od Jarda Max » 09. 07. 2021 17:03
Zdravím od Sázavy, tady je tak mokro, že jsem si po dlouhý době přál menší bouřku, jen tak okrajem trochu pokropit. Tak přišly čtyři a máme kolem 50mm. Dvě navečer a dvě v noci. Bez větru, tak pohoda, ale lijáky pěkný.
Za chatou kopu pro uzemnění hromosvodu, tak je to plný vody a bahna. Ale dobře se reje a zemnící tyče bych zarazil až kdovíjak hluboko. Sázava má hodně vody, je jak Žlutá řeka. Studnu vůbec nevyčerpám, voda ještě stoupla.
Tady bouřky celkem v normálu, ale raději dávám hromosvod i na chatu. Před měsícem jsem dal dva nový, metr a půl vysoký kovový komíny a sekám trávu, nad kopcem byl okraj bouřky a nad hlavou mi proletěl blesk a prdlo to kus pod nás k trati. Rána jak z děla. Bouřka byla ale daleko, brumlání někde až za kopcem. Tak sekám dál, další kolečko kolem třešně a to samý, ale rovnou trojblesk, kanodáda. Tak říkám sakra, ty komíny tam trčej, kdyby to sem prdlo, tak je po chatě... Ale tím to skončilo.
Tornádo v tak kopcovitý krajině snad nehrozí, ale jeden ‚‚downburst‘‘ jsme tu měli 18. 8. 1974. Stromy vorvaný, vše bez listí. Sousedka měla sklo z okna i s kroupama jak slepičí vajíčka v posteli. Je to i v kronice. Kostel nad Lštěním a Sázavou měl otlučenou novou fasádu. Tož jdu se bahnit do výkopu...