodnocení?

Příspěvekod pepa » 16. 04. 2021 09:25

Tak první při měsíce byly v průměru a alespoň u nás mnohem hezčí, co se týká zimních projevů a také slunce, než minulé roky. Únoru a březnu sice k průměru došlo jen díky několika mimořádně teplým dní, ale to je jedno. Když to blbě přirovnám, v hokeji je možné prohrávat 3:0 minutu před koncem zápasu a přesto uhrát plichtu.
Jinak lépe než včely fungují čmeláci, snesou nízké teploty i drobné srážky. Je jich málo, ale občas už je ovocnáři využívají. Vůbec by bylo třeba se zamyslet, zda nezkusit i jiné ovoce. K čemu meruňka, která kvete příliš brzy a navíc je velmi citlivá na mráz ? Letos vykvetly později, žádné mrazy neobvyklé pro 1. polovinu dubna nebyly, přesto ztráty budou a ovocnáři trávili noci v sadech.
Možná by věděl někdo ze zdejších odborníků - to nejde vyšlechtit odolnější odrůdy ?
Mám broskev, která opakovaně dala - 5 /-7 v plném květu. Slušná úroda byla vždy.
pepa
Nováček

Registrace: 22. 06. 2014 13:46

Co je to hodnocení?

Příspěvekod aviv » 16. 04. 2021 11:04

Souhlasím s pepou, leden až březen byly letos povedené: plno slunce, bezvětří, takže i za mrazivých dní pocitová teplota lepší než nyní. Teď to budeme muset vydržet, trvalejší zlepšení dle mého až koncem dubna. Snad. Příští týden tepleji, ale žádná výhra. Jediné plus, že mně se v tomto počasí dobře sedí u počítače a pracuje, jakmile je slunce a hezky láká mě to ven a při HO toho přes den moc neudělám .)
aviv
Nováček

Registrace: 01. 03. 2010 16:03
Hodnocení: 2

Co je to hodnocení?

Příspěvekod pepa » 16. 04. 2021 13:50

Modely se pořád mění, třeba ranní Ecák není špatný. I meteorologové tápají, ve výhledu na 2. polovinu příštího týdne 11-16 stupňů a srážky od vyšších, přechodně středních poloh sněhové. No, divné......
Zatím hnus. Dneska nefouká, nic nepadá, ale listopad.
pepa
Nováček

Co je to hodnocení?

Příspěvekod francek » 16. 04. 2021 18:22

Ach ty modely, příští týden jeden den max 9, druhý 16 a třetí den pád na +3. Na jednom serveru jsem četl, že se do konce dubna teplot nad +20 nedočkáme, hm a kolik dní u mně bude jen nad +10, to sem vážně zvědavý.

Ty srážky jsem přestal počítat, tento týden to přelezlo 50 mm a zbytky sněhu se stále drží. Příští pátek jeden výstup opět sníh a 20 mm, vůbec bych se tomu nedivil.
francek
Nováček

Registrace: 26. 07. 2016 06:32

Hodnocení: 1

Co je to hodnocení?

Příspěvekod kapr » 16. 04. 2021 19:31

snad by jste nechtěli celý rok 25-30 °C.. mně to připadá, že asi jo...tady to neustálé stěžování si je asi kolorit čechů.. při tom naše podnebí je asi to nejlepší jaké může být, ani moc zima ani moc horko... je prostě duben, není nic jednoduššího než sbalit ranec a vyrazit za lepším podnebím... mně letošní duben baví, teď je to sice trochu zaseklé, v březnu mi chyběly srážky, ale přišly přesně kdy byly potřeba... takže všechno v pořádku, v létě tu zase někteří, hlavně ti starší budou psát jak je moc horko.. prostě klasika. Však květen už bude jistě jiný. Já jako někteří tady toto zabrzdění přírody taky vítám. Víkend bude asi spíš zamračený, tak si zavolejte do ameriky, země neomezených možností nějaké firmě, která vám rozežene mraky nad barákem a zařídí slunce...já tady tohle nepotřebuju. Krásný víkend!

Prostě je to letos trošku jiné.. a změna je život ;)
https://www.weatherlink.com/embeddablePage/show/57bd9b1fcb98436b81959e278be157c1/summary
kapr
Mírně pokročilý

Registrace: 30. 04. 2008 16:04
Nadmořská výška:

Hodnocení: 41

Co je to hodnocení?

Příspěvekod dididi » 17. 04. 2021 07:41

Pestré je to naše počasí české. V podstatě zatím celkem od zdi ke zdi ale možná to druhá polovina dubna změní. Bohužel vždy se nejdou nějaké plusy a mínusy. Nyní se zdá že nějaký další studený vpád by mohl být jen poněkud chladnější vložkou nicméně sušší vzduch s vyjasněním hrozí zejména v lokalitách podobných té mé poklesem minimální teploty na 2-3 noci i výrazněji pod 0.
Další komplikací je že zatímco předešlé výhledy byli sice hnusně studené zejména pokud jde o maxima ale bylo tam a to celkem rovnoměrně a plošně docela dost srážek.
Nyní kdy jsou výhledy poněkud teplotně lepší jsou srážky skoro fuč.
Na druhou stranu tato hnusná zima zde od 12.4. kdy spadlo na té úvodní frontě 3,4mm už potom do této chvíle jen necelé 3 další mm ve všech formách skupenství. Dnešní mixované srážky od čistého deště po čistý sníh jsou doufám toto jaro poslední a nyní bych prosil už jen vodu minimálně do poloviny listopadu. Na kroupy v létě jsem nezapomněl i to je tuhá srážka ale má prosba se vtahuje i na absenci tohoto druhu.
Ještě k vegetaci. Tráva na exponovaných místech bude chtít posekat hned jak to půjde. Merunka zatím vůbec nekvete ale ta dokáže z relativního klidu rozkvést během 2 teplých slunečných dnů do plného květu.
Oproti tomu broskev má velkou část květních pupenů těsně před rozkvětem ale ze zkušenosti vím že doba mezi prvním a posledním rozvinutým květem je minimálně 10 dní a pokud by tedy něco pomrzlo řekněme ve druhé polovině příštího týdne v podstatě by to žádnou škodu neznamenalo. Na víc po lonských -8,5 v květu a velmi slušné úrodě broskví bych se mrazu do řekněme -5 moc neobával pokud by nemrzlo touto intenzitou celou noc.
Myslím že fatální by byl i slabý mráz v případě již malých plodů ale vzhledem ke zpoždění které je zde momentálně 2-3 týdny je takový scénář skoro vyloučen.
dididi
Mírně pokročilý

Registrace: 24. 12. 2013 11:08
Nadmořská výška:

Co je to hodnocení?

Příspěvekod kapr » 17. 04. 2021 08:23

chápu, že to co je venku teď vyhovuje asi málokomu, většina už chce hezky, teplo pro práce na zahradě.. ale současné počasí nám ukazuje tu variabilitu, co všechno může nastat..víc se v tom asi patlat nebudu. Je to něco jako den a noc, dvě strany mince, nyní vidíme tu druhou, ale ono se to zase obrátí a na to se těším...

ps: jsem rád a vděčný, že mráz už se neobjevil a věřím, že pokud dorazí ještě tak bude jen přízemní a nebo ve dvou metrech slabý..
https://www.weatherlink.com/embeddablePage/show/57bd9b1fcb98436b81959e278be157c1/summary
kapr
Mírně pokročilý

Nadmořská výška:

Co je to hodnocení?

Příspěvekod pepa » 17. 04. 2021 08:26

Nové výhledy jsou ovšem hrozné. Zima na sucho. Věřím, že to bohužel vyjde. Snad poslední dny v měsíci vypukne pravé jaro. Předtím ale mrazy budou škodit. A těch několik teplejších dnů bude jen na škodu.
pepa
Nováček

Co je to hodnocení?

Příspěvekod libi » 17. 04. 2021 09:07

Já bych úplně nepropadal skepsi, myslím, že příští týden bude poslední, kdy se chladné počasí ještě nevzdá (myslím max. teploty v nížinách do 10°C), ještě to vypadá na 2 dny s maximy kolem 10°C. Navíc by mohlo i plošně zapršet, což by pomohlo hlavně tam, kde vláha chybí. Hrozba nočních mrazíků samozřejmě nějakou dobu ještě potrvá. Nakonec zmrzlý jsou až v polovině května.

Aktuálně zataženo, 4°C. Srážky za duben 21 mm.
libi
Nováček

Registrace: 03. 05. 2008 15:54

Co je to hodnocení?

Příspěvekod kapr » 17. 04. 2021 16:12

No, už musím i já uznat, že tento víkend je úplně ideální provegetit v posteli s knížkou a usrkávání čaje.. byl jsem i chvilku venku, ale vlezlo, sychravo.. no je ideální udělat si čas jen na sebe.. prostě na relax.. zítra asi jakbysmet.. jarní práce letos asi v květnu..Facebook mi připomněl vzpomínku na jednu fotku, kde je již kompletně rozkvetlý višňový sad.. letos, když se podívám z okna.. ani náznak, že by se tam něco dělo.. prostě jak říká Hamáček a jeho parta: Vydržme to :D
kapr
Mírně pokročilý

Nadmořská výška:

Co je to hodnocení?

Příspěvekod francek » 17. 04. 2021 16:44

Tak asi je jasné, že duben skončí v podprůměru akorát nevíme jak moc, Ecák tam kolem 24.4. maloval včera teplý vpád a dnes je tam kde má být, tudíž v prdli a to máme tady druhý podprůměrný měsíc, březen byl -0,5 a duben bude větší odchylka, no a pak se může projevit ta vybuchlá sopka v tom karibiku, jeden z největších výbuchů sopky na Zemi za poslední roky. Takový květen by moh být třetí rok po sobě podprůměrný, ale kdo ví no, krátkodobě by se ochladit globálně mohlo...
francek
Nováček

Registrace: 26. 07. 2016 06:32

Hodnocení: 1

Co je to hodnocení?

Příspěvekod aviv » 17. 04. 2021 16:51

Dnes venku nefalšovaný listopad, sledovala jsem chvíli přenos pohřbu z Londýna - alespoň jsem viděla po dlouhé době azurovou oblohu.. Bohužel střední Evropa má již týden smůlu a u nás je snad největší kosa z celé Evropy.. Lidi by už slunce potřebovali jako sůl. Naštvaní musí být vlekaři, mohli mít sezonu od prosince do května, to se jen tak nevidí .) Další zklamanou skupinou jsou chataři a chalupáři, co poctivě dodržovali uzavření okresů v době, kdy už se něco málo udělat na zahrádce dalo - a v okamžiku, kdy omezení padlo, se totálně zkazilo počasí... Jediné plus je, že k nám do parku netáhnou davy lidí a i na farmářských trzích šlo nakoupit úplně v klidu. A i předpovědi jsou takové nijaké, teplo s ekaždý bojí slíbit, neboť modely se stále rozcházejí, takže je jasné ucházející úterý, středa, max. čtvrtek a dál na víkend opět ochlazení, otázka je jak velké a zda bude doplněno oblačností. Ke konci měsíce by teplo mohlo klapnout, nicméně GFS jede dál chladnou variantu. Takže je opravdu možné, že ze zimy skočíme někdy v květnu do vedra a sucha.
aviv
Nováček

Registrace: 01. 03. 2010 16:03
Hodnocení: 2

Co je to hodnocení?

Zpět na Předpověď počasí