Ahoj,
@Aura: Však ano, včera jsem o tom zde mluvil, středa vypadá dost teple, nebudu se divit teplotám někde mezi 5-9, stejný lze čekat i čtvrtek, než dojde podružná fronta - ovšem fučet bude od jihozápadu dost.
Jinak dnešek byl zde zajímavý, Aladit to celkem vychytal, konečně počítá dobře orografii.
Minima klesla lehce pod -6, maxima vystoupala však na +7 a aktuálně jsou opět 2 stupně pod bodem mrazu. Vše při polojasné, až skoro jasné obloze, jen okolo poledne letěly frakty od jihu na sever a pomáhaly prošťouchnout inverzi.
Doporučuji Mnejovi se přestěhovat ku nám
Slunka je zde zejména v zimě na rozdávání - teda někdy
Dnes dobrých 6 hodin slunečního svitu, nyní krásně svítí hvězdy a Jupiter už pomalu zapadá, ovšem před ním šla pod obzor Venuše a pak Saturn, krásná večerní trojice na nebi
Dnes tedy první den s průměrnou teplotou pod bodem mrazu.
Zítřek podle všeho přinese sněžení, nicméně očekávám, že to přejde do srážek smíšených a do sněhu zpět to přejde navečer. Zřejmě ho bude méně, než jsem čekal včera, asi tak okolo 5 cm možná. Vyjádřeno v mimimetrech, pokud to nhodí ecákových 21 budu nadmíru potěšen
Ta neděle se sněžením vypadá pro nás zatím dost bledě. Aladin od hranic z SK až po Podbeskydí dává teploty nad 5 stupňů, takže se může klidně stát, že Ostrava bude mít 1 a takový Jablunkov +6, záleží na poloze brázdy, pokud sem se na chvíli dostane její přední strana s JV prouděním, ty vyšší teploty jsou tu hned, nicméně platí, že navečer se ochladí všude a případný déšť by měl jít zpět do sněhu. Pak do úterý přeháňkové počasí v chladném luftu s teplotami přes den lehce nad nulou, v noci pod ní.
Ve středu a ve čtvrtek to padá na teplo, až v pátek to vypadá na počasí podobné ponělnímu se sněhovými přeháňkami a teplotami okolo 0. Posléze přechod dalších FS z nížemí, kde pravděpodobně v nížinách bude spíše teplo, déšť, na hory další sněžení
Tolik můj pohled na věc, jestli bude shodný s realitou se uvidí. Stabilní zima z toho zatím nekouká.
Je pravda, že GFS pak laškuje s TV někde západně od nás a průnikem studenější vzduchové hmoty od S až SV, ovšem je to daleko. Na straně druhé tuto situaci opakuje několikáterým výstupem, tak se nechejme překvapit
Přeji pěkný večer
A.