od Troll » 03. 05. 2021 19:12
Co se týče úbytku vod v posledních letech, ano, souhlasím s tím, že nejvýrazněji se tento jev projevil ve středních a vyšších polohách, k čemuž přispěla kromě nižších úhrnů i absence sněhu v zimě a teploty, jež byly ve vegetační době relativně vyšší než v teplých nížinách (vyšší odchylky od normálů zejména od dubna do září). Naopak v nížinách bylo sucho jako "skoro obvykle", jen trvalo déle, dříve bývalo vyloženě sucho třeba 2 měsíce na konci léta a poč. podzimu zatímco v posledních letech tento stav trval již od dubna. Nicméně letos je situace naštěstí jiná. Střední - vyšší polohy mají i zde na SZ vody relativně dost. Na chatě jsem kopal do hloubky cca 40 cm a celý profil je krásně vlhký, to v předchozích letech absolutně nehrozilo ani v předjaří a už vůbec ne ve vegetační době po nějakých pseudosrážkách. Nicméně zde dole už je sucho opět znát, zejména před víkendem byla půda dost vyprahlá, ale ne tolik, jako na přelomu dubna/května třeba loni. Víkendový déšť zde nebyl tak vydatný jako třeba ve středních Čechách, takže doufám, že v dalších dnech a týdnech se podobné situace budou opakovat a srážkové pásmo nás zasáhne více než tentokrát.
Na druhou stranu nemám žádnou radost z výhledů na první pol. příštího týdne. Pokud by to vyšlo, dáme první tropické dny už před polovinou května, a pokud by jich bylo více než jeden, tak by to byl opět rekord, protože do pol. května se ještě za dobu, co sleduji počasí asi nestalo, že by zde byly 2 nebo více tropických dnů za sebou. Současně teplota až ke 20 st. v 850 hPa by smrděla i teplotním rekordem pro celou 1. nebo 2. květnovou dekádu. Myslím že do 20. 5. jsem ještě nikdy nezaznamenal více než 32 st. a z tohohle by hrozil možná i atak i na supertrop. Doufám, že se to ještě zmírní, protože několik dní tepla budiž, ale hned tropy opravdu ne.
Naopak tento týden se mi docela líbí, i když je a bude chladněji, než by si mnozí v první dekádě května přáli, vyloženě zima jako třeba v pol. dubna to už nebude a noční mrazy také nečekám. Vegetace roste jako z vody a vše kvete relativně pomalu. Prostě počasí v duchu studený máj v stodole ráj, jen by to chtělo dostatek srážek i zde. Spíš se trochu bojím aby po vedrech v době zmrzlých ještě nepřišly přízemní mrazy a jednociferná maxima v druhé pol. května v době, kdy už budeme mít vysazeny choulostivé rostliny. Za mě do pol. května chladno (pokud vyloženě nemrzne a nesněží v nížinách) nevadí (lepší než předčasné léto), ale od pol. května už by teploty kolem 20 st. měly převládat a jednociferná maxima ani dlouhodobě tepoty pod 15 st. již pak vyjma hor žádoucí nejsou, ale zrovna tak nejsou žádoucí ani tropy.