Ahoj, report z JZ, vzácná ranní bouřka (letos druhá ranní !!) nás dnes poctila. Opět to bylo unikum, ráno bylo 11°C, před bouřkou se oteplilo na 13°C, tedy letos také druhá bizardní situace se "studenou" bouřkou, které jsou u nás nesmírně vzácné, tady mezi kopci se bouřkám většinou nedaří, když není vyloženě letní dusno.
Jistě jste viděli na FB ty roll cloudy nad celými západními Čechami, kde to prošlo později, u nás to udeřilo v 6:45, kdy byla úplně oranžová obloha, muselo to bejt famózní, bohužel v 6:45 většinou mam nejtvrdší spánek a v neděli obzvlášť
, kdyby nebyl takovej randál, tak se ani nevzbudim. Další unikum byla, že bouřka vznikla defakto před hranicemi ČR a měla poměrně pomalý postup, dle radaru nás ovlivňovala 3 výstupy, tedy půl hodiny. Byla extrémně bleskově aktivní, ale výhradně blesky mrak mrak, hřmělo v kuse a zajímavý byl ten zvuk, pátral jsem, jestli jsem to už někdy slyšel a podle mě ne. Blesky byly asi dost vysoko a opravdu jeden za druhým, takže to znělo jako plynulá jízda v kamionu se stáhnutými okýnky, žádné pauzy, nebo rány, prostě jen v kuse randál. Dle radaru šlo to nejsilnější pásmo trochu jižněji, i odhady radaru potvrzují, že cca 6 km od nás spadlo 2x tolik srážek. U nás 7,8 mm a vzácně se shodují oba srážkoměry (nefoukal vůbec vítr). Zážitkově tedy jednoznačně unikátní bouře.
Nevybavuju si, že by třeba Aladin na dnešní ráno něco měl.. Hodnotím to jako 2 nejzajímavější bouřkovou situaci letos.