Tak jeden vidí jen ty chladné a druhý zase horké výstupy. Ale i když je fakt že momentálně se to spíše skutečně klopí do pouze relativně krátké horké vložky jistota to stále taky není.
Pokud jde o pohled na gfs kontra ecák neviděl bych to tak jednobarevně.
GFS občas jede dost složité kombinace ale je pravda a bylo to zde již zmíněno že horké vlny dost dobře trefuje a to celkem často i s velkým předstihem což se rozhodně nedá říci o jeho studených výstupech kde je tomu velmi často skoro až pravidelně naopak.
Poslední dobou se mi zdá že jeho výhled teplot je o dost lepší než dříve kdy jsem k jeho teplotám musel přidávat minimálně 3 stupně a ani to kolikrát nestačilo zatímco nyní tak 1 max. 2.
Pokud jde o srážky tak ecák bych podobně jako aladin rozhodně nemohl pochválit ale to je tak nějak obecně problém všech modelů ovšem ten rozptyl u těchto modelů kdy to výstup od výstupu zkrouhnou ze 40 na 5 či opačně je prostě nepřijatelný.
Za pozornost myslím rozhodně stojí TV která by měla postupovat k východu a mohutnět. Bude ještě záležet na její dráze ale já tam vidím značný potenciál pro výrazně delší teplé postupně i horké a suché počasí. To už ale záležitost 3-tí dekády a nelze v této souvislosti také vyloučit nějaký ten jv což by sice znamenalo také teplo ale těžko sucho a ve hře je i přechodně sice suchý ale chladnější sv.
Tak že já bych si ještě tak alespon 2 dny počkal co z toho bude a kdo bude lepší se svou prognozou.
Na mé stanici mám zatím 6 TD což je celkem extrémně nízké číslo a myslím že ještě stejný počet TD přijde.