Zdravím,
taky jsem se sem nedostal. Varování ohledně zabezpečení jsem vzal vážně a nepokoušel se ho prolomit. No jak vidím, šlo jen o prošlý certifikát a bylo to zbytečné
. Ale zase jsem si uvědomil, jak je pro mě tohle fórum důležité. Sice sem chodím většinou jako čtenář, ale příspěvky ostatních mě moc baví a jsou pro mě v řadě případů opravdu cenné.
K počasí v posledních týdnech.. sice zrovna na jaře a na podzim mám taky radši teplo, ale čert vem nějaké osobní preference, i tak si letošní jaro užívám. O počasí se z velké části zajímám právě pro jeho nepředvídatelnost. Když si představím, že by mi někdo na jaře 2018 ukázal, co bude letos ve stejnou dobu, taky bych se divil. Ale právě ta variabilita mě baví. A moje venkovní aktivity, kterých je celkem dost, tím nijak redukovány nejsou. Je to jenom o hadrech a otužování, které ale ani nemusí být nijak extrémní. Líto je mi akorát zemědělců/pěstitelů, kteří svou situaci tak jednoduše nevyřeší.
Na druhou stranu bych řekl, že spíš než o nějaký náznak nového trendu jde o jakousi synoptickou hříčku, kterou nám nachystala proběhnuvší La Nina v kombinaci s rozpadem polárního víru, nebo tak něco. Když se podívám na rozložení teplotních odchylek za duben v Evropě, tak ta oblast s podprůměrnými teplotami se sice pěkně roztáhla přes centrální část, na Balkán a i na západ kolem 50. rovnoběžky, ale Středomoří kromě Itálie mělo celkově asi tak cca normální duben, severní Evropa naopak spíš nadprůměr a Arktida, o té už se tu někdo zmínil. Mapu teplotních odchylek za duben v Evropě jsem zatím našel jenom tady.
https://www.italy24news.com/News/33928.htmlK tomu si vždycky hned vzpomenu na konec února a konec března, kdy se opět staré teplotní rekordy v maximech třásly o život a dost jich i zařvalo jen proto, že na chvíli fouklo od jihu. Myslím si, že nám letošní rok ještě ukáže, jak umí zatopit. Hádám, že zažijeme minimálně jeden měsíc, který hodí teplotní odchylku aspoň +2 °C, jakmile se zacyklená tendence k přílivu chladnějšího vzduchu zaškobrtne. Nevsadí se se mnou někdo, kdo si to nemyslí?
Co se týká těch tropů příští týden, tak za svou oblast si myslím, že přes 30 nedáme. O trochu víc bych tomu věřil, kdyby k nám stejně teplý vzduch přišel nějak přetočený od JZ – Z, ale půjde od J - JV. A v tom případě mi připadá, že při stejné teplotě ve výšce jsou dole teploty o něco nižší. Ale na druhou stranu Troll má většinou skvělý odhad. Tak uvidíme. A ohledně srážek potom - tady na SZ s pár desítkami mm naráz problémy mít pořád nebudeme, i kdyby nám opravdu byla brázda takhle nakloněna. Sem s tím!
Osobní údaje z profilu mi bohužel zmizely. Bydliště Litvínov, nadmořská výška 340 m.n.m