Tak jelikož zítra již začíná nový měsíc, je nejvyšší čas založit téma týkající se září.
Celkem mě překvapuje celková skepse a nedůvěra mnohých v to, že září nám ještě přinese teplé letní dny a místo toho se zde spíše vítá podzim a topná sezona, vypouštějí se bazény apod. Přitom v modelech je slušná šance na i výraznější oteplení. Přinejmenším se dlouhodbě dostaneme nad 20 st., spíše ale postupně až na letní dny. Dokonce některé výstupy modelů dávají v příštím týdnu až tropy. Zejména u té poslední varianty netvrdím že vyjde, ale pěkné slunečné počasí pozdního léta v druhé pol. tohoto a první pol. příštího týdne je celkem pravděpodobné. Ano, pokud by pod vlivem TV a při slabším proudění byla v 850 hPa tepota cca 8-10 st., jednalo by se v tuto roční dobu již skutečně o pozdně letní počasí, protože i přes maxima třeba kolem 24 st. by to mnohde už znamenalo chladné noci. Jenže ono je možné, že se teplota v 850 hPa může postupně pohybovat i mezi cca 10-14 st. a to by už bylo skutečné léto s max. převážně nad 25 st. a prům. denní teploty vyloženě letní, nikoli zářijové. V případě, že by vyšla velmi teplá varianta (aktuálně Ecák - hlavní výstup), pak bychom měli heat wave ( i když už ne tak nepříjemnou jako uprostřed léta).
Jinými slovy, za mě je z hlediska pěkného slunečného počasí v příštích dnech na co se těšit. Srážek spadlo v posledních dnech dostatek a teploty byly nízké, takže vody je relativně dost a třeba 14 dní slunečného počasí bych tedy po tom mordoru poslední srpnové dekády (ale vlastně s výjimkou asi 4 dnů celého srpna) bral nyní všemi deseti. Vše naznačuje nakonec až teplotně slabě nadnormální 1. zářijovou dekádu a dostatek slunce, které už naštěstí nepálí tolik, jako v předchozích měsících. Takže já si určitě budu užívat slunění a koupání, kterého mi srpen letos moc nedopřál. Max. kolem 25 st. mi bohatě stačí a voda zejména v hlubších nádržích ještě studená také není. Navíc se opět může ještě i trochu přihřát. Na babí léto a podzim je ještě čas, užijme zbytek skutečného pozdního léta.