Ahoj,
Tak dnes první měřitelné srážky, celých 0,6 mm nacvakalo ve srážkoměru, dorovnal jsem tedy Kapra
V manuálu půl milimetru, nicméně bylo teplo a při řídkém občasném dešti se to zkrátka vypařovalo.
Maxima dnes stejně, jako včera, tedy k 24. Takže naprosto dokonalé léto, k spokojenosti chyběla aspoň jedna vydatnější přeháňka. Zítra by mělo i zde konečně sprchnout na frontě, na to se i docela těším
Pak po dvou chladných dnech a studených ránech nás čeká poměrně dlouhá výheň. Bude tedy nutno větráním vychladit barák. Od středy totiž čekejme azúro a teploty okolo 30 na celém území ČR.
Ecák sice další sobotu dává rozpadající se SF, GFS to v podstatě zabalil a jeho ansámbly jsou už od středy neútěšně horké s dlouhým, plochým hrbem a řadou tropických dní.
Půda pro saharský expres je nachystaná již nyní (dlouhodobější přítomnost suché a relativně teplé vzduchové hmoty nad kontinentem).
Pak to může vypadat takto:
Zdejším vysvětlovat nemusím.
Tož toliko
A.
Ps. netroufám hádat, kdy a jak teplá advekce skončí. V roce 2015 byl relativně nejpříznivější červenec, srpen pak stál za starou bačkoru s absolutním +- 38 stupňovým maximem a 10 mm vláhy, snad letošek bude lepší. Doufám
Bohužel Mnej se klidně 14 dní tropiků může dočkat, já mám aspoň krásně vydlážděný sklep, tedy vím, kde zalézt