od aura33 » 10. 09. 2021 07:59
Zdravím, zaujaly mne debaty o suchu a srážkách. Z mého úhlu pohledu, z hlediska posledních 5-10 let sucho stále přetrvává, neboť bylo ještě pár let zpět extrémní a srážkově extrémně nadprůměrné počasí bylo jen loni na východě, kde byly výraznější povodně v říjnu. Letošní rok je deštivý, v cca půlce května po vydatných deštích na JZ jsem po několika letech viděl hladinu Vltavy asi o metr výše nad normálem, spodní vody se vracejí do normálu. Ovšem přijde mi, že i tak je příroda ve značné nekondici, je vidět hodně suchých listů na stromech a keřích. Na druhou stranu se hodně daří podrostu, trávě, mechu apod. Pamatuji, když jsem šel na procházku někdy v půlce srpna, viděl jsem opravdu velké louže na pěších cestách, které tam stály jak rezervoáry přes měsíc, plné života, překvapily mě "vodoměrky". Ovšem kolem plno Ovádů (hovad), což je fakt hrůza, samozřejmě otravovali a útočili jak to jen šlo. Zrovna ty dny bylo hodně dusno, procházka kolem remízků a přes ně, po přeháňkách a bouřkách za bezvětří byla jak procházka pralesem, na každém kousíčku zeleně byly kapky, které se ve stínu držely celý den, i když daný den nepršelo. Některé cestičky byly až neuvěřitelně vymleté, jak po nich tekly proudy vody. Písek, štěrk a kameny doslova tekly mimo cestu dolů ze svahu přes les volným terénem. Nánosy byly někde tak velké, že byste s lopatou naplnili během minuty "kolečko" z jednoho místa. Teď ale po měsíci je už sucho, překvapilo mě jak rychle vše vyschlo během pár dní. Měsíc září je zatím velmi suchý a nakonec přechodně i teplý, lokální přeháňky a bouřky, které teď budou stav moc nezmění. Chtělo by to pro regeneraci přírody další vlhké roky, alespoň podle mého názoru. Těch suchých bylo více. Je tu ale ten problém trvale vyšších teplot a výparu, takže si myslím, že Česko směřuje jednoznačně k suššímu podnebí obecně. Bude to znát pokaždé, když přijdou větší vedra a obecně časté nebo výrazně nadprůměrné teploty, jak bylo ještě nedávno zvykem. Ostatně podle toho, co říkali včera na ČT počasí, tak léto jako celek v ČR skončilo nadprůměrné s odchylkou +0,9°C a bylo dokonce teplejší, než loňské. Hezký den.